Exploring the efficacy of TikTok as an educational tool for enhancing English vocabulary
TikTok'un İngilizce kelime hazinesini geliştirmek için eğitim aracı olarak etkinliğinin araştırılması
- Tez No: 941640
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL AZAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: TikTok, İngilizce Kelime Dağarcığı, Etkileşimli Öğrenme, Tik Tok, English Vocabulary, Interactive Learning
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı, TikTok'un öğrenciler arasında İngilizce dilinin anlaşılmasını ve kullanımını artırmadaki uygunluğunu değerlendirmektir. TikTok'un hedef kitlesinin çoğu genç yaştaki bireylerden oluştuğu için, TikTok'un eğlenceli videolar aracılığıyla dil öğrenme olanağı sunduğu görülebilir. Çalışmanın amacı, özellikle TikTok'u benimseyen öğrencilerin kelime dağarcığını geliştirme algısını belirlemek, yaş ve cinsiyet gibi öğrencilerin demografik faktörlerinin sahip oldukları algılar üzerindeki etkisini değerlendirmek ve ayrıca kelime dağarcığı öğreniminde TikTok'u benimsemenin avantajlarını ve dezavantajlarını belirlemektir. Bu hedefleri yerine getirmek için, nicel ve nitel veri toplama araçları kullanılarak karma yöntemli bir araştırma tasarımı benimsendi. Anket soruları ortaya çıkan literatürden uyarlandı ve Irak-Erbil şehrindeki Salahaddin Üniversitesi'nde 160 ELL tarafından dolduruldu. Araştırmacı ayrıca 20 anket katılımcısıyla görüştü. Nicel verileri Sosyal Bilimler için İstatistik Paketi (SPSS) analiz etti. Buna karşılık, nitel veriler öğrencilerin deneyimleri üzerine yapılan çalışmanın anlaşılmasını artırmak için tematik analize tabi tutuldu. Sonuç, birkaç önemli bulguyu vurguladı. İlk olarak, öğrencilerin kelime öğrenmek için TikTok'u kullanmaya yönelik tutumları, bilgilerin sunulma şekli ve geniş video yelpazesi nedeniyle çoğunlukla olumluydu. İkinci olarak, cinsiyetin de TikTok üzerinde önemsiz bir etkiye sahip olduğu bulundu, yani hem erkek hem de kadın öğrencilerin TikTok'a karşı benzer tutumları var. Üçüncüsü, çalışma yıllarının da öğrencilerin TikTok'u bir öğrenme aracı olarak kullanma konusundaki tutumlarında önemli bir değişikliğe neden olmadığı bulundu. Son olarak, TikTok'un ilgi çekici özellikleri ve kullanıcıların oluşturduğu zorluklar nedeniyle kelime dağarcığı edinimini iyileştirdiği keşfedilmiş olsa da, içerik güvenilirliği ve dikkat dağıtma, TikTok'un en büyük sorunlarından bazılarıdır.Sonuç olarak, çalışma, TikTok'un kullanımına eşlik eden zorlukların üstesinden gelinmesi ve öğretmenlerin potansiyel materyalleri iyi seçmesi koşuluyla kelime dağarcığını geliştirmek için olumlu bir öğretim aracı olarak hareket edebileceği sonucuna varmaktadır. Çalışma, eğitim paydaşları için teknoloji destekli dil öğrenimi ve dil öğrenme bağlamlarında TikTok'un öğretim tasarımı ile ilgili mevcut bilgi birikimine yeni bilgiler getiriyor. Sonraki çalışmalar, öğrencilerin kelime dağarcığını geliştirmek için TikTok'u kullanmanın daha kalıcı sonuçlarını araştırmalı ve TikTok'un ikinci dil edinimindeki diğer beceriler üzerindeki etkilerini incelemelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to assess the suitability of TikTok in raising the understanding and use of the English language among students. As most of the targeted audience of TikTok includes individuals of a younger age, it can be seen that TikTok offers the prospect of learning languages through fun videos. The study aims at particularly determining the perception of learners embracing TikTok for enhanced vocabulary use, evaluating the influence of students' demographic factors, including age and gender, on the perceptions that they hold, and also to establish the advantages and disadvantages of embracing TikTok in vocabulary learning. To fulfill these objectives, a mixed-method research design was adopted, using quantitative and qualitative data collection tools. The survey questions were adopted from the emergent literature and filled out by 160 ELLs at Salahaddin University in Iraq -Erbil city. The researcher also interviewed 20 survey respondents. The Statistical Package for Social Sciences (SPSS) analyzed the quantitative data. In contrast, the qualitative data was subjected to thematic analysis to increase understanding of the study on learners' experiences.The outcome highlighted several important findings. First, the learners' attitude towards using TikTok for learning vocabulary was mostly positive due to how information is presented and the wide range of videos. Secondly, gender was also found to have a non- significant effect on TikTok, meaning both male and female learners have similar attitudes towards TikTok. Thirdly, years of study were also found not to have influenced any significant change in the learners' attitude regarding the use of TikTok as a learning tool. Lastly, although using TikTok has been discovered to improve vocabulary acquisition due to its engaging features and the challenges that the users pose, content reliability and distraction are some of the enormous issues of TikTok. In conclusion, the study infers that TikTok could positively act as an instructional tool for improving vocabulary on condition that the challenges accompanying its use are countered and teachers select potential material well. The study brings new knowledge to the current body of knowledge regarding technology- assisted language learning for education stakeholders and the instructional design of TikTok in language learning contexts. Subsequent studies should look into the more lasting outcomes of using TikTok to improve learners' lexicon and examine the effects of TikTok on other skills in second language acquisition.