Fen bilimleri dersinde yazma kaygısı: Ortaokul öğrencilerinin görüşlerine dayalı bir araştırma
Writing anxiety in science classes: A study based on the views of middle school students
  1. Tez No: 941714
  2. Yazar: BURCU İLKBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET ŞAHİN KALYON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yazma Kaygısı, Fen Bilimleri Dersi, Ortaokul Öğrencileri, Yazma Etkinlikleri, Kaygı, Writing Anxiety, Science Course, Middle School Students, Writing Activities, Anxiety
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tez, ortaokul öğrencilerinin fen bilimleri dersinde yürütülen yazma etkinliklerine yönelik kaygı düzeylerini ve bu kaygının bireysel ve çevresel belirleyicilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın katılımcılarını 2024-2025 eğitim öğretim yılında Ankara ili Sincan ilçesine bağlı bir devlet okulunda öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada betimsel tarama yöntemi kullanılmış olup nicel ve nitel veriler birlikte toplanmıştır. Nicel veriler Karakuş-Tayşi ve Taşkın (2018) tarafından geliştirilen“Ortaokul Öğrencileri İçin Yazma Kaygısı Ölçeği”aracılığıyla 1290 öğrenci üzerinden toplanmıştır. Ölçek, 5'li likert tipi bir ölçme aracıdır ve toplam 15 maddeden oluşmaktadır. Ölçeğin analizi için t testi ile tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Nicel bulgular sonucunda yazma kaygısının cinsiyet, akademik başarı, kitap okuma ve yazma alışkanlıkları, ebeveynlerin eğitim düzeyi, proje çalışmaları ve günlük tutma gibi değişkenlere göre anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde edilmiştir. Görüşme formu uzman görüşleri doğrultusunda hazırlanmış olup ön uygulama sonrasında nihai şekli verilmiştir. Nitel veriler, nicel veri toplama sürecinde öğrencilere uygulanan ölçek sonuçlarına göre yüksek, orta ve kaygı düzeyine sahip rastgele seçilmiş olan 24 öğrenciden elde edilmiştir. Her bir soruya ilişkin ana temalar belirtilmiş ve alt kodlar oluşturulmuş olup, bu kodlar ısı haritalarına dönüştürülerek görsel olarak sunulmuştur. Isı haritaları, temalar ve alt kodların kaygı düzeyine göre nasıl farklılık gösterdiği açık bir şekilde gösterilmiştir. Nitel bulgular, öğrencilerin yazma yeterliğine ilişkin öz algılarını, yazma sürecinde yaşadıkları duyuşsal deneyimleri ve karşılaştıkları güçlükleri ortaya koyarak yazma kaygısının çok boyutlu yapısını gözler önüne sermektedir. Araştırma bulguları, fen bilimleri öğretiminde yazma etkinliklerinin öğrencilerin bilişsel ve duyuşsal gelişimini destekleyecek biçimde yapılandırılması ve yazma kaygısını azaltmaya yönelik pedagojik stratejiler geliştirilmesi gerekliliğine işaret etmektedir. Bu bağlamda çalışma, fen bilimleri eğitiminde yazma becerilerinin geliştirilmesi ve yazma temelli öğrenmenin etkinliğinin artırılması yönünde önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates middle school students' levels of writing anxiety in science classes and explores both individual and environmental factors contributing to this anxiety. Conducted during the 2024–2025 academic year at a public middle school in Sincan, Ankara, the research adopted a mixed-method approach combining quantitative and qualitative data. Quantitative data were collected from 1,290 students using the“Writing Anxiety Scale for Middle School Students”developed by Karakuş-Tayşi and Taşkın (2018), and analyzed through t-tests and one-way ANOVA. The results indicated significant differences in writing anxiety based on gender, academic performance, reading and writing habits, parental education, project participation, and diary-keeping practices.Qualitative data were gathered via semi-structured interviews with 24 students who represented varying levels of writing anxiety. Thematic analysis was conducted, and results were visualized using heat maps to display the distribution of themes and subcodes according to students' anxiety levels. These findings revealed students' self-perceptions of writing competence, emotional responses during writing tasks, and the challenges they faced, highlighting the multifaceted nature of writing anxiety.The results emphasize the importance of designing science writing activities that support students' cognitive and emotional development while minimizing anxiety. This study offers meaningful insights for structuring writing-based pedagogical practices and enhancing the role of writing in science education.