Beden eğitimi ve oyun dersine yönelik beyin temelli öğrenmeye dayalı ikinci sınıf öğretim programının geliştirilmesi
Development of second-grade curriculum based on brain-based learning for physical education and game course
- Tez No: 944220
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA İLKER KERKEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beyin temelli öğrenme, ilkokul, motor gelişim, öğretim programı, program geliştirme, Brain based learning, curriculum, curriculum development, motor development, primary school
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu araştırmanın amacı, Beden Eğitimi ve Oyun (BEO) dersine yönelik beyin temelli öğrenme (BTÖ) yaklaşımına dayalı ikinci sınıf öğretim programının tasarlanması, uygulanması ve değerlendirilmesidir. Araştırmada karma yöntem eylem araştırmasının kullanılması benimsenmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu 2023-2024 eğitim-öğretim yılında bir devlet ilkokulunda ikinci sınıf düzeyinde öğrenim görmekte olan 39 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada nicel veri toplama araçları olarak tanımlayıcı bilgi formları, Kaba Motor Gelişim Testi-3 ve duygu kartları; nitel veri toplama araçları olarak ihtiyaç analizi yarı yapılandırılmış soru formu, uygulayıcı-araştırmacı gözlem formu, sınıf öğretmeni gözlem formu, dış gözlemci formu, öğrencilerle odak grup görüşmesi için yarı yapılandırılmış soru formu ve hatırlama aynası yapılandırılmış soru formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizleri SPSS 27.0.1 paket programında gerçekleştirilmiştir. Verilerin normal dağıldığı tespit edildikten sonra merkezi eğilim ve dağılım ölçütleri hesaplanmış olup parametrik testlerden tekrarlı ölçümlerde varyans analizi ve Cronbach's Alpha testi uygulanmıştır. Nitel veriler ise içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma bulguları geliştirilen BEO dersine yönelik BTÖ yaklaşımına dayalı ikinci sınıf öğretim programının motor hedefleri bağlamında öğrencilerin kaba motor beceri gelişimini yaş düzeylerine uygun olarak normal seviyeye yükselttiği ve bu olumlu etkilerin üç ay sonra da kalıcılığını koruduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca geliştirilen programın bilişsel hedefleri bağlamında öğrencilerin kaba motor becerileri neden ve nasıl gerçekleştirdiklerini anlamalarını sağladığı ve bu becerilerin günlük yaşam ile spor dallarında nasıl uygulanabileceğine dair farkındalık kazandırdığı görülmüştür. Geliştirilen programın duyuşsal hedefleri açısından ise öğrencilerin oyunlara yönelik duygusal tepkilerinin, sevdikleri ve sevmedikleri yönlerinin, önerilerinin dikkate alınmasıyla etkin katılıma yönelik motivasyonu desteklediği belirlenmiştir. Bu bulgular doğrultusunda, BEO dersine yönelik BTÖ yaklaşımına dayalı ikinci sınıf öğretim programı önerisi geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to design, implement and evaluate a second-grade curriculum based on brain-based learning for physical education and game course. A mixed-method action research design was adopted for this study. The sample group consisted of 39 second-grade students enrolled in a public primary school during the 2023–2024 academic year. Quantitative data collection tools included descriptive information forms, the Test of Gross Motor Development-3 and emotion cards. Qualitative data collection tools comprised a semi-structured questionnaire for needs analysis, observation form, a semi-structured questionnaire for focus group interviews with students, and the structured recall mirror questionnaire. Quantitative data were analyzed using SPSS 27.0.1 software. Qualitative data were analyzed using content analysis methods. The findings indicate that developed the second-grade curriculum based on brain-based learning for physical education and game course improved students' gross motor skill development to an average level within the motor objectives framework. Moreover, the positive effects observed in the post-test were found to be sustained three months later. In terms of cognitive objectives, the curriculum facilitated students' understanding of what, why, and how they performed gross motor skills, while also raising awareness of how these skills could be applied in sports and daily life. Regarding affective objectives, the results revealed that considering students' emotional reactions, preferences, and suggestions about games, and improving games based on this feedback, enhanced student motivation and active participation. Based on these findings, the second-grade curriculum proposal based on brain-based learning for physical education and game course was developed.