Yaşam becerileri programının çocukların düşünme becerilerine ve sosyal becerilerine etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of life skills program on children's thinking skills and social skills
- Tez No: 943172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEN KUŞCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Düşünme Becerileri, Sosyal Beceriler, Yaşam Becerileri Programı, Thinking Skills, Social Skills, Life Skills Program
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu araştırma, Yaşam Becerileri Programı'nın, okul öncesi çocukların düşünme becerilerine ve sosyal becerilerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden ön test-son test kontrol gruplu deneme modelinin kullanıldığı araştırmanın çalışma grubunda, Konya İli Meram ilçesinde bulunan Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı bağımsız bir anaokuluna devam eden 60-72 ay grubunda bulunan (21 Deney grubu, 21 Kontrol grubu) 42 çocuk araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak“Demografik Bilgi Formu”, Yaşam Becerileri Eğitimi Programının çocukların düşünme becerilerine etkisini belirlemek amacıyla“5-6 Yaş Çocukları İçin Eleştirel Düşünme Becerileri Testi (ÇEDT)”,“Problem Çözme Becerisi Ölçeği (PÇBÖ)”,“Hibrit Yaratıcılık Testi”, sosyal becerilerine etkisini belirlemek amacıyla“Sosyal Beceri Geliştirme Sistemi- Derecelendirme Ölçeği (3-5 Yaş Okul Öncesi Versiyonu) Öğretmen Formu”kullanılmıştır. Veri toplama araçları Yaşam Becerileri Programının öncesi ve sonrasında hem kontrol hem de deney grubundaki çocuklara uygulanmış; ayrıca deney grubu çocuklarına son testin uygulandığı tarihten 8 hafta sonra çalışmanın kalıcılığını test etmek için tekrar uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubundaki çocuklara öğretmenleri tarafından“Millî Eğitim Bakanlığı 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı”uygulanmaya devam ederken, deney grubundaki çocuklara ek olarak araştırmacı tarafından“Yaşam Becerileri Programı”12 hafta boyunca, haftada 3 oturum olmak üzere uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket program kullanılarak bağımsız t testi, bağımlı t testi ve tekrarlı ölçümler ANOVA testi ile analiz edilmiştir. Bulgular incelendiğinde, deney ve kontrol grubunda bulunan çocukların düşünme becerileri ve sosyal becerileri ön test puanları arasında anlamlı düzeyde bir farkın olmadığı (p>0,05), kontrol grubunda bulunan çocukların düşünme becerileri ön test ve son test puanları arasında anlamlı düzeyde bir farkın olduğu (p0,05), deney ve kontrol grubunu oluşturan çocukların düşünme becerileri ve sosyal becerileri son test puanları arasında, deney grubu lehine anlamlı düzeyde bir farkın olduğu saptanmıştır (p0,05). Elde edilen bulgular sonucunda Yaşam Becerileri Programı'nın çocukların düşünme becerilerini ve sosyal becerilerini geliştirmede etkili ve kalıcı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in order to investigate the effects of Life Skills Program on thinking skills and social skills of preschool children. The study group of the research in which the pre-test-post-test control group experimental model was used, consists of 42 children aged 60-72 months (21 Experimental group, 21 Control group) who attend an independent kindergarten affiliated with the Ministry of National Education in Meram district of Konya Province.“Demographic Information Form”was used as the data collection tools,“Critical Thinking Skills Test for 5-6 Year Old Children (ÇEDT)”,“Problem Solving Skills Scale (PSS)”,“Hybrid Creativity Test”to determine the effect of the Life Skills Education Program on thinking skills of children, and“Social Skills Development System-Rating Scale (Preschool Version for 3-5 Years Old) Teacher Form”to determine the effect of the Life Skills Education Program on social skills. Data collection tools were applied to both control and experimental group children before and after the Life Skills Program; and were also applied to the experimental group children 8 weeks after the post-test date to test the permanence of the study. While the“Ministry of National Education 2013 Pre-School Education Program”continued to be applied to the children in the experimental and control groups by their teachers, the“Life Skills Program”was additionally applied to the children in the experimental group by the researcher for 12 weeks, 3 sessions per week. The obtained data were analyzed using the SPSS package program with independent t-test, dependent t-test and repeated measures ANOVA test. When the findings were examined, it was found that there was no significant difference between the pre-test scores of thinking skills and social skills of the children in the experimental and control groups (p>0,05), there was a significant difference between the pre-test and post-test scores of thinking skills of the children in the control group (p0,05), there was a significant difference between the post-test scores of thinking skills and social skills of the children in the experimental and control groups in favor of the experimental group (p0,05). As a result of the findings, it was seen that the Life Skills Program was effective and permanent in developing children's thinking skills and social skills.