Çok kültürlü okul ortamında sosyal adalet: Okul yöneticilerinin görüşleri
Social justice in multicultural school environments: Views of school administrators
- Tez No: 943037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çok kültürlülük, okul yöneticileri, sosyal adalet, olgubilim, Multiculturalism, school administrators, social justice, phenomenology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çok kültürlü okul ortamında okul yöneticilerinin sosyal adalet temelinde karşılaştığı sorunlar, bu sorunların çözümüne ilişkin gerçekleştirdiği uygulamalar, karşılaştıkları engeller ve çözüm önerilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımlarından biri olan olgubilim (fenomenoloji) deseni kullanılarak gerçekleştirilmişitr. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Gaziantep'in Şahinbey ve Şehitkamil merkez ilçelerinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde görev yapan okul müdürü ve müdür yardımcıları oluşturmaktadır. Çalışma grubu nitel araştırmalarda kullanılan seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden birisi olan maksimum çeşitlilik örneklemesi yöntemiyle oluşturulmuştur. Katılımcıların belirlenmesinde ayrıca ölçüt örnekleme tekniği kullanılmıştır. Her katılımcının görev yaptığı okulda en az 1 yıl çalışmış olması ölçüt olarak kabul edilmiştir. Çalışma, 11 okul müdürü ve 4 müdür yardımcısı olmak üzere toplamda 15 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda okul yöneticilerinin çok kültürlü okul ortamında dil engeli, iletişim eksiklikleri, farklı kültürlerin tanınmaması, kültürel çatışmalar, saldırganlık, hırçınlık, agresif davranışlar, öğrencilerin gruplara ayrılması, okul içi kavgalar, entegrasyon ve uyum sorunları gibi sosyal adalet temelli problemler yaşadıkları ortaya çıkmıştır. Okul yöneticileri yaşadıkları sosyal adalet sorunlarına karşı; etkili iletişim kurma, tercüman desteği sunma, öğrencilere eşit davranma, sosyal etkinlikler düzenleme, rehberlik servisiyle iş birliği yapma gibi çözümleri uygulamaya çalıştıklarını belirtmişlerdir. Okul yöneticilerinin çok kültürlü okul ortamında sosyal adaleti uygulayabilmesi için öncelikle farklı kültürden öğrencilere hoşgörülü davranmak, ön yargısız bakabilmek, ayrımcılık yapmamak konusunda okul içerisinde kapsayıcı eğitim bağlamında etkinlikler düzenlenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the problems faced by school administrators on the basis of social justice in the multicultural school environment in schools affiliated to the Ministry of National Education, the practices they carry out regarding the solution of these problems, the obstacles they face and their solution suggestions. The research was conducted using the phenomenology design, which is one of the qualitative research approaches. The study group of the research consists of school principals and vice principals working at primary, secondary and high school level affiliated to the Ministry of National Education in Şahinbey and Şehitkamil central districts of Gaziantep in the 2023-2024 academic year. The study group was formed by maximum diversity sampling method, which is one of the non-random sampling methods used in qualitative research. Criterion sampling technique was also used to determine the participants. It was accepted as a criterion that each participant had worked at least 1 year in the school where he/she worked. The study was conducted with a total of 15 participants, 11 school principals and 4 assistant principals. A semi-structured interview form prepared by the researcher was used as a data collection tool. The data were analysed by content analysis method. As a result of the research, it was revealed that school administrators experienced social justice-based problems such as language barrier, communication deficiencies, lack of recognition of different cultures, cultural conflicts, aggression, aggressive behaviours, separation of students into groups, in-school fights, integration and adaptation problems in multicultural school environment. School administrators stated that they tried to implement solutions such as effective communication, providing interpreter support, treating students equally, organising social activities, and cooperating with the guidance service. In order for school administrators to implement social justice in a multicultural school environment, activities can be organised in the context of inclusive education within the school to treat students from different cultures tolerantly, to look at them without prejudice, and not to discriminate.