Veteriner fakültesi öğrencilerinin probiyotik bilgi düzeyleri ve tüketim oranlarının belirlenmesi
Determination of probiotic knowledge levels and consumption rates of veterinary faculty students
- Tez No: 945169
- Danışmanlar: PROF. ZEKİ ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Probiotic, food, health, Veterinarian
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veteriner Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Sağlıklı beslenme yaşamın her döngüsünde birden fazla hastalık ve sağlıklı yaşamın temelini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Veteriner Fakültesi öğrencilerinin probiyotik içeren besinler hakkındaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi ve tüketim durumlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Veteriner Fakültesi öğrencisi olan 79 kadın 71 erkek toplam 150 kişi çalışmamıza dahil edildi ve Ekim 2024- Kasım 2024 tarihleri arasında anket uygulandı. Katılımcıların probiyotik kavramı hakkında bilgileri, probiyotik besin tüketim durumu ve nedenleri, probiyotik besin tüketimini etkileyen faktörler ve hangi hastalıklara faydalı olduğu hakkında bilgiler elde edildi. Katılımcıların probiyotik besin bileşenlerine yönelik ifadelerinin yer aldığı tablolar değerlendirildi. Probiyotik kavramını sağlık eğitimi almış bireylerin % 98,7'i biliyor iken % 1.3'ünün bilmediği belirlendi. Probiyotik içeren besinleri ise katılımcıların %94,7'si biliyor iken bilmeyenlerin oranı % 5,3'i idi. Probiyotik besinlerin sağlık üzerine yararlı olduğunu düşünenlerin oranı % 100 olarak belirlendi. Probiyotik içeren besinleri tüketme oranları ise % 89.3 iken tüketmeme oranı % 10.7 idi. Çalışmaya katılan kişiler arasında probiyotik kavramı bilme oranı her ne kadar yüksek olduğu saptanmış olsa bile probiyotik besin bileşeni içeren besin gruplarını yeterince bilmedikleri lakin yine de bu besin gruplarını tükettikleri belirlendi. Bu besin gruplarının besin bileşen içerikleri, sağlığa faydaları açısından Veteriner Fakültesi öğrencilerine farkındalık kazandırmak amacıyla bilgilendirmeye ihtiyaç duyulduğu sonucuna varıldı. Anahtar Kelimler: Probiyotik, besin, sağlık, Veteriner Hekim
Özet (Çeviri)
Healthy nutrition is the basis of multiple diseases and healthy life in every cycle of life. In this study, we aimed to determine the level of knowledge of veterinary faculty students about probiotic-containing foods and to compare their consumption status. Between October 2024 and November 2024, a total of 150 people, 79 female and 71 male, who were veterinary faculty students, were included in our study. Information was obtained about the participants' knowledge about the concept of probiotics, probiotic food consumption status and reasons, factors affecting probiotic food consumption and which diseases it is beneficial for. The tables including the statements of the participants about probiotic food components were evaluated. While 98.7% of the individuals who received health education knew the concept of probiotics, 1.3% did not. While 94.7% knew the foods containing probiotics, the rate of those who did not know was 5.3%. The rate of those who thought that probiotic foods were beneficial for health was 100%. While the rate of consuming probiotic foods was 89.3%, the rate of not consuming probiotic foods was 10.7%. Even though it was determined that the rate of knowing the probiotic concept was high among the participants of the study, it was determined that they did not know the food groups containing probiotic nutrients sufficiently, but they still consumed these food groups. It can be concluded that there is a need to inform veterinary faculty students in order to raise awareness in terms of the nutrient content and health benefits of these food groups.