Neoadjuvan kemoterapi alan hormon pozitif meme kanseri hastalarında Magee skoru patolojik yanıtı öngörebilir mi?
  1. Tez No: 941626
  2. Yazar: MUSTAFA ONUR BEŞTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Magee Skoru, Neoadjuvan Kemoterapi, Patolojik Yanıt, Breast Cancer, Magee Score, Neoadjuvant Chemotherapy, Pathological Response
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Meme kanseri tüm dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türüdür ve kanser nedenli ölümlerin en sık 5. nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde, aksiller lenf nodu tutulumu evresini düşürmek, tümör boyutunda küçülme sağlayarak daha iyi kozmetik sonuçlar elde etmek ve mastektomi yerine meme koruyucu cerrahi uygulanması şansını artırması nedeniyle neoadjuvan kemoterapi giderek artan sıklıkta uygulanmaktadır. Bununla birlikte, hormon reseptörü (HR)+/HER2- kanserli hastalarda patolojik tam yanıt (pCR) oranları, HR- ve/veya HER2+ meme kanserli hastalara göre daha düşüktür. Bu nedenle neoadjuvan kemoterapiye daha fazla yanıt verecek HR+/HER2- hastaları tespit etmek için bazı genomik testler uygulanmaktadır (Oncotype DX). Ancak bu genomik testlerin yüksek maliyeti uygulanabilirliğini sınırlamaktadır. Pittsburgh Üniversitesi Magee-Kadın Hastanesi'nde genomik testlerin sonucunu tahmin etmek adına bazı biyobelirteçler ve histolojik değerlendirmeler kullanılarak Magee Denklemleri oluşturuldu. Bu çalışmada, hormon reseptörü pozitif HER2 negatif meme kanseri hastalarında Magee Denklemi 3 skoru kullanılarak neoadjuvan kemoterapiye verilen tümör ve aksilla patolojik yanıtını öngörülebilirliği araştırılmıştır. Retrospektif olarak tasarlanan çalışmaya, 2018-2023 yılları arasında meme kanseri tanısı alıp neoadjuvan kemoterapi almış 116 hasta dahil edilmiştir. Hastaların %16,4 'ünde patolojik tam yanıta ulaşıldığı saptandı. Magee Denklemi 3 puanlarını Oncotype DX' e benzer şekilde üç kategoriye ayırdığımız zaman; 31 puan alan hastaların %46, 9 'unda patolojik tam yanıt sağlandığı görüldü. Çalışmaya dahil edilen 116 hastanın neoadjuvan kemoterapi sonrası aksiller lenf nodu yanıtı incelendiğinde %59,5' inde yanıt alındığı görüldü. Bu hastalar da Magee Denklemi 3 puanlarına göre incelendiğinde; 31 puan olanlarda %96,6 olarak saptandı. Aksilla ve Tümör için patolojik tam yanıt kesim değerleri tümör için >31,23 puanda %78,9 duyarlılık ve %87,63 seçicilik ile, aksillada >22,5 puanda %78,26 duyarlılık ve %85,11 seçicilik ile Magee Denklemi 3'ün patolojik tam yanıt tahmin değerleri olarak hesaplandı. Elde edilen sonuçlar, Magee Denklemi 3 skorunun, HR pozitif/HER2 negatif meme kanseri hastalarında neoadjuvan kemoterapi yanıtını öngörmede yararlı bir biyobelirteç olabileceğini göstermiş ve bu hasta grubunda neoadjuvan kemoterapi sonrası aksiller girişim yapılıp yapılmayacağına karar vermede Magee Skorlama Sisteminin yön gösterebileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common type of cancer in women worldwide and is the 5th most common cause of cancer-related deaths. Today, neoadjuvant chemotherapy is increasingly applied because it reduces the stage of axillary lymph node involvement, provides better cosmetic results by reducing tumor size, and increases the chance of breast-conserving surgery instead of mastectomy. However, pathological complete response (pCR) rates are lower in patients with hormone receptor (HR)+/HER2- cancer compared to patients with HR- and/or HER2+ breast cancer. Therefore, some genomic tests are applied to identify HR+/HER2- patients who will respond more to neoadjuvant chemotherapy (Oncotype DX). However, the high cost of these genomic tests limits their applicability. Magee Equations were created using some biomarkers and histological evaluations to predict the results of genomic tests at the University of Pittsburgh Magee-Women's Hospital. In this study, the predictability of tumor and axilla pathological response to neoadjuvant chemotherapy was investigated using the Magee Equation 3 score in hormone receptor-positive HER2-negative breast cancer patients. The retrospective designed study included 116 patients who were diagnosed with breast cancer and received neoadjuvant chemotherapy between 2018 and 2023. It was found that 16.4% of the patients achieved a pathological complete response. When we divided the Magee Equation 3 scores into three categories similar to Oncotype DX; while there was no patient with a pathological complete response among those with 31 points achieved a pathological complete response. When the axillary lymph node response after neoadjuvant chemotherapy of the 116 patients included in the study was examined, it was seen that 59.5% responded. When these patients were examined 8 according to Magee Equation 3 scores; The axillary complete response rate was 13.3% in those with 31 points. Pathological complete response cut-off values for axilla and tumor were calculated as pathological complete response prediction values of Magee Equation 3 with 78.9% sensitivity and 87.63% selectivity for tumor >31.23 points, and 78.26% sensitivity and 85.11% selectivity for axilla >22.5 points. The results obtained showed that Magee Equation 3 score may be a useful biomarker in predicting neoadjuvant chemotherapy response in HR positive/HER2 negative breast cancer patients, and it was concluded that Magee Scoring System may guide the decision whether axillary intervention will be performed after neoadjuvant chemotherapy in this patient group.