Çocuk travmalarında karaciğer enzimleriyle karaciğer hasarı arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between liver enzymes and liver damage in paediatric trauma
  1. Tez No: 949066
  2. Yazar: URAL KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UMUT YÜCEL ÇAVUŞ, PROF. DR. MUHAMMED EVVAH KARAKILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Çocuk Cerrahisi, Emergency Medicine, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk batın travması, ALT, AST, USG, Karaciğer hasarı
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Kaya, U. Çocuk travmalarında karaciğer enzimleriyle karaciğer hasarı arasındaki ilişkinin araştırılması. S.B. Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği, Uzmanlık Tezi, Ankara, Türkiye 2011. Travma, çocuklarda bir yaş üzerindeki en sık ölüm nedenlerindendir. Travmaya bağlı ölümlerde en sık üçüncü neden batın travmalarıdır. Çocuklarda travmalarında en sık yaralanan organ daldaktır. Bunun ardından karaciğer yaralanmaları gelir ancak; en ölümcül olanıdır (% 8). Batın tomografisi çekilen hemodinamik olarak stabil hastaların büyük çoğunluğunda patoloji saptanmamaktadır. Karaciğer enzimleri travmada oldukça yüksek spesifite ve sensitiviteye sahip olmaları nedeniyle bu hastalarda tomografi isteme gerekliliği tartışma konusudur. Kontrast maddenin aspirasyonu, hastanın transportu, sedasyon ihtiyacı, radyasyonun çocuk üzerindeki olumsuz etkileri gibi sebepler batın tomografisi çekilmesini kısıtlayan nedenlerden bazılarıdır. Çalışmamız 01. 02. 2008 - 31. 12. 2010 arasında Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran 18 yaş altı pediatrik travmalı hastalarda batın travmasının eşlik ettiği olguların kontrastlı batın BT'siyle yapılan değerlendirmelerle karaciğer hasarı görülen hastalarda AST ve ALT değerleri anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p 100 IU/L değeriyle beraber alındığında karaciğer laserasyonlarının (n=4) hiçbiri atlanmadığı gibi ciddi karaciğer hasarları da (n=5) atlanmamıştır. AST> 100 IU/L alındığında ise tüm karaciğer hasarlarının yakalandığı tespit edilmiştir. Bizim çalışmamıza göre karaciğer hasarı açısından başvuru anındaki ALT ve AST değerleri 100 IU/L'nin altında olan ve USG sonucu normal olan batın travmalı çocuklar kontrastlı tomografi çekilmeden takip edilebilir.
Özet (Çeviri)
Kaya, U. The relationship between liver enzymes and liver injury at pediatric traumas. Health Ministry, Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital Department of Emergency, Emergency Specialist Thesis, Ankara, Turkey 2011. Trauma is the leading cause of death >1 year of age. Abdomen trauma is the third common reason of death over all trauma dependent deaths. Spleen is the most commonly injured organ of abdomen trauma. Liver injury is the second but the most mortal injury of abdomen trauma (%8). Abdomen computed tomography is generally normal at hemodinamically stabil patients. As the liver enzymes have high sensitivity and specifity, requirement of CT is a discussion for liver injury in this patients. The risk of aspiration of contrast material, transport of patients, need of sedation, negative effects of radiation are restrictions for abdominal computed tomography. Our study is a retrospective study based on admission to the Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital with the isolated blunt abdominal trauma or blunt abdominal trauma due to multitrauma under the age of 18 between 01. 02. 2008 and 31. 12. 2010.