Chiari Tip1 Malformasyona sahip hastalarda crista galli yapısının anatomik özelliklerinin araştırılması: BT temelli retrospektif bir çalışma
Investigation of anatomical features of crista galli structure in patients with Chiari Type 1 Malformation: A CT-based retrospective study
  1. Tez No: 947769
  2. Yazar: AHMET YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİBULLAH DOLGUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Chiari Malformasyonu Tip 1, olfaktör fossa derinliği, crista galli, bilgisayarlı tomografi, pnömatizasyon, Chiari Malformation Type 1, olfactory fossa depth, crista galli, computed tomography, pneumatization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Chiari Malformasyonu Tip 1 (CMT1) tanısı almış hastalarda crista galli (CG) morfolojisindeki farklılıkları normal bireylerle karşılaştırarak ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 60 erişkin CMT1 hastasına (30 kadın, 30 erkek; ortalama yaş: 37,20±11,33 yıl) ve 60 erişkin kontrol bireyine (30 kadın, 30 erkek; ortalama yaş: 42,52±16,08 yıl) ait bilgisayarlı tomografi (BT) kesitleri dahil edildi. CG'nin şekil tipleri sınıflandırıldı; uzunluğu (LCG), yüksekliği (HCG) ve genişliği (WCG) ölçüldü. Bulgular: CMT1 hastalarında (HCG: 14,73±2,93 mm, WCG: 4,84±1,41 mm, LCG: 11,33±1,83 mm) yapılan ölçümler, kontrol grubuyla (HCG: 14,24±2,41 mm, WCG: 4,63±1,11 mm, LCG: 11,37±2,21 mm) istatistiksel olarak benzer bulundu. CG şekli açısından CMT1 hastalarında (damla tipi: %35, tübüler: %41,70, ossifiye: %23,30) ve kontrollerde (damla tipi: %36,70, tübüler: %45, ossifiye: %18,30) anlamlı fark saptanmadı (p=0,794). Olfaktör fossa derinliği açısından da CMT1 hastalarında (Tip 1: %28,30, Tip 2: %71,70) ve kontrollerde (Tip 1: %21,70, Tip 2: %75, Tip 3: %3,30) fark gözlenmedi (p=0,275). CG pnömatizasyonu CMT1 hastalarının %5'inde ve kontrol grubunun %8,33'ünde gözlendi. Sonuç: CMT1 hastalarında CG boyutları kontrol grubu ile benzerlik göstermektedir. CMT1 ile CG şekil tipi ve Keros sınıflaması arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. CMT1 hastalarında ön ve orta kafa tabanı yapılarının anatomik özelliklerinin incelenmesi, bu bireylerde kafa tabanı gelişiminin anlaşılması açısından klinisyenlere yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To reveal differences in morphology of the crista galli (CG) in patients with Chiari malformation type 1 (CMT1) by comparison normal subjects. Material and Methods: Computed tomography slices of 60 adult CMT1 (gender: 30 females and 30 males, and mean age: 37.20±11.33 years) and 60 adult controls (gender: 30 females and 30 males, and mean age: 42.52±16.08 years) were added to the study. Shape types of CG were identified, and its length (LCG), height (HCG) and width (WCG) were measured. Results: CMT1s (HCG: 14.73±2.93 mm, WCG: 4.84±1.41 mm, and LCG: 11.33±1.83 mm) had statistically similar measurements to controls (HCG: 14.24±2.41 mm, WCG: 4.63±1.11 mm, and LCG: 11.37±2.21 mm). CMT1s (tear-drop: 35%, tubular: 41.70%, and ossified: 23.30%) had statistically similar CG shape to controls (tear-drop: 36.70%, tubular: 45%, and ossified: 18.30%, p=0.794). CMT1s (Type 1: 28.30%, and Type 2: 71.70%) had statistically similar olfactory fossa depth to controls (Type 1: 21.70%, Type 2: 75%, and Type 3: 3.30%, p=0.275). CG pneumatization was observed in three subjects (5%) of CMT1s and in five subjects (8.33%) of controls. Conclusions: Patients with CMT1 have similar CG size to controls. CMT1 does not correlate with CG shape types and Keros types. Investigations on anatomical structures like CG in the anterior and middle fossae in an effort to identify additional signs specific to CMT1 may be useful for clinicians to understand skull base development of such patients.