Totem ve totemizm kavramlarının kültürel kodları ile günümüz heykel sanatında değerlendirilmesi
Evaluation of the concepts of totem and totemism in today's sculpture art
  1. Tez No: 943064
  2. Yazar: ALPAY POLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Bellek, Din, Heykel, Kolektif Bilinç, Kültürel Kimlik, Totem, Totemizm, Memory, Religion, Statue, Collective Consciousness, Cultural Identity, Totem, Totemism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Sanatın kültürel bağlamda belirlenişi onun toplumsal içeriğindeki bağlamlarının kurulmasının gerekliliğine işaret etmektedir. Bu bağlamda sanatın doğmasında en önemli etkenlerden biri olan inanç sistemlerinin, yaşam dediğimiz olgunun içinde birey ve toplum arasındaki ilişkilerin şekillenmesi, düzenlenmesi ya da kolektif bilincin oluşumunda insan beynine işlenmiş kodlarıdır. Araştırmanın omurgası dört ana bölümden oluşmaktadır. İlkinde gerekli tanımlara yer verilmiştir. İkinci bölümde kültürler bağlamında totem ve totemizm konusu incelenmiş, Aborjin ve Kızılderili kültürleri öncelenmiştir. Üçüncü bölümde totem ve totemizm kuramları üzerinde çalışılmıştır. Toplum, din, sanat ve ahlak ilişkisinin bağlamlarını açarak bunun sonucu olan ve topluma yön veren ortaklaşa yapının evlilik, aile, akrabalık ve kardeşlik gibi alt kavramların kültürel kodlarının izini sürmeye ve hikâye anlatıcılığına vurgu yapılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın son bölümünde ise geçmişin totem izlerinin günümüz heykel sanatındaki yerine işaret ederek, günümüz çağdaş sanatçıların yapıtlarından örneklerle yer verilmiştir. Totem ve totemizm konusunun geçmişten günümüze iz sürümünü içeren araştırmamızdan beslenerek yaptığımız kişisel uygulamalarla desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The determination of art in a cultural context indicates the necessity of establishing its contexts in its social content. In this context, belief systems, which are one of the most important factors in the emergence of art, are the codes engraved in the human brain in the formation of collective consciousness or in the shaping and organization of the relationships between individuals and society within the phenomenon we call life. The backbone of the research consists of four main sections. The necessary definitions are included in the first. In the second section, the subject of totem and totemism is examined in the context of cultures, and Aboriginal and Native American cultures are prioritized. In the third section, totem and totemism theories are studied. By opening the contexts of the relationship between society, religion, art and morality, it is attempted to trace the cultural codes of the sub-concepts such as marriage, family, kinship and brotherhood, which are the result of this and which guide the society, and to emphasize storytelling. In the last section of the research, the place of totem traces of the past in today's sculpture art is pointed out and examples from the works of today's contemporary artists are given. It is supported by our personal applications that we have made by feeding on our research that includes the trace of totem and totemism from the past to the present.