Göçmen lise öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı ile benlik saygıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between migrant high school students' social media addiction and self-esteem
  1. Tez No: 943637
  2. Yazar: DUYGU AYHAN IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ SERDAR KESİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik, Göçmen, Sosyal Medya, Bağımlılık, Self, Immigrant, Social Media, Addiction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Hakları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Hakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı, göçmen öğrenciler arasında sosyal medya bağımlılığı ve benlik saygısı düzeylerinin demografik özelliklere göre nasıl değiştiğini değerlendirmektir. Başlangıçta, veri analizi aşamasında, her kategorik değişken incelenmiş ve bu kategorilerdeki kişi sayısı doğrulanmıştır. Bu doğrulamanın ardından, belirli kategoriler birleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, 2023-2024 eğitim öğretim yılı güz döneminde Malatya ili merkez ilçelerinde bulunan devlet okulları içerisinden amaçlı örnekleme stratejilerinden türetilen kolayda örnekleme yöntemi ile oluşturulmuştur. Veri toplama süreci 350 öğrenciyi kapsamıştır; ancak 13 veri noktası eksik bilgi, yanlışlıklar ve eksik yanıtlar nedeniyle istatistiksel analizden çıkarılmış ve 337 veri noktasına dayalı istatistiksel bulgular elde edilmiştir. Araştırmanın veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin istatistiksel analizleri Windows için Statistical Package for Social Sciences (SPSS), sürüm 22 kullanılarak gerçekleştirildi. Bu araştırma kapsamında Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği alt boyutlarından ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği alt boyutlarından elde edilen puanların göçmen öğrenciler arasında kategorik değişkenlere dayalı olarak farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve bağımsız gruplar t testi yapılmıştır. Çalışmanın üçüncü alt probleminin incelenmesinde öğrencilerin sosyal medya bağımlılığı puanları ile benlik saygısıları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla korelasyon testi kullanılmıştır. Gerçekleştirilen araştırma sonucunda; göçmen öğrencilerin sosyal medya bağımlılık düzeylerinin gelir düzeylerine, sosyal medyada geçirilen süreye, sosyal medyayı kontrol etme sıklığına, kullandıkları sosyal medya platformlarına, anne eğitim düzeylerine göre anlamlı şekilde farklılaştığı belirlenmiştir. Göçmen öğrencilerin benlik saygısı düzeyleri üzerindeki inceleme sonuçlarına göre; öğrencilerin benlik saygısı düzeylerinin cinsiyetlerine, kardeş sayılarına, yaşadıkları yerleşim yerine, gelir düzeylerine, anne eğitim düzeyine göre anlamlı şekilde farklılaştığı belirlenmiştir. Ayrıca göçmen öğrencilerin sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile benlik saygısı düzeyleri arasında pozitif yönlü ve orta düzeye yakın ve anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Buda göçmen öğrencilerin sosyal bağımlılık düzeyleri arttıkça benlik saygısı düzeylerinin de aynı yönlü olarak artış gösterdiği şeklinde yorumlanabilir. Elde edilen sonuçlarla ilgili literatür destekli tartışma bölümü yapılmış ve araştırmacılara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate how levels of social media addiction and self-esteem among migrant students vary according to demographic characteristics. In the initial stage of data analysis, each categorical variable was examined, and the number of individuals in these categories was verified. Following this verification, certain categories were merged. The study group was formed using a convenience sampling method, derived from purposeful sampling strategies, from state schools located in the central districts of Malatya province during the fall semester of the 2023–2024 academic year. The data collection process included 350 students; however, 13 data points were excluded from statistical analysis due to missing information, inaccuracies, and incomplete responses, resulting in statistical findings based on 337 valid data points. The data collection instruments included a personal information form, the Social Media Addiction Scale, and the Rosenberg Self-Esteem Scale. Statistical analyses of the research data were conducted using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) version 22 for Windows. Within the scope of this research, one-way analysis of variance (ANOVA) and independent samples t-tests were conducted to determine whether the scores obtained from the sub-dimensions of the Social Media Addiction Scale and the Rosenberg Self-Esteem Scale differed based on categorical variables among migrant students. For the third sub-problem of the study, a correlation test was used to examine the relationship between students' social media addiction scores and their self-esteem scores. As a result of the study, it was determined that migrant students' levels of social media addiction significantly differed according to their income level, time spent on social media, frequency of checking social media, the platforms they used, and their mothers' education levels. Regarding the self-esteem levels of migrant students, it was found that their self-esteem levels significantly varied according to their gender, number of siblings, place of residence, income level, and mothers' education levels. Moreover, a positive and moderately strong significant relationship was found between migrant students' levels of social media addiction and their levels of self-esteem. This can be interpreted as an increase in social media addiction levels being accompanied by a similar increase in self-esteem levels among migrant students. A literature-supported discussion section was conducted based on the obtained results, and recommendations were provided for researchers.