Merkez sağda reel egemenlik söyleminin oluşumu ve dönüşümü: Özal ve Erdoğan üzerine bir araştırma
The formation and transformation of the discourse of real sovereignty in the center right: A research on Özal and Erdoğan
  1. Tez No: 949228
  2. Yazar: EMRAH BEKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR TÜRKÖLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Reel Egemenlik, Merkez Sağ, Özal, Erdoğan, Real Sovereignty, Center Right, Özal, Erdoğan
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 366
Özet
Küreselleşme ile yaygın hale gelen reel egemenliğin ne olduğu, neleri ifade ettiği, klasik egemenlikten nasıl ayrıştığı, reel egemenliği oluşturan faktörlerin neler olduğu gibi sorular siyaset bilimi açısından cevaplanması önemli konular haline gelmiştir. Bu noktada yapılan literatür taraması sonucunda reel egemenlik anlayışının, klasik egemenlik anlayışının dayandığı vestfalyan sistemi yani devletlerin birbirinin egemenlik alanına müdahalede bulunmayacağı olgusunu aşındıran bir egemenlik biçimi olduğu görülmektedir. Reel egemenliğin, aralarındaki asimetrik güce bağlı olarak iki ayrı devlet veya dünyanın ortak geleceği, karşılıklı kazanım elde etmek adına kolektif iş birliği vb. nedenlerle ortaya çıkan ulus ötesi kuruluşlar ile devletler arasında yaşandığı anlaşılmaktadır. Reel egemenliğin, klasik egemenlikte olduğu gibi mutlak ve bölünmez egemenlik, sorumluluk ilkesi, topraksallık anlayışlarına çok fazla dayanmadığı görülmektedir. Türkiye'de reel egemenliğin siyasal alana hangi süreçler ile taşındığı, klasik ve reel egemenliğin rekabet halinde gelişip gelişmediği gibi sorular, Türkiye'nin reel egemenlik sürecini açıklamak açısından önemlidir. Yapılan literatür taramasında Türkiye'de reel egemenlik sürecinin siyasi istikrar, ekonomik, teknolojik, savunma sanayi gibi bağımlılık ortaya çıkaran sektörlerle bağlantılı şekillendiği görülmektedir. Dış politika anlayışı da bu noktada önemli bir yer tutmaktadır. Osmanlı'nın son dönemlerinde karşılaşmış olduğu olumsuz olayların Türkiye üzerinde etki oluşturduğu, devleti ve ulusu parçalanmaktan koruma yani klasik egemenliği koruma içgüdüsünün, reel egemenliğe yönelik adımlar atılmamasına doğrudan etki ettiği anlaşılmaktadır. 1980 sonrası kurulan yeni dünya düzenine merkez sağ aktörlerinin girişimleri ile eklemlenen Türkiye'nin reel egemenlik söyleminin ana ekseninin neler olduğu, gelişen reel egemenlik söyleminin taşıyıcısı siyasi aktörlerin kimler olduğu, bu konuda hangi politikaların yürütüldüğü cevaplanması önem arz eden sorulardır. Yapılan literatür taraması ve söylem analizlerine göre Türkiye'nin 1980 sonrası yeni dünya düzenine eklemlenme adımları Özal ile başlamıştır. Bu dönemde klasik egemenlik, ekonomi, dış politika gibi konular reel egemenlik konseptine göre dizayn edilmeye, devlet bu minvalde şekillendirilmeye çalışılmıştır. 2002 yılı ile iktidara gelen Erdoğan, Özal'a hem benzer hem farklı politikalar ortaya koyarak süreci daha ileri seviyelere taşımıştır.
Özet (Çeviri)
Questions such as what real sovereignty, which has become widespread with globalization, is, what it expresses, how it differs from classical sovereignty, and what the factors that constitute real sovereignty are have become important issues to answer in terms of political science. At this point, as a result of the literature review, it is seen that the concept of real sovereignty is a form of sovereignty that erodes the Westphalian system on which the classical concept of sovereignty is based, that is, the fact that states will not interfere with each other's sovereignty areas. It is understood that real sovereignty is experienced between two separate states due to the asymmetric power between them, or between transnational organizations and states that have emerged for reasons such as the common future of the world, collective cooperation for mutual gain, etc. It is seen that real sovereignty is not based on the concepts of absolute and indivisible sovereignty, the principle of responsibility, and territoriality as in classical sovereignty. Questions such as the processes through which real sovereignty in Turkey was transferred to the political arena and whether classical and real sovereignty developed in competition are important in explaining the real sovereignty process in Turkey. In the literature review, it is seen that the real sovereignty process in Turkey is shaped in connection with sectors that create dependency such as political stability, economy, technology and defense industry. The understanding of foreign policy also has an important place at this point. It is understood that the events that the Ottoman Empire faced in its last years had an impact on Turkey, and the instinct to protect the state and nation from disintegration, that is, to protect classical sovereignty, directly affected the steps taken towards real sovereignty. What is the main axis of Turkey's real sovereignty discourse, which was articulated to the new world order established after 1980 with the initiatives of center-right actors, who are the political actors carrying the developing real sovereignty discourse, and what policies are being implemented in this regard are questions that are important to answer. According to the literature review and discourse analysis, Turkey's steps towards integrating into the new world order after 1980 began with Özal. During this period, issues such as classical sovereignty, economy and foreign policy were designed according to the concept of real sovereignty and the state was tried to be shaped in this manner. Erdoğan, who came to power in 2002, took the process to a higher level by putting forward policies that were both similar and different from Özal.