İklim krizinin üniversite öğrencileri üzerindeki etkisinin eko-anksiyete açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the impact of climate crisis on university students in terms of eco-anxiety
- Tez No: 948994
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEMSİNNUR GÖÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Eko-anksiyete, İklim değişikliği, İklim anksiyetesi, Üniversite öğrencisi, Eco-anxiety, Climate change, Climate anxiety, University student
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma Yozgat Bozok Üniversitesi'nde 2023-2024 eğitim öğretim bahar yarı yılında öğrenim gören 734 öğrenci ile yürütülmüş kesitsel tipte bir araştırmadır. Çalışma iklim krizinin üniversite öğrencileri üzerindeki etkisini eko-anksiyete açısından değerlendirmeyi amaçlamıştır. Veriler, katılımcıların sosyodemografik özellikleri ve Eko-Anksiyete Ölçeği kullanılarak elde edilmiş; araştırmanın analizi SPSS(Statictical Packagefor Social Sciences) for Windows 22.0 programı ile yapılmıştır. Veriler normal dağılıma sahip olup Bağımsız Gruplarda T Testi, Tek Yönlü Anova, Ki Kare testleri ve ölçek ve alt boyutları arasındaki ilişkiyi saptamak için Pearson Korelasyon analiz testleri uygulanmıştır. Yapılan analiz sonucunda; erkek öğrencilerde, 25-31 yaş grubunda, düşük gelirli öğrencilerde, lise mezunu ebeveynlere sahip olanlarda, ön lisans düzeyinde ve eğitim bilimleri alanında öğrenim gören öğrencilerde eko-anksiyete düzeyi daha yüksek bulunmuştur. Sonuçlar, bireysel çevre duyarlılığının yanı sıra sosyodemografik faktörlerin de eko-anksiyete üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. 2025, xi + 67 Sayfa
Özet (Çeviri)
This study is a cross-sectional study conducted with 734 students studying in the spring semester of 2023-2024 at Yozgat Bozok University. The study aimed to evaluate the impact of the climate crisis on university students in terms of eco-anxiety. The data were obtained using the sociodemographic characteristics of the participants and the Eco-Anxiety Scale; the analysis of the study was done with the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 program. The data had a normal distribution and Independent Groups TTest, One-Way Anova, Chi-Square tests, and Pearson Correlation analysis tests were applied to determine the relationship between the scale and its sub-dimensions. As a result of the analysis; eco-anxiety levels were found to be higher in male students, in the 25-31 age group, in low-income students, in those with high school graduate parents, in students studying at an associate degree and in the field of educational sciences. The results show that in addition to individual environmental sensitivity, sociodemographic factors also have an effect on ecoanxiety. 2025, xi+ 67 Pages