Stres üriner inkontinansta pul & eul plikasyon uygulanan hastalarda preoperatif ve postoperatif inkontinans yaşam kalitesinin karşılaştırılması
Comparison of preoperative and postoperative incontinence-related quality of life in patients undergoing pul & eul plication for stress urinary incontinence
  1. Tez No: 948293
  2. Yazar: İREM KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PAŞA ULUĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Stres üriner inkontinans, PUL & EUL Plikasyon, Puboüretral ligament, İnkontinans cerrahisi, I-QOL, İnkontinans yaşam kalitesi anketi, Stress urinary incontinence, PUL & EUL Plication, Pubourethral ligament, Incontinence surgery, I-QOL, Incontinence quality of life questionnaire
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu çalışma, stres tipi üriner inkontinans tanısı konulan kadın hastalarda uygulanan puboüretral ligament (PUL) ve eksternal üretral ligament (EUL) plikasyon cerrahisinin etkinliğini ve bu cerrahinin hastaların yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne 05/2024 – 05/2025 tarihleri arasında idrar kaçırma şikayetiyle başvuran 35-70 yaş arası kadın hastalar arasından, stres üriner inkontinans tanısı alan ve kliniğimizde yeni uygulanmaya başlanan PUL & EUL plikasyon cerrahisi planlanan 49 hasta dahil edilmiştir. Katılımcıların demografik ve klinik özellikleri kaydedilmiştir. Preoperatif ve postoperatif 6. ayda jinekolojik muayene yapılmış; İnkontinans Yaşam Kalitesi Ölçeği (I-QOL) ve stres inkontinans testi uygulanarak sonuçlar karşılaştırılmıştır. Ameliyat süresi ve hastanede yatış süresi verileri kaydedilmiş ve değerlendirilmiştir. Postoperatif 6. ayda PVR (postvoid rezidüel volüm) ve BVE (mesane boşaltım verimliliği) ölçümleri kaydedilmiş ve postoperatif komplikasyonlar açısından değerlendirme yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 49 kadın hasta dahil edilmiş olup, yaş ortalaması 46,35, vücut kitle indeksi ortalaması 29,65 ve parite ortalaması 3'tür. Hastaların %69,4'ü stres üriner inkontinans (SÜİ), %30,6'sı mikst üriner inkontinans (MÜİ) tanısı almıştır. MÜİ grubunda menopozda olma oranı (%46,7) ve operasyon öyküsü (%53,3), SÜİ grubuna kıyasla anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p0,05). Postoperatif stres inkontinans durumuna göre oluşturulan çok değişkenli lojistik regresyon modeli istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p > 0,05). Modele dahil edilen yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), menapoz durumu, sigara kullanımı, üriner inkontinans tipi, I-QOL skorundaki artış ve parite değişkenlerinin, bağımlı değişken olan başarı durumu üzerinde anlamlı bir etkisi belirlenememiştir. Sonuç: PUL & EUL plikasyon cerrahisi, stres üriner inkontinans tedavisinde hem objektif hem de subjektif değerlendirme kriterleri (I-QOL) açısından etkili ve güvenilir bir yöntemdir. Minimal invaziv yapısı, kısa operasyon ve hastanede yatış süresi, ekonomik avantajları ve düşük komplikasyon riski ile öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate the effectiveness of pubourethral ligament (PUL) and external urethral ligament (EUL) plication surgery performed in female patients diagnosed with stress urinary incontinence, as well as the impact of this surgical method on patients' quality of life. Materials and Methods: A total of 49 female patients aged between 35 and 70 years who presented to the Obstetrics and Gynecology Clinic of Sultangazi Haseki Training and Research Hospital with complaints of urinary incontinence between May 2024 and May 2025, and who were diagnosed with stress urinary incontinence and scheduled for PUL & EUL plication surgery—recently introduced in our clinic—were included in the study. Demographic and clinical characteristics of the participants were recorded. Gynecological examination, the Incontinence Quality of Life Questionnaire (I-QOL), and stress incontinence testing were performed preoperatively and at the 6th postoperative month, and the results were compared. Operation time and length of hospital stay were recorded and evaluated. At the 6th postoperative month, postvoid residual volume (PVR) and bladder voiding efficiency (BVE) measurements were obtained, and postoperative complications were assessed. Results: The study included 49 female patients with a mean age of 46.35 years, mean body mass index of 29.65, and mean parity of 3. Among the participants, 69.4% were diagnosed with stress urinary incontinence (SUI), and 30.6% with mixed urinary incontinence (MUI). The rates of menopause (46.7%) and history of surgery (53.3%) were significantly higher in the MUI group compared to the SUI group (p0.05). The multivariate logistic regression model constructed based on postoperative stress urinary incontinence status was not found to be statistically significant (p > 0.05). The variables included in the model—age, body mass index (BMI), menopausal status, smoking status, type of urinary incontinence, increase in I-QOL score, and parity—did not show a statistically significant effect on the dependent variable, namely treatment success. Conclusion: PUL and EUL plication surgery is an effective and reliable method in the treatment of stress urinary incontinence based on both objective and subjective evaluation criteria. With its minimally invasive nature, short operative time, cost-effectiveness, and short hospital stay, this surgical method stands out and provides a statistically significant improvement in quality of life as measured by the I-QOL questionnaire.