Farklı kompozit mateyallerde monomer dönüşüm derecesi ve renk stabilitesinin incelenmesi
Investigation of degree of conversion and color stability in different composite materials
  1. Tez No: 946959
  2. Yazar: ONUR ALP YÜNÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: degree of conversion, color stability, composite resin, microhardness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu çalışmanın amacı, ışık cihazının üç farklı açıyla konumlandırılmasıyla polimerize edilen altı farklı kompozit reçine materyalinin monomer dönüşüm derecelerini ve renk stabilitelerini incelemektir. Demi Plus (Kerr Corp. Orange, CA, ABD) ışık cihazının iletici ucu 3D tarayıcı (3Shape E-4 Lab Scanner, Kopenhag, Danimarka) ile taranmış ve cihazın polimerizasyon sırasında 45°, 60° ve 90° açılarla sabitlenebilmesi için 3D modelleme programıyla (www.tinkercad.com) tasarım yapılmıştır. Bu tasarımlar 3D yazıcı (Creality One, Halot, Çin) kullanılarak reçine bloklara dönüştürülmüştür. Filtek Z250 (3M ESPE, St Paul, MN, ABD, A2), Filtek Z550 (3M ESPE, St Paul, MN, ABD, A2), Filtek Ultimate (3M ESPE, St Paul, MN, ABD, Body A2), Estelite Sigma Quick (Tokuyama, Tokyo, Japonya, A2), Gradia Direct Posterior (GC, Tokyo, Japonya, P-A2) ve Spectra ST HV (Dentsply, Konstanz, Almanya, A2) kompozit reçine materyallerinden 8 mm çap 2 mm derinlik boyutlarında olacak şekilde örnekler hazırlanmış ve Demi Plus kullanılarak 45°, 60° ve 90° açılandırılarak polimerize edilmiştir. Örneklerin dönüşüm dereceleri JASCO FTIR 4700 (JASCO Analytical Instruments, Tokyo, Japonya) cihazıyla tespit edilmiştir. Aynı örneklerin yüzey bitim ve cila işlemleri yapıldıktan sonra %Vickers mikrosertlik değerleri Vickers 412A mikrosertlik cihazı (Innovatest, Maastricht, Hollanda) ile saptanmıştır. Renk ölçümü için reçine bloklar kullanılarak 8 mm çap 2 mm derinlik boyutlarında olacak şekilde örnekler hazırlanmıştır. Örneklerin yüzey bitirme ve cila işlemleri yapılmıştır ve temel renk değerlerine ulaşmaları için 37°C, 24 saat distile suda bekletilmiştir. Örneklerin temel (t0) renk ölçümleri CM-3600A (Konica Minolta, Osaka, Japonya) masaüstü spektrofotometre ile yapılmıştır. Örnekler iki gruba ayrılarak 6 gün kahve solüsyonunda veya 6 ay yapay tükürük solüsyonunda bekletilmiştir. Örneklerin renk farkı ölçümleri CM-3600A cihazı ile saptanmıştır. Kullanılan kompozit reçine materyallerinin dönüşüm dereceleri ve renk farkı değerleri değişen oranlarda farklılık göstermişlerdir. Estelite Sigma Quick materyali tüm açı gruplarında diğer materyallerden daha yüksek dönüşüm derecesi değerleri göstermiştir. Gradia Direct Posteriror materyali tüm açı gruplarında daha düşük dönüşüm derecesi değerleri göstermiştir. Estelite Sigma Quick materyali diğer materyallerden daha yüksek %Vickers mikrosertlik değerleri göstermiştir. Kahve solüsyonunda bekletilen örneklerde renk farkı diğer materyallere göre en az Filtek Z550, en çok ise Gradia Direct Posteriror materyalinde gözlenmiştir. Yapay tükürük solüsyonunda bekletilen öreklerde renk farkı diğer materyallere göre en az Fitek Z250 ve Fitek Z550 materyallerinde, en çok ise Spectra ST HV materyalinde gözlenmiştir. Işık cihazının açılandırılmasıyla değişken dönüşüm derecesi ve renk farkı değerleri ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler : monomer dönüşüm derecesi, renk farkı, kompozit reçine, mikrosertlik, açılandırma Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 39787
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the monomer conversion degree and color stability of six different composite resin materials polymerized at three different angulations of the lightcuring unit. The light guide tip of the Demi Plus (Kerr Corp., Orange, CA, USA) curing device was scanned using a 3D scanner (3Shape E-4 Lab Scanner, Copenhagen, Denmark). A customized design was created via a 3D modeling software (www.tinkercad.com) to enable the positioning of the device at fixed angles of 45°, 60°, and 90° during polymerization. The designed models were fabricated into resin blocks using a 3D printer (Creality One, Halot, China). Filtek Z250 (3M ESPE, St. Paul, MN, USA), Filtek Z550 (3M ESPE, St. Paul, MN, USA), Filtek Ultimate (3M ESPE, St. Paul, MN, USA), Estelite Sigma Quick (Tokuyama, Tokyo, Japan), Gradia Direct Posterior (GC Corporation, Tokyo, Japan), and Spectra ST HV (Dentsply Sirona, Konstanz, Germany) were used to prepare samples with 2 mm thickness and 8 mm diameter. The samples were polymerized using the Demi Plus device positioned at 45°, 60°, and 90° angles. The degree of conversion was determined using a Fourier Transform Infrared Spectroscopy device (FTIR, JASCO FTIR 4700, JASCO Analytical Instruments, Tokyo, Japan). Following finishing and polishing procedures, the Vickers hardness ratio values were measured using a Vickers 412A microhardness tester (Innovatest, Maastricht, Netherlands). For color measurement, resin samples with 2 mm thickness and 8 mm diameter were prepared. After finishing and polishing, the samples were immersed in distilled water at 37°C for 24 hours to achieve baseline color values. Baseline (t0) color measurements were performed using a CM3600A benchtop spectrophotometer (Konica Minolta, Osaka, Japan). The samples were subsequently divided into two groups and stored either in a coffee solution for 6 days or in an artificial saliva solution for 6 months. Post-immersion color measurements were performed using the CM-3600A device. The results revealed that the composite resin materials exhibited varying degrees of conversion and color difference values. Among all groups, Estelite Sigma Quick exhibited the highest degree of conversion across all angulation groups, whereas Gradia Direct Posterior consistently showed the lowest. Estelite Sigma Quick also demonstrated the highest Vickers hardness ratio values compared to the other materials. Following storage in the coffee solution, Filtek Z550 exhibited the lowest color change, while Gradia Direct Posterior demonstrated the highest. In the samples stored in artificial saliva, the lowest color change was observed in Filtek Z250 and Filtek Z550, whereas Spectra ST HV exhibited the highest color difference. The angulation of the light-curing device resulted in variations in degree of conversion and color difference values.