Türkçede yapı terimleri
Architectural terms in Turkic
  1. Tez No: 941441
  2. Yazar: YÜKSEL BALDIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık, Terim, Türk Dili, Türk Mimarisi, Architecture, Term, Turkic Language, Turkic Architecture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
TÜRKÇEDE YAPI TERİMLERİ Yüksel BALDIK Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi, Mayıs 2025 Danışman: Prof. Dr. Nevzat ÖZKAN ÖZET Türkçede Yapı Terimleri adlı bu çalışma, 8. yüzyıldan 19. yüzyıl sonuna kadar olan süreçte Türkçe kaleme alınmış çeşitli metinlerde yer alan mimari terimleri derleyerek, Türkçenin terim üretme gücünü ve Türk mimarlık kültürünün tarihsel birikimini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, Eski Türkçe, Karahanlı Türkçesi, Harezm Türkçesi, Kıpçak Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Çağatay Türkçesi ve Osmanlı Türkçesi dönemlerine ait yazılı kaynaklar taranmış; bu dönemlerde kullanılan mimari terimler hem dilbilimsel hem kültürel bağlamda detaylı olarak ele alınmıştır. Bu yönüyle çalışma, yalnızca terimlerin anlamlarını değil, aynı zamanda bu terimlerin tarihsel ve toplumsal işlevlerini de değerlendirmektedir. Araştırma üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde yapı kavramının Türk kültüründeki yeri, mimarlıkla kurulan ilişki ve bu ilişkinin tarihsel sürekliliği üzerine bir çözümleme sunulmuştur. İkinci bölümde, toplam 1264 yapı terimi, hem dönemsel hem de çağdaş kullanımlarıyla örneklendirilerek kapsamlı biçimde incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise yapılan incelemeler sonucunda elde edilen veriler, ses ve şekil yönünden incelenmiştir. Tepit edilen mimari terimlerin yaklaşık %45'inin yalnızca Türkçe kökenli olduğunu, %50'den fazlasının ise Türkçe unsurlar taşıdığını ortaya koymaktadır. Bu durum, Türkçenin sadece gündelik iletişim dili olmakla kalmayıp, aynı zamanda teknik, sanatsal ve estetik kavramları ifade edebilecek düzeyde gelişmiş bir terim üretme yetisine sahip olduğunu göstermektedir. Çalışma, hem Türk dilinin yapıcı ve üretken karakterini yansıtan önemli bir örnek, hem de mimarlık tarihi açısından değerli bir başvuru kaynağı niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
ARCHITECTURAL TERMS IN TURKIC Yüksel BALDIK Erciyes University, Graduate School of Social Sciences PhD Thesis, May 2025 Supervisor: Prof. Dr. Nevzat ÖZKAN ABSTRACT This study, titled Architectural Terms in Turkic, aims to compile architectural terminology found in various texts written in Turkic from the 8th century to the end of the 19th century, thereby revealing the language's capacity for term formation and the historical depth of Turkic architectural tradition. As part of the research, written sources from different periods of the Turkic language including Old Turkic, Karakhanid Turkic, Khwarezmian Turkic, Kipchak Turkic, Old Anatolian Turkic, Chagatai Turkic, and Ottoman Turkic have been examined. The architectural terms used during these periods have been analyzed in detail from both linguistic and cultural perspectives. In this regard, the study evaluates not only the meanings of the terms but also their historical and social functions. The research consists of three main sections. The first section presents an analysis of the concept of“structure”(yapı) within Turkic culture, its relationship with architecture, and the historical continuity of this relationship. In the second section, a total of 1,264 architectural terms are examined comprehensively, illustrated with both historical and contemporary usages. The third section analyzes the data obtained from the previous sections in terms of phonology and morphology. The findings show that approximately 45% of the identified architectural terms are purely of Turkic origin, and over 50% contain Turkic elements. This demonstrates that Turkic is not only a language for daily communication, but also a well-developed linguistic system capable of expressing technical, artistic, and aesthetic concepts. The study serves as both a significant example of the constructive and productive nature of the Turkic language, and a valuable reference for the history of architecture.