Farklı iklim koşullarının süt sağım makinelerinin performansına etkisi
The effect of di̇fferent climate conditions on the performance of milking
- Tez No: 942687
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İklim koşulları, performans, pulsatör, regülatör, sıcaklık, vakum pompası, Climatic conditions, performance, pulsator, regulator, temperature, vacuum pump
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışma da süt sağım makinesinin vakum pompası, pulsatör ve regülatör gibi önemli parçalarının farklı iklim koşullarından (sıcaklıktan) etkilenmesi değerlendirilmiştir. Çalışma için Prototip bir sağım makinesi kullanılmıştır. Yapılan bu prototip sağım sisteminde vakum pompası sabit tutularak farklı beş firmaya ait birer adet pinomatik ve elektronik pulsatörler, farklı beş firmaya ait birer adet regülatörler -20 ⁰C ile 40 ⁰C arsında her 5 ⁰C bir ISO testleri çerçevesinde değerlendirilip iklim koşullarının bu parçalarına etkisi gözlenmiştir. Çalışma dört aşamadan oluşmaktadır. Denemeler 40 ⁰C ve -20 ⁰C sıcaklık arasındaki her 5 ⁰C sıcaklıkta yapılmıştır. İlk aşamada sistemde kullanılan vakum pompasının 50 kPa değerde pompa kapasitesi ölçülmüştür. Ölçümlerde en yüksek ölçülen debi ile en düşük ölçülen debi arasında 114 L/min fark oluşmuştur. Ortamın ısınmasının ve soğumasının debi değişimine sebep olduğu gözlenmiştir. İkinci aşamada ise farklı firmalara ait 5 adet servo tip regülatör kullanılmıştır. Sıcaklığa bağlı regülatörün kayıp kacak ölçümlerinde, 4 firmaya ait regülatörlerin -15 ⁰C ile -20 ⁰C'de genel olarak müsaade edilen sınır içerisinde olmadığı ve sadece bir firmaya ait regülatörün -15 ⁰C ile -20 ⁰C'de müsaade edilen sınırlar içerisinde oduğu görülmüştür. Üçüncü aşamada ise 5 farklı firmaya ait sağım başlığının hava tüketim debi kayıplarına bakılmış ve yapılan ölçümlerde sağım başlığı hava girişinde önemli bir değişim olmadığı gözlenmiştir. Dördüncü aşamada ise farklı firmalara ait 5 adet elektronik, 5 adet mekanik pulsatörün hava debisi tüketimlerine, nabız oranlarına, nabız çevrimine, iki bölme arasındaki balans değerine bakılmıştır. Elektronik pulsatörlerde hemen hemen hepsi birbirine yakın hava tüketimi sağlamaktadır. Mekanik pulsatörlerde ise elektronik pulsatörlere göre daha fazla hava tükettiği görülmektedir. Nabız ölçümlerine bakıldığında tüm elektronik pulsatörlerin sıcaklıklardan etkilenmediği görülmektedir. Mekanik pulsatörlerde ise 0 ⁰C'nin üzerindeki sıcaklıklarda etkilenmediği 40 ⁰C ve 0 ⁰C'nin altındaki sıcaklıklarda nabız sayılarında sapmaların olduğu görülmektedir. Puls oranında ve iki bölme arasında sapmada hem elektronik hem de mekanik pulsatörlerde sıcaklıktan etkilenmediği müsaade edilen sınırlar içerisinde kaldığı görülmektedir. Bu çalışmada iklim koşullarının süt sağım makinelerinin önemli parçalarında etkili olduğu ortaya konulmuştur. Makine tasarımında ve işletmelere uygun makine seçiminde iklim koşulları dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of different climatic conditions (temperature) on important parts of the milking machine such as vacuum pump, pulsator and regulator were evaluated. A prototype milking machine was used for the study. In this prototype milking system, the vacuum pump was kept constant and one each of pneumatic and electronic pulsators belonging to five different companies, one each of regulators belonging to five different companies were evaluated between -20 ⁰C and 40 ⁰C within the framework of ISO tests every 5 ⁰C and the effect of climate conditions on these parts was observed. The study consists of four phases. The experiments were conducted at every 5 ⁰C temperature between 40 ⁰C and -20 ⁰C. In the first stage, the pump capacity of the vacuum pump used in the system was measured at 50 kPa. In the measurements, there was a difference of 114 L/min between the highest measured flow rate and the lowest measured flow rate. It was observed that the heating and cooling of the environment caused the flow rate change. In the second stage, 5 servo type regulators from different companies were used. In the loss and leakage measurements of the temperature-dependent regulator, it was observed that the regulators of 4 companies were generally not within the permissible limits at -15 ⁰C and -20 ⁰C and only one regulator of one company was within the permissible limits at -15 ⁰C and -20 ⁰C. In the third stage, the air consumption flow losses of the milking head belonging to 5 different companies were examined and it was observed that there was no significant change in the milking head air inlet. In the fourth stage, air flow rate consumption, pulse rate, pulse cycle, balance value between two chambers of 5 electronic and 5 mechanical pulsators belonging to different companies were examined. In electronic pulsators, almost all of them provide similar air consumption. Mechanical pulsators consume more air than electronic pulsators. Looking at the pulse measurements, it is seen that all electronic pulsators are not affected by temperatures. In mechanical pulsators, it is seen that temperatures above 0 ⁰C are not affected at temperatures above 40 ⁰C and there are deviations in pulse counts at temperatures below 0 ⁰C. The pulse rate and the deviation between the two chambers were not affected by temperature in both electronic and mechanical pulsators and remained within the permissible limits. In this study, it was revealed that climate conditions are effective on important parts of milking machines. Climatic conditions should be taken into consideration in machine design and selection of suitable machines for enterprises.