Sürdürülebilir temelli matematik etkinliklerinin matematik tutumu ve özyeterliliğine etkisi
The effect of sustainable based mathematics activities on mathematics attitude and self-efficacy
  1. Tez No: 946823
  2. Yazar: AYŞE TERKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT UYANGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Eğitim, Matematik Tutumu, Matematik Özyeterliği, Sustainability, Sustainable Education, Mathematics Attitude, Mathematics Self-Efficacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu araştırmada, 6.sınıf matematik dersinde“Tam Sayılar”ve“Kesirlerde Sıralama ve İşlemler”konularında, sürdürülebilir temelli matematik etkinlikleri ile hazırlanan ders planlarına göre öğretim yapılarak, sürdürülebilir temelli matematik etkinliklerinin matematik tutumu ve özyeterliği üzerindeki etkisinin nasıl olduğu ve öğrencilerin sürdürülebilirliğe olan bakış açılarının değişimi incelenmiştir. Bu amaçla öğrencilerin matematik tutum ve özyeterlik düzeyleri ölçekler aracılığıyla ölçülmüştür. Araştırma, nitel ve nicel verilerin birlikte ele alındığı karma yöntem araştırma modeli ile yapılmış ve karma yöntem araştırmaları desenlerinden de sıralı açıklayıcı desen tercih edilmiştir. Araştırma, 2024-2025 yılları arasında Bursa ili Osmangazi ilçesinde öğrenim görmekte olan 26'sı deney 27'si kontrol grubu olmak üzere toplam 53 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol grubu öğrencileri seçilirken seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmacı uygulamanın yapıldığı okulda görev yapmakta olup deney ve kontrol grupları derse girilen sınıflar arasından seçkisiz olarak yapılmıştır. Gruplar başlangıçta birbirine denktir. Deney grubu öğrencileri hazırlanan ders planları dahilinde sürdürülebilir temelli matematik etkinlikleri ile öğrenim görürken, kontrol grubu öğrencileri de mevcut program dahilinde öğrenim görmüşlerdir. Uygulama toplamda 6 hafta 30 ders saati sürmüştür. Verilerin toplanması, nicel ve nitel olmak üzere iki şekilde yapılmıştır. Nicel veriler, daha önceden hazırlanmış, geçerliği ve güvenirliği test edilmiş matematik tutum ve özyeterlik ölçekleri yanında kişisel bilgi formu ile, nitel veriler ise sürdürülebilirlik hakkındaki görüşlerin araştırıldığı pilot uygulaması yapılan ve uzman görüşleri alınarak son hali verilen araştırmacının kendisinin oluşturduğu görüşme formu aracılığıyla yapılmıştır. Elde edilen nicel veriler SPSS 24 programı ile analiz edilmiştir. Analiz yöntemi olarak; nicel verilerin analizinde normallik analizi ve birden fazla ölçüm sonuçlarını grup içinde ve gruplar arasında karşılaştırmada kullanılan tekrarlı ölçümler için MANOVA; nitel verilerin analizinde içerik analizi yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarında, sürdürülebilir temelli matematik etkinliklerinin uygulanmasından sonra gruplar arasında ve gruplar içinde matematik tutumlarında anlamlı farklılıkların olduğu görülmüştür. Matematik özyeterliği ölçüm sonuçlarında ise gruplar arasında anlamlı farklılık olmazken deney grubunun kendi içinde değişiklik olmuştur. Deney grubunun matematik tutumlarında artış olurken, özyeterlik düzeylerinde anlamlı bir değişim olmamıştır. Nitel verilerin sonuçlarına bakıldığında ise öğrencilerin sürdürülebilirliğe olan bakış açılarında olumlu yönde değişiklikler olmuştur. Uygulama sürecinde matematiğin soyut yapısı, çeşitli etkinlikler aracılığıyla somutlaştırılarak öğrencilerin kalıcı öğrenmeleri desteklenmiş ve sürdürülebilirlik kavramının matematikle olan ilişkisini anlamaları sağlanmıştır. Böylece öğrencilerde sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturulmuştur. Uygulamaya katılan öğrenciler, matematik derslerinin etkinlikler ile işlenmesinin eğlenceli olduğunu, uygulama öncesinde sürdürülebilirlik hakkında bilgi sahibi değilken etkinlikler sayesinde anladıklarını ve bu uygulamaların diğer derslerde de olmasının daha iyi öğrenmelere ve davranışa dönüştürme için faydalı olacağını belirtmişlerdir. Öğrencilerin dünyamızın devamlılığı için onlara düşen sorumlulukların neler olduğunu anlamaları, bu sürecin toplumsal bir hareket olduğunu düşünerek yaygınlaştırmada görev almaları gerektiği de gerçekleştirilen dönem sonu sergisi ile hissettirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of sustainability-based mathematics activities on mathematics attitudes and self-efficacy and the change in students' perspectives on sustainability were examined by teaching“Whole Numbers”and“Ordering and Operations in Fractions”subjects in 6th grade mathematics lessons according to lesson plans prepared with sustainability-based mathematics activities. For this purpose, students' mathematics attitudes and self-efficacy levels were measured. The research was conducted with a mixed-method research model in which qualitative and quantitative data were handled together, and exploratory sequential design was preferred among mixed-method research designs. The research was conducted with a total of 53 students, 26 of whom were in the experimental group and 27 in the control group, who were studying in Osmangazi district of Bursa province between 2024-2025. While selecting the experimental and control group students, convenient sampling method was preferred from non-random sampling methods. The researcher was working at the school where the application was carried out and the experimental and control groups were randomly selected from the classes in which the lesson was taught. The groups were initially equal to each other. While the experimental group students were taught with sustainability-based mathematics activities within the lesson plans prepared, the control group students were taught within the existing curriculum. The implementation lasted 6 weeks and 30 lesson hours in total. Data were collected in two ways: quantitative and qualitative. Quantitative data were collected by means of previously prepared mathematics attitude and self-efficacy scales whose validity and reliability were tested, as well as a personal information form, and qualitative data were collected by means of an interview form created by the researcher himself, which was piloted and finalized by taking expert opinions. The data obtained were analyzed with SPSS 24 program. As an analysis method; Normality Analysis and MANOVA for Repeated Measures, which is used to compare the results of more than one measurement within and between groups, were preferred in the analysis of quantitative data; Content Analysis method was preferred in the analysis of qualitative data. The results of the study showed that there were significant differences in mathematics attitudes between and within groups after the implementation of sustainability-based mathematics activities. In the results of mathematics self-efficacy measurements, there was no significant difference between the groups, but there was a change within the experimental group. While there was an increase in the math attitudes of the experimental group, there was not much change in their self-efficacy levels. Looking at the results of qualitative data, there were positive changes in students' perspectives on sustainability. During the implementation process, the abstract structure of mathematics was made concrete through various activities, supporting students' permanent learning and enabling them to understand the relationship between the concept of sustainability and mathematics. Thus, awareness was created in students about sustainability. The students who participated in the application stated that it was fun to teach mathematics lessons with activities, that they did not know about sustainability before the application, but they understood it thanks to the activities, and that having these applications in other courses would be beneficial for better learning and behavior transformation. The end-of-term exhibition made the students feel that they should understand what their responsibilities are for the continuity of our world, and that they should take part in the dissemination of this process by thinking that this process is a social movement.