Koroner arter baypas greft uygulanan hastaların taburculuğa hazır olma durumları ve ilgili değişkenlerin incelenmesi
Readiness for hospital discharge and associated factors in patients undergoing coronary artery bypass graft surgery
- Tez No: 945165
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA CEBECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter baypas greft cerrahisi, hasta, taburculuğa hazır olma, memnuniyet, kolaylaştırıcı ve zorlaştırıcı durumlar
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Koroner Arter Baypas Greft (KABG) cerrahisi geçiren hastaların taburculuğa hazır olma durumlarını ve bunu etkileyen değişkenleri incelemektir. Yöntem: Araştırma, 15 Eylül 2023 - 22 Mart 2024 tarihleri arasında Antalya'daki Üniversite ve Eğitim Araştırma Hastanelerinin Kalp Damar Cerrahisi kliniklerinde karma yöntemle yürütülmüştür. Nicel örneklem 124, nitel örneklem ise kolaylaştırıcı durumlar için 45, zorlaştırıcı durumlar için 79 hastadan oluşmuştur. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Taburculuğa Hazır Olma Ölçeği Kısa Formu (HTHÖ/KF) ve açık uçlu sorular aracılığıyla yüz yüze toplanmıştır. Nicel analizlerde SPSS 23.0 yazılımı; nitel analizde ise tümevarımsal içerik analizi kullanılmıştır. Raporlama STROBE, COREQ ve GRAMMS rehberlerine uygun olarak yapılmıştır. Bulgular: Hastaların HTHÖ/KF puan ortalaması 6.56±1.4 olup, %63.7'sinin taburculuğa hazır olmadığı belirlenmiştir. En düşük puan ortalaması bilgi (4.44±2.42), en yüksek puan ortalaması beklenen destek (8.85±1.32) alt boyutundadır. Hastaların yaş, çalışma durumu ve kendini hazır hissetme değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar görülmüştür. Bilgilendirme memnuniyeti ile taburculuğa hazır olma arasında orta düzeyde pozitif ilişki (r=0.33) bulunmuştur. HTHÖ/KF verilerine göre hazır olmayan hastalarda“korku”ve“kaygı”ana temaları öne çıkmıştır. Sonuç: KABG sonrası hastaların çoğunluğunun taburculuğa hazır olmadığı ve yalnızca beşte birinin yüksek düzeyde hazır olduğu saptanmıştır. Taburculuğa hazır olma ile bilgilendirme memnuniyeti arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the readiness for hospital discharge and the influencing factors among patients who have undergone Coronary Artery Bypass Graft (CABG) surgery. Method: This mixed-method study was conducted between September 15, 2023, and March 22, 2024, in the cardiovascular surgery clinics of university and training-research hospitals in Antalya. The quantitative sample consisted of 124 patients, while the qualitative sample included 45 patients for facilitating factors and 79 patients for hindering factors. Data were collected through face-to-face interviews using a Personal Information Form, the Readiness for Hospital Discharge Scale–Short Form (RHDS/SF), and open-ended questions. Quantitative data were analyzed using SPSS 23.0 software, and qualitative data were analyzed through inductive content analysis. The reporting was carried out in accordance with the STROBE, COREQ, and GRAMMS guidelines. Results: The average RHDS/SF score was 6.56±1.4, and 63.7% of the patients were found to be not ready for discharge. The lowest mean score was in the“knowledge”subdimension (4.44±2.42), while the highest was in the“expected support”subdimension (8.85±1.32). Statistically significant differences were observed based on age, employment status, and patients' self-perceived readiness. A moderate positive correlation (r=0.33) was found between satisfaction with information received and readiness for discharge. Among patients identified as not ready based on RHDS/SF scores, the main emerging themes were“fear”and“anxiety.”Conclusion: The majority of CABG patients were not ready for discharge, with only one in five being highly prepared. A significant relationship was found between readiness for discharge and satisfaction with information provided.