6. sınıf fen bilimleri ders kitaplarının alternatif ölçme ve değerlendirme anlayışı açısından incelenmesi
Examination of 6th grade science textbooks in terms of alternative measurement and evaluation understanding
- Tez No: 944137
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri Ders Kitapları, Alternatif Ölçme ve Değerlendirme, Geleneksel Ölçme ve Değerlendirme, Science Textbooks, Alternative Measurement and Evaluation, Traditional Measurement and Evaluation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERS KİTAPLARININ ALTERNATİF ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ANLAYIŞI AÇISINDAN İNCELENMESİ Bu araştırmada, 6. sınıf Fen Bilimleri ders kitaplarının alternatif ölçme ve değerlendirme teknikleri (AÖDT) açısından incelenmesi, mevcut yeterliliklerinin tartışılması ve bu kitaplardaki eksikliklerin giderilmesine yönelik eleştirilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda 2023-2024 eğitim öğretim yılında kullanılan 6. Sınıf Fen Bilimleri ders kitapları; konu konu, ünite ünite alternatif ölçme ve değerlendirme (AÖD) yaklaşımları kapsamında incelenerek veriler elde edilmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi esas alınan araştırmada 2023-2024 eğitim öğretim yılında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ders kitabı olarak kabul edilmiş MEB. Yayınevi 6. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabı (A Kitabı) ve Özel Yayınevi 6. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabı (B Kitabı) incelenerek, AÖD anlayışına uygunluğu araştırılmıştır. Araştırmada kullanılan iki kitap araştırmacı tarafından A Kitabı ve B Kitabı olarak kodlanmıştır. Bu kapsamda, derslerde kullanılan kitaplarda hangi bölümünde, hangi AÖDT yer verildiği tespit edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi kullanılarak tablolara kaydedilmiştir. İncelenen hazırlık sorularında A kitabında daha çok öğrencinin derse hazırlanmasını, ön bilgilerin yoklamasını amaçlayan ve kazandırılacak kazanımlar hakkında yeni bilgiler vermesine yönelik sorular sorulduğu için AÖDT hiç yer almadığı belirlenmiştir. B kitabında ise 1 tane (proje) AÖDT dışında tüm soruların geleneksel ölçme ve değerlendirme tekniğine (GÖDT) uygun olduğu görülmüştür. 6.sınıf Fen Bilimleri ders kitapları ünitelerin içerisinde yer alan AÖDT incelemesinde; A kitabı için; toplamda 54 soru AÖDT uygun şekilde verilirken, diğer verilen 110 sorunun da GÖDT uygun şekilde verildiği görülmüştür. B kitabı için; toplamda 68 soru AÖDT uygun şekilde verilirken, diğer verilen 104 sorunun da GÖDT uygun şekilde verildiği görülmüştür. Değerlendirme kısımları incelemesinde A kitabı için; toplamda 257 değerlendirme sorusuna yer verilmiştir. Bunlardan 7 soru (Fen ve Mühendislik Uygulaması) AÖDT uygun olarak verilmiştir. Diğer 250 sorunun GÖDT uygun şekilde verildiği görülmüştür. B kitabı için; toplamda 143 değerlendirme sorusuna yer verilmiştir. 21 adet sorunun AÖDT uygun olarak verildiği görülürken diğer 122 sorunun GÖDT uygun şekilde verildiği görülmüştür. Bu çalışmanın sonucunda ulaşılan bulgulardan hareketle; hazırlık kısmı, ünite içerisi ve değerlendirme çalışmalarında bulunan soruların çeşitliliği arttırılabilir. Hazırlık kısımları ve ünitelerin içerisinde bulunan soruların konunun yapısına göre daha fazla AÖDT ile desteklenebilir. Değerlendirme çalışmaları bölümünde yer alan sorulara ek olarak, konunun daha kalıcı hale gelmesi ve öğrencilerin daha aktif katılım göstermelerini sağlamak amacıyla AÖDT daha fazla yer verilmelidir.
Özet (Çeviri)
EXAMINATION OF 6TH GRADE SCIENCE TEXTBOOKS IN TERMS OF ALTERNATIVE MEASUREMENT AND EVALUATION UNDERSTANDING This study aims to examine 6th grade science textbooks in terms of alternative measurement and evaluation techniques (AMET), to discuss their current adequacy and to develop criticisms to eliminate the deficiencies in these books. In this context, 6th grade science textbooks used in the 2023-2024 academic year were examined subject by subject, unit by unit within the scope of alternative measurement and evaluation (AME) approaches and data were obtained. In the research based on the document review method, which is one of the qualitative research methods, the MEB Publishing House 6th Grade Science textbook (Book A) and the Private Publishing House 6th Grade Science textbook (Book B), which were accepted as textbooks by the Ministry of National Education in the 2023-2024 academic year, were examined and their conformity with the AME understanding was investigated. The two books used in the research were coded as Book A and Book B by the researcher. In this context, an attempt was made to determine which AMET was included in which section in the books used in courses. The data obtained were recorded in tables using the descriptive analysis method. It was determined that there was no AMET in the preparation questions examined in Book A, since the questions were mostly aimed at preparing the student for the lesson, checking the prior knowledge and providing new information about the gains to be gained. In Book B, it was seen that all questions except for 1 (project) AMET were suitable for the traditional measurement and evaluation technique (GMET). In the AMET examination of the units in the 6th grade Science textbooks; for Book A; it was seen that a total of 54 questions were given in accordance with AMET, while the other 110 questions given were given in accordance with GÖDT. For book B; a total of 68 questions were given in accordance with AMET, while the other 104 questions were given in accordance with GMET. In the examination of the evaluation sections, a total of 257 evaluation questions were given for book A. Of these, 7 questions (Science and Engineering Application) were given in accordance with AMET. It was seen that the other 250 questions were given in accordance with GMET. For book B; a total of 143 evaluation questions were given. It was seen that 21 questions were given in accordance with AMET, while the other 122 questions were given in accordance with GMET. Based on the findings obtained as a result of this study; the variety of questions in the preparation section, within the unit and in the evaluation, studies can be increased. The questions in the preparation sections and units can be supported with more AMET according to the structure of the subject. In addition to the questions in the evaluation studies section, AMET should be given more place in order to make the subject more permanent and to ensure more active participation of the students.