Sağlık sigortası okuryazarlığı ölçeğinin uyarlanması: Banka çalışanları üzerinde bir uygulama
Adaptation of health insurance literacy measure: Application on bank employees
- Tez No: 942161
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP ÇAKMAK BARSBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık sigortası okuryazarlığı, sağlık hizmeti kullanımı, sağlık sigortası, banka çalışanları, ölçek uyarlama, ikinci mertebe DFA, Health insurance literacy, health services utilization, health insurance, bank employees, scale adaptation, second order CFA
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Sağlık Sigortası Okuryazarlığı Ölçeği'ni Türkçe'ye uyarlamak ve psikometrik sağlamlığını sağlık sigortası ile ilgili araştırmalarda kullanmak üzere incelemektir. Sağlık Sigortası Okuryazarlığı Ölçeği, geri-çeviri tekniği ile Türkçe'ye çevrilmiş ve anlaşılırlığı kontrol edilmiştir. Araştırmanın evreni, Türkiye'de aktif çalışan banka çalışanları olup örneklem seçilmemiştir. Araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden bireylerin tümü dahil edilmiştir. 1153 kişi çalışmaya katılmıştır. Öncelikle ölçeğin geçerlik ve güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Açımlayıcı faktör analizine göre ölçeğin üç faktörden oluştuğu bulunmuş, üç faktöre ait Cronbach alfa değerleri 0.965 ile 0.982 arasında bulunmuştur. Ardından birinci ve ikinci düzey doğrulayıcı faktör analizi yapılmış ve elde edilen uyum iyiliği indeksleri iyi uyumu göstermiştir. Türkçe Sağlık Sigortası Okuryazarlığı Ölçeği'nin psikometrik özellikleri tatmin edici bulunmuştur. Çalışmanın bulguları, ilgili literatür ve Sağlık Sigortası Okuryazarlığı Ölçeği'nin orijinal çalışması doğrultusunda tartışılmıştır. Son olarak, bu çalışmanın güçlü yönleri ve sınırlılıkları sunulmuş, ileri araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to adapt the Health Insurance Literacy Measure (HILM) into Turkish and examine its psychometric soundness for use in health insurance-related research. The Health Insurance Literacy Measure was translated into Turkish using the back-translation technique, and the comprehensibility of the translation was checked. Population was bank employees living and working in Türkiye. All individuals met eligibility criteria invited to participate in the study, and sample consisted of 1,153 participants. Firstly, validity and reliability analyses were applied. EFA generated three factors, and the Cronbach's alpha values of the factors ranged from 0.965 to 0.982. then, first and second level CFA provided Goodness-of-fit indices that implied a good model fit. The psychometric properties of the Turkish Health Insurance Literacy Measure were found to be satisfactory. Results were discussed in relation to the relevant literature and the original Health Insurance Literacy Measure study. Finally, this study's strengths and limitations were presented, along with suggestions for further research.