Klinik araştırma çalışmalarında görev alan saha koordinatörlerinin kurumsal bağlılıklarının çalışan refahı üzerine etkisi: Bir analiz çalışması
The effect of organizational commitment of clinical research coordinators on employee well-being: An analytical study
  1. Tez No: 948511
  2. Yazar: ECE NURSELİN TAŞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAİM AŞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan refahı, duygusal bağlılık, klinik araştırmalar, kurumsal bağlılık, saha koordinatörleri, Clinical research, clinical research coordinator, emotional commitment, employee well-being, organizational commitment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Klinik araştırma saha koordinatörleri, regülasyon yoğunluğu, ağır iş yükü ve stres faktörlerinin belirleyici olduğu bir çalışma ortamında faaliyet göstermektedir. Bu bağlamda, araştırma; saha koordinatörlerinin örgütsel bağlılık düzeylerinin çalışan refahı üzerindeki etkilerini çok boyutlu olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada örgütsel bağlılık, duygusal, normatif ve devam bağlılığı boyutlarında; çalışan refahı ise sosyal, psikolojik, öznel ve işyeri refahı boyutlarında değerlendirilmiştir. Türkiye genelinde aktif görev yapan saha koordinatörlerinden elde edilen veriler, korelasyon ve çoklu regresyon analizleriyle incelenmiştir. Elde edilen bulgular, duygusal bağlılığın çalışan refahının tüm alt boyutları üzerinde anlamlı ve pozitif etkiler yarattığını; özellikle işyeri refahı (%44,1) ve sosyal refah (%27,9) üzerinde yüksek düzeyde açıklayıcılığa sahip olduğunu ortaya koymuştur. Devam bağlılığının ise psikolojik ve öznel refah üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve negatif etkiler gösterdiği tespit edilmiştir. Normatif bağlılık, korelasyon analizlerinde sosyal ve işyeri refahı ile zayıf düzeyde pozitif ilişkiler sergilemiştir. Demografik değişkenler genel olarak anlamlı farklılık oluşturmazken, evli çalışanların psikolojik refah düzeylerinin daha yüksek olduğu buna ek olarak ise bir ve beş yıl arası aynı işyerinde çalışan bireylerde normatif bağlılık düzeyinin anlamlı derecede daha düşük olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar, klinik araştırma sektöründe kurumsal bağlılık ve çalışan refahını artırıcı stratejilere katkı sağlamayı ve gelecekteki araştırmalara yön göstermeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Clinical research site coordinators operate in a work environment characterized by regulatory intensity, heavy workloads, and significant stress factors. In this context, the present study aims to examine the impact of site coordinators' levels of organizational commitment on employee well-being from a multidimensional perspective. Organizational commitment is assessed through its affective, normative, and continuance dimensions, while employee well-being is evaluated across social, psychological, subjective, and workplace well-being dimensions. Data were collected from site coordinators actively working across Türkiye and analyzed using correlation and multiple regression analyses. The findings revealed that affective commitment has a significant and positive impact on all sub-dimensions of employee well-being, with particularly high explanatory power for workplace well-being (44.1%) and social well-being (27.9%). In contrast, continuance commitment was found to exert statistically significant negative effects on psychological and subjective well-being. Normative commitment demonstrated weak but positive correlations with social and workplace well-being in the correlation analyses. While most demographic variables did not show statistically significant differences, married employees exhibited higher levels of psychological well-being. Furthermore, it was determined that employees who had worked at the same institution for between one and five years exhibited significantly lower levels of normative commitment. The results aim to contribute to the development of strategies that enhance both organizational commitment and employee well-being in the clinical research sector, while also providing direction for future research.