Diyabetik sıçanlarda yara iyileşmesi üzerine incir çekirdeği yağı ve safranın etkileri
The effects of fig seed oil and saffron on wound healing in diabetic rats
  1. Tez No: 947895
  2. Yazar: SIMIN MALEKPOUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN GÖKÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Rat, Yara İyileşmesi, İncir Çekirdeği Yağı, Safran, Diabet, Rat, Wound Healing, Fig Seed Oil, Saffron
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, incir çekirdeği yağı ve safranın diyabetik yaralarda iyileşmeyi destekleyici etkilerini değerlendirmektir. Elde edilen veriler, doğal ürünlerin tedavi potansiyeline katkı sağlayabilir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, 6–8 haftalık, 250–350 g ağırlığında toplam 42 adet erkek Wistar albino sıçan kullanıldı. Hayvanlar, 12 saat aydınlık/12 saat karanlık döngüsünde, 25 ± 2 °C sıcaklık ve %60–65 nem oranına sahip standart koşullarda, ad libitum beslenme ile 7 gün süreyle adaptasyon sürecine alındı. Tüm hayvanlar tekli kafeslerde tutuldu, kafesleri günlük olarak temizlendi. Diyabetin induksiyonu için sıçanlara literatüre uygun olarak 50 mg/kg dozunda 1 M, 4,5 pH sodyum sitratla seyreltilmiş streptozotosin intraperitoneal olarak enjekte edildi. Cerrahi işlemler öncesinde intraperitoneal olarak xylazine HCl (10 mg/ml) ve ketamin HCl (50 mg/ml) ile genel anestezi sağlandı. Sıçanlar rastgele olarak 7 gruba (n=6) ayrıldı. Deneklerin sırt bölgesine orta hatta, 15mm çapında ve aralarında 1 cm mesafe bulunan üç adet tam kat deri insizyonu yapıldı ve 3., 10. ve 21. günlerde doku örnekleri alındı. Bulgular: Çalışmamızda, yara iyileşmesini değerlendirmek amacıyla makroskobik (ölçüm, gözlem, fotoğraf) ve mikroskobik (histolojik, immünohistokimyasal) yöntemlerle toplanadı; mikro veriler histolojik skorlama ile analiz edildi. Sonuç: İncir çekirdeği yağı ve safranın diyabetik sıçanlarda yara iyileşmesi üzerinde olumlu etkileri olabileceğine dair önemli bir anlayış sunabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the potential wound healing effects of fig seed oil and saffron in diabetic conditions. The findings may contribute to the therapeutic potential of natural products in wound management. Materials and Methods: In this study, a total of 42 male Wistar albino rats, aged 6–8 weeks and weighing 250–350 g, were used. Animals were kept under standard laboratory conditions (12-hour light/dark cycle, 25 ± 2 °C, 60–65% humidity) and fed ad libitum during a 7-day acclimatization period. All animals were housed individually, and cages were cleaned daily. Diabetes was induced by intraperitoneal injection of streptozotocin (50 mg/kg), prepared in 1 M sodium citrate buffer (pH 4.5), as per standard protocols. General anesthesia was administered intraperitoneally using xylazine HCl (10 mg/ml) and ketamine HCl (50 mg/ml). The rats were randomly divided into 7 groups (n=6). Three full-thickness skin incisions 15 mm, spaced 1 cm apart, were made along the midline of the dorsal region. Tissue samples were collected on days 3, 10, and 21 post-wounding. Results: Wound healing was evaluated using both macroscopic (measurement, observation, photography) and microscopic (histological, immunohistochemical) methods. Microscopic data were analyzed using a histological scoring system. Conclusion: The findings suggest that fig seed oil and saffron may have beneficial effects on wound healing in diabetic rats.