Konut sorunu ve konut hakkı özelinde Muğla Menteşe'de konut alanı
Housing problem and right of housing: Housing area in Menteşe Mugla
- Tez No: 944495
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER TUNA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Konut, konut sorunu, mekân deneyimi, Muğla, Pierre Bourdieu, Housing, housing problem, place experience, Muğla, Pierre Bourdieu
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 333
Özet
Barınma, sadece kişisel bir ihtiyaçtan çok daha fazlasını; sosyal adaleti, sosyal güvenliği, refahı ve düzeni temsil eder. Bu nedenle barınmanın nasıl gerçekleşeceği, barınılan konutun özellikleri, konutun konumu, konutun gündelik hayat deneyimlerindeki yeri gibi çeşitli yönleriyle konut toplumsal bir meseledir. Söz konusu bu çalışma tam da bu toplumsal meseleden hareketle; Muğla'da konut sorunu ve konut sorununun deneyimlenme şekilleri özelinde tasarlanmıştır. Çalışma kapsamında Muğla Menteşe'nin gerek uzamsal gerek tarihi ve gerekse de kültürel yapısı ile konuta ilişkin deneyimine özgünlük katan şartları konut sorunu odağında çeşitli çıkış noktalarından hareketle incelenmektedir. Coğrafi konum, yerleşme dinamikleri, kültür, sosyo-ekonomik yapıda meydana gelen değişme, kentleşme ve konut bağlamında küresel ve ulusal düzlemde ortaya çıkan çeşitli dinamikler bu çıkış noktalarından bazılarıdır. Buradan hareketle; kıyı turizminin kentte gelişmeye başlaması ve 1992'de açılan üniversite ile hizmet sektörünün önemli kollarının kentte gelişi ve nüfusta yaşanan değişme, pandemi ile kentin genelinin yerleşme için tercih edilirliğinin daha da artması gibi etmenler kentin ekonomik yapısının değişmesine, toprak ve konut alım satımına dayalı bir rant ekonomisi oluşmasına yol açarak kentin kaderini etkilemiştir. Bu çalışma, kente özgü konut sorununun görünümlerini anlamak için konut alanının oluşumuna, konut piyasasının kente özgün dinamiklerine, neoliberal ekonomi politikaları ve kent mekânında benimsenen kentleşme pratiklerine ve konut hakkı tartışmaları çerçevesinde odaklanmıştır. Bu bağlama sadık kalınarak yürütülen araştırmada nitel araştırma teknikleri ile dizayn edilen soru formu ile kentin Menteşe ilçesine bağlı mahallelerde yaşayan 60 gönüllü katılımcıya ulaşılmış ve derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler mekân deneyimi, konut, konut sorunu ve pratikler başlıklı dört temaya ayrılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler betimsel analize tabi tutulmuş ve saha notlarıyla yorumlanmıştır. Verilere erişmede ve verilerin analizinde Pierre Bourdieu sosyolojisine ait alan, oyun, çıkar, illusio ve doxa kavramlarının kullanımıyla analiz süreci desteklenmiştir. Çalışmada elde edilen en önemli bulgu: konutun en başta kente özgü bir geçim mekanizması olduğu böylece konut sorununun üretiminde ve yeniden üretiminde kenti koruyarak aynı zamanda bu geçim mekanizmasının korunduğu ve göçe karşı bir tutum- tedbir olarak konut sorununun işlev gördüğüdür.
Özet (Çeviri)
Housing, which is among the fundamental human rights, represents much more than a personal need; it symbolizes social justice, security, welfare, and order. Therefore, housing is a social issue with various aspects such as how sheltering takes place, the characteristics of the house, the location of the house, and the place of the house in daily life experiences. This study was designed specifically for the housing problem in Muğla and the ways in which the housing problem is experienced, based on this very social issue. Housing Problem and Housing Right in Particular Housing Area In Menteşe, Mugla Within the scope of the study, the spatial, historical and cultural structure of Muğla Menteşe and the conditions that add originality to the housing experience are examined from various starting points with a focus on the housing problem. Geographical location, settlement dynamics, culture, changes in socio-economic structure, urbanization and various dynamics that emerge at global and national levels in the context of housing are some of these starting points. From this point of view; factors such as the development of coastal tourism in the city, the university that was opened in 1992 and the arrival of important branches of the service sector in the city, the change in the population, and the increase in the preferability of the city as a whole for settlement with the pandemic have led to a change in the economic structure of the city, the formation of a rent economy based on the purchase and sale of land and housing, and have affected the fate of the city. This study focuses on the formation of the housing area, the city-specific dynamics of the housing market, neoliberal economic policies and urbanization practices adopted in the urban space after 2000, and the discussions on the right to housing in order to understand the aspects of the housing problem specific to the city. In the research carried out in accordance with this context, 60 volunteer participants living in the neighborhoods of the Menteşe district of the city were reached with a questionnaire designed with qualitative research techniques and in-depth interviews were conducted. The data obtained in the study were divided into four themes titled spatial experience, housing, housing problem and practices. The data obtained in the study were subjected to descriptive analysis and interpreted with field notes. The analysis process was supported by the use of the concepts of field, game, interest, illusio and doxa from the sociology of Pierre Bourdieu in accessing and analyzing the data. The most important finding of the study is that housing is primarily a livelihood mechanism specific to the city, thus protecting the city in the production and reproduction of the housing problem, and at the same time, this livelihood mechanism is protected and the housing problem functions as an attitude-measure against migration.