Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin okul yöneticiliğine yönelim sebeplerinin incelenmesi
Investigation of the reasons for physical education and sports teachers' orientation to school administration
  1. Tez No: 948277
  2. Yazar: MUHAMMET EMİN GÜZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve spor öğretmeni, yöneticiliğe yönelim, okul yöneticiliği, Physical education and sport teacher, orientation to administration, school administration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmada, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin okullarda yöneticiliğe yönelim sebeplerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yaklaşımlarından temel nitel araştırma modelinde gerçekleştirilen araştırmanın çalışma grubunu Kocaeli ve İstanbul illerinde okul yöneticiliği yapan veya yapmış olan 23 beden eğitimi ve spor öğretmeni oluşturmaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu araştırmada veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Verilerin analizinde, tematik analiz yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmada toplanan verilerin açık şekilde ifade edilmesi amaçlanmış ve kitlenin vermiş olduğu yanıtlardan bire bir yararlanılarak araştırmanın geçerliliği sağlanmaya çalışılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler kodlanarak kategorize edilmesiyle ilgili kaynaklar araştırılarak araştırmanın güvenirliliği sağlanmıştır. Araştırmada beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin demografik durumlarına ilişkin sorulara verilen cevaplarla mesleki ve kişisel özelliklerine ait bilgiler elde edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin okul yöneticiliğine yönelme nedenleri dört temayla (sorumluluklar açısından yeterli görme, yöneticiliğe yönelimdeki beklentiler, öğretmenlerle ilişkide farklılıklar, performansı etkileyen olumsuzluklar) açıklanmıştır. Beden eğitimi ve spor öğretmenleri yöneticilikte en çok karizmatik liderlik konusunda kendilerini yeterli hissettiklerini, beklentiler arasında ise otoriterliğin öne çıktığı, yönetici olduklarında diğer öğretmenlerle disiplin konusunda daha fazla farklılık yaşadıkları ve performanslarının olumsuz etkilenmesi durumunda iletişim bozukluğuyla karşılaştıkları tespit edilmiştir. Bu bulgular doğrultusunda, beden eğitimi ve spor öğretmelerinin okul yöneticiliğine geçiş süreçlerini desteklemek amacıyla, liderlik, iletişim, karar alma ve kriz yönetimi gibi becerilerini geliştirecek eğitim programlarının öğretim süreçlerine dahil edilmesi önerilmektedir. Ayrıca, deneyimli yöneticilerle kurulacak mentorluk ilişkileriyle beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin sahaya yönelik pratik bilgiler edinmeleri sağlanabilir. Bununla birlikte, bulguların genellenebildiğini arttırmak amacıyla araştırmanın daha geniş örneklemle, farklı illerde ve başka branşlarda uygulanması da önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the reasons for physical education and sport teachers to become administrators in schools. The study group of the research, which was carried out in the basic qualitative research model from qualitative research approaches, consists of 23 physical education and sports teachers who are or have been school administrators in Kocaeli and Istanbul provinces. Semi-structured interview form was used as a data collection tool in the study. Thematic analysis method was used to analyse the data. It was aimed to express the data collected in the research clearly and the validity of the research was tried to be ensured by utilising the answers given by the audience one-to-one. The reliability of the research was ensured by researching the relevant sources by coding and categorising the data obtained in the research. In the research, information about the professional and personal characteristics of physical education and sports teachers was obtained with the answers given to the questions about their demographic status. In line with the findings obtained, the reasons for physical education and sport teachers to become school administrators were explained with four themes (perceiving themselves sufficient in terms of responsibilities, expectations in becoming an administrator, differences in relations with teachers, negativities affecting performance). It was determined that physical education and sport teachers felt themselves sufficient in terms of charismatic leadership, authoritarianism came to the forefront among the expectations, they experienced more differences with other teachers in terms of discipline when they became administrators, and they encountered miscommunication when their performance was negatively affected. In line with these findings, in order to support the transition process of physical education and sport teachers to school administration, it is suggested that training programmes that will improve their skills such as leadership, communication, decision-making and crisis management should be included in the teaching processes. In addition, mentoring relationships with experienced administrators can help physical education and sport teachers gain practical knowledge for the field. In addition, in order to increase the generalisability of the findings, it is also recommended that the study be conducted with a larger sample, in different provinces and in other branches.