Bitcoin fonlama oranının bitcoin vadeli işlem takas sözleşmelerinin getiri oynaklığı üzerindeki etkisi
The impact of bitcoin funding rate on bitcoin swap contracts return volatility
  1. Tez No: 943553
  2. Yazar: DENİZ ÖZEMET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KAHYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Fonlama Oranı, Bitcoin Vadeli İşlemler Sözleşme Fiyatları, Asimetrik Etkiler, Fundıng Rate, Bitcoin Perpetual Swap Contract Prices, Asymmetric Effect
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansal İktisat ve Bankacılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, bitcoin fonlama oranının uzun dönem bitcoin vadeli işlem sözleşmelerine etkisi araştırılmaktadır. Bu kapsamda fonlama oranı, uzun dönem vadeli işlem sözleşmelerinde pozisyon alan yatırımcıların pozisyon alma maliyetini etkileyerek yatırım kararlarını şekillendirmektedir. Şöyle ki; bitcoin fonlama oranı, vadeli işlem piyasalarında yatırımcılar arasındaki uzun (long) ya da kısa (short) pozisyonlar arasındaki dengeyi sağlayan mekanizma olup, temel amacı, sözleşme fiyatını spot (anlık) piyasa fiyatına yaklaştırmaktır. Özellikle, uzun pozisyonlardaki bekleyişlerin, dayanak varlık fiyatlarının daha da yükseleceği beklentisine bağlı olarak, fiyatlardaki oynaklığı arttırdığı gözlenmiştir. Çalışmada, uzun dönem Bitcoin vadeli işlem sözleşme fiyatları 17.08.2017-05.11.2024 tarihleri arasını kapsamakta olup,“Tradingview”platformu üzerinden, Bitcoin fonlama oranı verileri de, 4 büyük bitcoin borsasından (Binance, Bybit, Coinbase, OKX.) biri olan Binance üzerinden alınmıştır. Amprik uygulamada 'Rugarch' paket programı kullanılarak, model tanımlanması, modellerin karşılaştırılması ve model tanı testlerinin gerçekleştirilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the impact of the bitcoin funding rate (cost) on long-term bitcoin futures contracts. In this context, the funding rate shapes investment decisions by affecting the position-taking cost of investors in long-term futures contracts. That is to say, the Bitcoin funding rate is a mechanism that balances long or short positions among investors in the futures market, with its primary aim being to bring the contract price closer to the spot market price. Especially, it has been observed that the expectations in long positions increase price volatility, as they are based on the expectation that the underlying asset prices will rise further. The study obtained the long-term Bitcoin futures contract prices from the“Tradingview”platform, covering the period from 17.08.2017 to 05.11.2024. Binance, one of the four major Bitcoin exchanges (Binance, Bybit, Coinbase, OKX), provided the Bitcoin Funding Rate. We used the 'Rugarch' package program in the empirical application to define the model, compare it with other models, and conduct diagnostic tests.