Futbol antrenörlerinde meslek etiği davranışlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi
Examination of professional ethical behaviors of football coaches in terms of different variables
- Tez No: 941570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYGÜL ÇAĞLAYAN TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, antrenör, mesleki etik davranışları, Football, coach, professional ethical behavior
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırma, futbol antrenörlerinin meslek etiği davranışlarına uyma düzeylerini incelemeyi ve bu davranışların cinsiyet, yaş, medeni hal, eğitim durumu, algılanan gelir seviyesi, antrenörlük lisans seviyesi ve tecrübe yılı gibi demografik değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya İstanbul ilinde aktif olarak farklı düzeylerde futbol antrenörlüğü yapan 132'si erkek ve 20'si kadın 154 futbol antrenörü katılmıştır. Araştırmada veriler 2024 Aralık ve 2025 Ocak tarihleri arasında Google Formlar uygulaması aracılığı ile araştırmacılar tarafından oluşturulmuş demografik bilgilere dair soruların yanı sıra Kayır ve Özbek (2019) tarafından geliştirilen Antrenörlerin Meslek Etiği Davranışları Ölçeği'ne dair ifadelerin yer aldığı anketler ile toplanmıştır. Verilerin analizinde öncelikle verilerin normal dağılıp dağılmadığı belirlenmiştir. Ardından verilerin normal dağılmadığı belirlendiğinden non-parametrik testlerden yararlanılmıştır. Non-parametrik analizler kapsamında, Mann-Whitney U Testi, Kruskal-Wallis H Testi, grup içi farklılıkların tespiti için Bonferroni testi kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler kullanılmıştır. Analizler SPSS 27.0 versiyon, Microsoft Excel ve JASP 0.19.3 versiyon ile gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre futbol antrenörleri için Antrenörlerin Meslek Etiği Davranışları düzeyleri yaş ve algılanan gelir seviyesi değişkenlerine göre anlamlı biçimde farklılaşırken, cinsiyet, medeni hal, eğitim durumu, antrenörlük lisans seviyesi ve antrenörlük tecrübesi değişkenlerine göre ise anlamlı biçimde farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Buna göre, yaş ilerledikçe ve algılanan gelir seviyesi arttıkça antrenörlerin etik davranış düzeylerinin yükseldiği, ancak diğer demografik değişkenlerin meslek etiği davranışları üzerinde belirleyici bir faktör olmadığı denilebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the level of compliance of football coaches with professional ethical behaviors and to analyze whether these behaviors differ in terms of demographic variables such as gender, age, marital status, educational status, perceived income level, coaching license level and years of experience. 154 football coaches, 132 male and 20 female, actively coaching football at different levels in Istanbul, Turkey, participated in the study. The data were collected between December 2024 and January 2025 through Google Forms application with questionnaires including questions about demographic information created by the researchers as well as statements on the Coaches' Professional Ethical Behaviors Scale developed by Kayır and Özbek (2019). In the analysis of the data, it was first determined whether the data were normally distributed. Then, since it was determined that the data were not normally distributed, non-parametric tests were utilized. Within the scope of non-parametric analyses, Mann-Whitney U Test, Kruskal-Wallis H Test, Bonferroni test were used to determine the differences within groups. Descriptive statistics were used to analyze the data. Analyses were performed with SPSS version 27.0, Microsoft Excel and JASP version 0.19.3. According to the results of the analysis, it was determined that the levels of Coaches' Professional Ethical Behaviors for football coaches differed significantly according to the variables of age and perceived income level, but did not differ significantly according to the variables of gender, marital status, educational status, coaching license level and coaching experience. Accordingly, it can be said that as the age and perceived income level increase, the ethical behavior levels of coaches increase, but other demographic variables are not a determining factor on professional ethical behaviors.