Adölesan idiyopatik skolyozlu bireylerde günlük yaşam alışkanlıkları ve antropometrik farklılıkların skolyoz üzerine etkisi
Effects of daily life habits and anthropometric differences on scoliosis in individuals with adolescent idiopathic scoliosis
- Tez No: 942055
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ FARUK ÖZYAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, fiziksel aktivite, idiyopatik skolyoz, vücut duruşu, Adolescent, body posture, idiopathic scoliosis, physical activity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
İdiyopatik skolyozun etiyolojisi uzun yıllardan beri tartışılmakta olup, kesin kanıtlar halen bulunamamıştır. Bireylerin postüral alışkanlıklarının, fiziksel aktivite düzeylerinin ve antropometrik farklılıklarının idiyopatik skolyozun ortaya çıkışında etkili olabileceğini düşünmekteyiz. Çalışmamızda adölesan bireylerin, günlük yaşam alışkanlıkları ve antropometrik farklılıkları ile skolyoz arasında anlamlı bir ilişki bulmayı amaçlamaktayız. Çalışma, ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından İdiopatik Skolyoz tanısı alan, anket çalışmalarımızı ve yapacağımız ölçümleri etkileyecek skolyoz tanısına eşlik eden herhangi bir omurga deformitesi ve omurga cerrahi müdahalesi bulunmayan, anket sorularını anlayacak ve cevaplayacak kadar koopere olan, MAS' da 0-2 değerler arasında olan, 10-19 yaş aralığındaki araştırma grubu bireylerinden ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce çalışmaya izin verilen Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesinde eğitim gören skolyoz tanısı almamış, herhangi bir omurga deformitesi ve omurga cerrahi müdahalesi bulunmayan, anket sorularını anlayacak ve cevaplayacak kadar koopere olan, MAS 'da 0-2 değerler arasında olan, 10-19 yaş aralığındaki kontrol grubu bireylerinden oluştu. Katılımcıların sosyodemografik verileri ve antropometrik ölçümleri kaydedildi. Katılımcılara BACKPEI, ASAA ve PAQ-A uygulandı. Skolyozlu bireyler ile sağlıklı bireylerin masaüstü/dizüstü bilgisayar kullanırken genellikle tercih ettikleri oturuş pozisyonları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p:0.038). Sağlıklı bireylerin egzersiz için yürüyüş yapma (p:0.001), hafif tempolu yürüyüş yapma (p:0.026), voleybol oynama (p:0.026), basketbol oynama (p:0.003) puanları skolyozlu bireylere göre daha yüksek bulundu. Skolyozlu bireylerin sağlıklı bireylere göre daha yaygın olarak yanlış oturma pozisyonlarını tercih ettiklerini söyleyebiliriz. Sağlıklı bireylerin fiziksel aktivite seviyelerinin skolyozlu bireylerden yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The etiology of idiopathic scoliosis has been debated for many years, and definitive evidence has not yet been found. We believe that individuals' postural habits, physical activity levels, and anthropometric differences may be effective in the emergence of idiopathic scoliosis. Our aim in the study is to find a significant relationship between daily life habits and anthropometric differences of adolescent individuals and scoliosis. The study consisted of individuals in the research group, who were diagnosed with Idiopathic Scoliosis by secondary or tertiary health institutions, who did not have any spinal deformities or spinal surgical interventions accompanying the scoliosis diagnosis that would affect our survey studies and the measurements we would make, who were cooperative enough to understand and answer the survey questions, and who were between 0-2 on the MAS, and individuals in the control group, who were studying at Yavuz Sultan Selim Anatolian High School, which was permitted by the District National Education Directorate, who were not diagnosed with scoliosis, who did not have any spinal deformities or spinal surgical interventions, who were cooperative enough to understand and answer the survey questions, and who were between 0-2 on the MAS, and who were between 10-19 years of age. The sociodemographic data and anthropometric measurements of the participants were recorded. BACKPEI, ASAA and PAQ-A were applied to the participants. A statistically significant difference was found between the sitting positions generally preferred by individuals with scoliosis and healthy individuals while using desktop/laptop computers (p:0.038). Healthy individuals were found to have higher scores for walking for exercise (p:0.001), walking at a light pace (p:0.026), playing volleyball (p:0.026), and playing basketball (p:0.003) than individuals with scoliosis. We can say that individuals with scoliosis prefer incorrect sitting positions more commonly than healthy individuals. We can say that healthy individuals have higher physical activity levels than individuals with scoliosis.