Endotrakeal tüp içi aspirasyonun beyin oksijenlenmesine etkisinin serebral oksimetre ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of endotracheal tube aspiration on brain oxygenation using cerebral oximetry
- Tez No: 943278
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN GÜRSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Endotrakeal aspirasyon, Near infrared spektroskopi serebral oksimetre, Yoğun Bakım, Endotracheal suctioning, near-infrared spectroscopy, cerebral oximetry, intensive care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş ve Amaç: Yoğun bakım ünitelerinde kritik hasta takiplerinde serebral perfüzyonun ve oksijenizasyonun korunması kritik öneme sahiptir. Bu çalışmanın amacı, yetişkin yoğun bakım ünitesinde izlenen entübe hastalarda kapalı sistem endotrakeal aspirasyonun hemodinamik ve solunumsal etkilerini değerlendirmek ve serebral oksijenizasyon üzerine olan etkilerini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 1 Kasım 2023 – 31 Temmuz 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Yoğun bakımda değerlendirilen hastaların yaş, kilo, cinsiyet, hemoglobin değerleri kaydedildikten sonra çalışmaya alındı. Hastaların sekresyonunu temizleyebilmek yoğun bakımda rutin olarak kullanılan kapalı aspirasyon yöntemi kullanıldı. Çalışmaya GKS 3 ile 8 arasında, mekanik ventilatöre bağlı, FİO2 %30 olarak solutulan hastalar alındı. Aspirasyondan önce hastalara herhangi bir preoksijenizasyon yapılmadı. Standart monitörizasyonları solunumsal ve kardiyak monitörizasyonları sağlandıktan sonra aspirasyon öncesi SKB, DKB, OKB, KAH, SpO2, EtCO2, rSO2 değerleri kaydedildi. Bu değerler bazal değerler olarak alındı. Hastaların monitörizasyon ile hastanın aspirasyonundan sondaki 1,5,10,15 dakikalardaki SKB, DKB, OKB, KAH, SpO2, EtCO2, rSO2 değerleri kaydedildi. Antikolinerjik, antiaritmik, vazopressör, vazodilatör ve hipotansif ilaç kullanılan, elektrolit dengesizliği olan, hemodinamisi stabil olmayan hastalar çalışma kapsamına alınmadı. Ayrıca çalışma için onamı alınamamış ya da yakınları tarafından izin verilmeyen hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Çalışma kapsamına alınmış olsa bile çalışma sırasında bilinç değişikliği olan, hemodinamik instabilitesi olan ve endotrakeal tüp değişim gereksinimi olan hastalar ile antikolinerjik, antiaritmik, vazopressör ve vazodilatör ilaç kullanılması gerekenler çalışmadan çıkarıldı. Bulgular: Hastaların endotrakeal aspirasyondan önce ölçülen SKB, DKB, OAB, KAH, EtCO2 değerlerinde aspirasyon sonrası 1,5,10. Dakikalarda anlamlı fakat hafif bir artış gözlenmiştir. Bazal değerlerle kıyaslandığında aspirasyon sonrası SpO2 değerlerinde anlamlı bir değişim gözlenmemiştir. Endotrakeal aspirasyondan önce ölçülen bazal rSO2 değerlerinde aspirasyondan sonra 5,10,15. dk'lar da istatistiksel olarak anlamlı artış bulunmuştur. Hiçbir hastada bazal rSO2 değerinin %20 altına düşüş gözlenmemiştir. Sonuç: Mekanik ventilatöre bağımlı ve aspirasyon ihtiyacı olan hastalara standart yöntemlerle yapılan endotrakeal aspirasyon işleminin rSO2 değerlerinde azalmaya sebep olmadığı, aksine 5-15. Dakikalarda olumlu yönde artışa neden olduğu görülmüştür. Endotrakeal aspirasyon işleminin SKB, DKB, OAB, KAH ve ETCO2 değerlerinde aspirasyondan sonra klinik önemi olmayan anlamlı artışa neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
IntroductionandAim: Preserving cerebral perfusion and oxygenation is of critical importance in the management of critically ill patients in intensive care units. The aim of this study is to evaluate the hemodynamic and respiratory effects of closed-system endotracheal suctioning and to investigate its impact on cerebral oxygenation in intubated patients monitored in an adult intensive care unit. Materials and Methods: This study was conducted at the Cumhuriyet University Faculty of Medicine Hospital between November 1, 2023, and July 31, 2024. After recording demographic data such as age, weight, sex, and hemoglobin levels, patients were included in the study. A closed suction system, routinely used in the intensive care unit for secretion clearance, was applied. Patients included in the study were intubated, mechanically ventilated with a FiO₂ of 30%, and had a Glasgow Coma Scale (GCS) score between 3 and 8. No preoxygenation was administered prior to suctioning. Following the establishment of standard respiratory and cardiac monitoring, systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), mean arterial pressure (MAP), heart rate (HR), peripheral oxygen saturation (SpO₂), end-tidal carbon dioxide (EtCO₂), and regional cerebral oxygen saturation (rSO₂) values were recorded prior to suctioning and considered as baseline values. The same parameters were subsequently measured at 1, 5, 10, and 15 minutes after the suctioning procedure. Patients receiving anticholinergic, antiarrhythmic, vasopressor, vasodilator, or hypotensive agents, those with electrolyte imbalances or unstable hemodynamic status, and those without informed consent or legal authorization were excluded. Additionally, patients who exhibited changes in consciousness, became hemodynamically unstable during the study, required endotracheal tube replacement, or required the aforementioned medications were withdrawn from the study even if initially included. Results: A statistically significant yet mild increase in SBP, DBP, MAP, HR, and EtCO₂ values was observed at 1, 5, and 10 minutes following endotracheal suctioning compared to pre-suction measurements. No significant change was observed in SpO₂ values post-suction compared to baseline. A statistically significant increase was noted in rSO₂ values at 5, 10, and 15 minutes following suctioning compared to baseline. In no patient did the rSO₂ values decrease below 20% of the baseline. Conclusion: The standard endotracheal suctioning procedure performed on mechanically ventilated patients requiring secretion clearance did not lead to a decrease in rSO₂ values; on the contrary, a favorable increase was observed between the 5th and 15th minutes post-suction. Although there were statistically significant increases in SBP, DBP, MAP, HR, and EtCO₂ values after suctioning, these changes were not clinically significant.