Kahramanmaraş depremi sonrası yoğun bakımda takibi yapılan depremzede hastaların yoğun bakım ünitesi enfeksiyonlarına etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of earthquake victims hospitalized in intensive care unit after the Kahramanmaraş earthquake on infections in the intensive care unit
- Tez No: 945098
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT SAVAŞÇI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Depremzede, Direnç, Enfeksiyon, YBÜ, Earthquake Victim, Resistance, Infection, ICU
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Ülkemizde son yüzyılın en büyük felaketi olan 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremi sonrasında 50,000' den fazla insan yaşamını yitirdi ve 100,000' lerce insan doğrudan ve dolaylı olarak etkilendi. Büyük bir coğrafyayı etkileyen bu deprem sonrası yoğun insan kalabalığı tüm Türkiye' ye yayılan göç dalgası yarattı ve bu depremzedeler içinde yaşadığı mikroorganizma florasını gittikleri yerlere taşıdılar. Depremler sonrasında enfeksiyon etkenlerinde artış olabilmektedir. Bu çalışmada depremzedelerin kabul edildiği yoğun bakım ünitelerinde oluşabilecek enfeksiyon etkenleri değişiklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Hastanemiz Dahili Yoğun Bakım Ünitesi ve Anestezi Yoğun Bakım Ünitesi'nde 15.11.2022-15.05.2023 tarihleri arasında yatırılarak takip edilen, 18 yaş üstü ve herhangi bir kültüründe bakteriyel mikroorganizma üremesi olan hastalar ile gerçekleştirilmiştir. İlk depremzede hastanın kültür üremesi 15 Şubat 2023 olması üzerine bu tarih orta nokta kabul edilerek 3 ay öncesi ile 3 ay sonrası bakteriyel kültür üremeleri karşılaştırılmış ve direnç profilleri incelenmiştir. İstatistiksel veriler SPSS Versiyon 23.0 paket programı ile hesaplandı. Bulgular: 15 Şubat öncesinde 404 hasta, sonrasında 416 hasta kabul edilmiş olup, toplamda 36 depremzede hasta takip edilmiştir. 15 Şubat öncesinde 189 hastanın 523 izolatında üreme olurken, 15 Şubat sonrasında 195 hastanın 625 izolatında üreme oldu. 21 depremzede hastanın 90 izolatında bakteriyel üreme görüldü. Üremeler 15 Şubat öncesinde en fazla alt solunum yolu 175 (%33,4) ve idrar örneklerinde 157 (%30) oldu. 15 Şubat sonrasında ise kan örnekleri üremeleri 250 (%40) ile ilk sırayı alırken 196 (%31,3) ile alt solunum yolu örnekleri ikinci sırayı aldı. Her iki dönemde de en fazla üreyen bakteri Klebsiella sp. 15 Şubat öncesi 141(%27), sonrası 234(%37,4) oldu ve onu sırasıyla Acinetobacter sp. ve Enterococcus sp. üremeleri takip etti. Elde edilen üremelerde her iki dönemde de direnç profilleri benzer olduğu görüldü. Acinetobacter sp.' lerin tamamı kinolon, karbapenem ve amikasin dirençliydi. Kolistin direnci 15 Şubat sonrasında anlamlı olarak artış gösterdi(p:0,001). Klebsiella sp.' ler sefalosporin ve kinolonların tamamına dirençli idi ve karbapenem direnci %79,4' ten %88' e (p:0,025), seftazidim avibaktam direnci %19,8'den %32,4'e anlamlı şekilde artış gösterdi (p:0,038). Pseudomonas sp.' lerde sefalosporin direnci %43,9'dan %67,7' ye (p:0,027), amikasin direnci %22' den %59,3' e anlamlı artış gösterdi (p:0,001). Bütün bakteriler göz önüne alındığında sürveyans dışı vre üremelerinde (p:0,007) ve sürveyansda üreyen mrsa' larda anlamlı gerileme mevcuttu (p:0,017). Sonuç: Deprem bölgesinin büyüklüğü ve bölge sağlık sisteminin etkilenmesi sonrasında bölge dışına gitmek zorunda kalan depremzedeler kendi mikrobiyal floralarını da taşımıştırlar. Depremzedelerin dirençli patojen transferleriyle hastanemiz bakteriyel florasına etki etmiş olup, bu durumların ön görülebilmesi için daha fazla epidemiyolojik verilere ihtiyacımız olduğu aşikardır. Antibiyotik kullanımının doğru ve etkin şekilde yapılması dirençli patojenlerin azaltılması açısından hayati önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: More than 50,000 people lost their lives and more than 100,000 people were directly and indirectly affected by the February 6, 2023 Kahramanmaraş earthquake, which was the biggest disaster of the last century in our country. After this earthquake, which affected a large geography, a dense crowd of people created a migration wave that spread throughout Turkey, and these earthquake victims carried the microorganism flora they lived in to the places they went. There may be an increase in infectious agents after earthquakes. The aim of this study was to investigate the changes in infectious agents that may occur in intensive care units where earthquake victims are admitted. Materials and Methods: The study was conducted with patients over the age of 18 who were hospitalized and monitored in the Internal Medicine Intensive Care Unit and Anesthesia Intensive Care Unit of our hospital between 15.11.2022 and 15.05.2023, and who had any culture that contains bacterial microorganisms. Since the culture growth of the first earthquake victim patient was February 15, 2023, this date was accepted as the midpoint, bacterial culture growths 3 months before and 3 months after were compared and resistance profiles were examined. Statistical data were calculated with SPSS Version 23,0 package program. Results: In the study, 404 patients were admitted before February 15, 416 patients were admitted after, and a total of 36 earthquake victim patients were followed up. Before February 15, there was growth in 523 isolates from 189 patients, while after February 15, there was growth in 625 isolates from 195 patients. Bacterial growth was observed in 90 isolates from 21 earthquake victims. Before February 15, the highest growth rates were in lower respiratory tract samples 175 (33.4%) and in urine samples 157 (30%). After February 15, blood sample growth came first with 250 (40%), while lower respiratory tract samples came second with 196 (31.3%). In both periods, the most abundant bacteria was Klebsiella sp. Before February 15, 141 (27%) and after February 15, 234 (37.4%), followed by Acinetobacter sp. and Enterococcus sp., respectively. In the reproductions obtained, it was seen that the resistance profiles were similar in both periods. All Acinetobacter sp. were resistant to quinolones, carbapenems and amikacin. Colistin resistance increased after February 15 (p: 0.001). Klebsiella sp. were resistant to all cephalosporins and quinolones, and carbapenem resistance increased from 79.4% to 88% (p:0.025) and ceftazidime resistance increased from 19.8% to 32.4% (p:0.038). In Pseudomonas sp., cephalosporin resistance increased from 43.9% to 67.7% (p:0.027), and amikacin resistance increased from 22% to 59.3% (p:0.001). When all bacteria were considered, there was a significant decrease in non-surveillance vre growth (p:0.007) and in surveillance mrsa growth (p:0.017). Conclusion: Due to the size of the earthquake zone and the impact on the regional health system, earthquake victims who had to move out of the region also carried their own microbial flora. It is obvious that the bacterial flora of our hospital has been affected by the transfer of resistant pathogens from earthquake victims, and we need more epidemiological data to predict these situations. Correct and effective use of antibiotics is vital to reducing resistant pathogens.