Ergenlerde oyun oynama motivasyonu ve dijital oyun bağımlılığı arasındaki ilişkide sosyal yeterlilik ve yaşantısal kaçınmanın aracı rolünün incelenmesi
The mediating role of social competence and experiential avoidance in the relationship between gaming motivation and digital game addiction in adolescents
  1. Tez No: 948854
  2. Yazar: MUHAMMED SAİD ÖĞÜTLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELDA YILDIZ ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Oyun Bağımlılığı, Ergenlik, Oyun Oynama Motivasyonu, Sosyal Yeterlilik, Yaşantısal Kaçınma, Adolescence, Digital Game Addiction, Experiential Avoidance, Gaming Motivation, Social Competence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Araştırmanın amacı, ergenlerde oyun oynama motivasyonu ile dijital oyun bağımlılığı arasındaki ilişkide sosyal yeterlilik ve yaşantısal kaçınmanın aracı rolünü incelemektir. İlişkisel tarama modelinin kullanıldığı çalışmanın evrenini, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Kağıthane ilçesindeki ortaöğretim öğrencileri; örneklemini ise okul türlerine göre tabakalı, 9., 10. ve 11. sınıflardan basit tesadüfi örnekleme ile seçilen 1.091 öğrenci (533 kadın, 558 erkek) oluşturmaktadır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Oyun Motivasyonu Ölçeği, Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği, Sosyal Yeterlilik ve Sonuç Beklentileri Ölçeği ile Yaşantısal Kaçınma Ölçeği aracılığıyla toplanmış ve SPSS 27.0 ile LISREL 8.80 programları kullanılarak korelasyon analizi ve yapısal eşitlik modellemesi ile analiz edilmiştir. Bulgular, oyun oynama motivasyonu ile dijital oyun bağımlılığı arasında anlamlı ve güçlü bir pozitif ilişki olduğunu (β= 0.74); oyun motivasyonunun sosyal yeterlilik üzerinde anlamlı ve negatif etkisi bulunduğunu (β=-0.12) göstermektedir. Sosyal yeterlilik, dijital oyun bağımlılığı üzerinde kısmi aracılık rolü üstlenmiştir (β= -0.16). Yaşantısal kaçınmanın doğrudan etkisi anlamlı bulunmazken (β= 0.01) oyun motivasyonu ile arasında pozitif bir ilişki saptanmıştır (β= 0.28). Ayrıca ergenlerin oyun oynama motivasyonu, dijital oyun bağımlılığı, sosyal yeterlilik ve yaşantısal kaçınma düzeylerinin; cinsiyet, sınıf düzeyi, okul türü ve sosyoekonomik değişkenlere göre anlamlı biçimde farklılaştığı saptanmıştır. Erkeklerin oyun motivasyonu ve dijital oyun bağımlılığı düzeylerinin daha yüksek, kızların ise sosyal yeterlilik düzeylerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Dijital oyun bağımlılığı ve yaşantısal kaçınma düzeylerinin özellikle belirli okul türlerinde ve düşük sosyoekonomik düzeye sahip bireylerde daha yüksek olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular alanyazında tartışılarak gelecekteki araştırmalara ışık tutacak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the mediating roles of social competence and experiential avoidance in the relationship between gaming motivation and digital game addiction among adolescents. Using a correlational survey model, the research was conducted with secondary school students in Kağıthane, Istanbul, during the 2023–2024 academic year. The sample consisted of 1,091 students selected through stratified and simple random sampling methods based on school type and grade level (9th–11th grades). Data were collected using the Personal Information Form, Gaming Motivation Scale, Digital Game Addiction Scale, Social Competence and Outcome Expectations Scale, and Experiential Avoidance Scale. Analyses were performed using SPSS 27.0 and LISREL 8.80. Results indicated a significant and strong positive relationship between gaming motivation and digital game addiction (β = 0.74). Gaming motivation negatively affected social competence (β = -0.12), which partially mediated its effect on digital game addiction (β = -0.16). Although experiential avoidance did not show a significant direct effect on addiction (β = 0.01), it was positively associated with gaming motivation (β = 0.28). Levels of gaming motivation, digital game addiction, social competence, and experiential avoidance differed significantly by gender, grade, school type, and socioeconomic status. Male students had higher gaming motivation and addiction levels, while females scored higher in social competence. Addiction and avoidance levels were higher among students from certain school types and lower socioeconomic backgrounds. These findings are discussed in relation to the literature and suggestions for future research are provided.