Vergi ceza hukukunda içtima
Joinder of offenses or punishmentsin tax criminal law
- Tez No: 949329
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA UYANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İçtima, suçların içtimaı, vergi kabahatleri, vergi suçları, vergi ceza hukuku, Joinder of offences, concurrence of crimes, tax misdemeanors, tax offences, tax criminal law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Suçların ve kabahatlerin özel görünüş şekillerinden biri olarak kabul edilen içtima kurumu, kişinin birden fazla ya da tek fiille birden çok aynı ya da farklı suçu işlemesi durumunda sorumluluğun nasıl belirleneceğini ortaya koymaktadır. Aynı zamanda içtima kurumu ile faile ya da kabahatliye verilen ceza miktarlarının ceza adaletini zedeleyecek oranlarda verilmesinin engellenmesi ve suçu işleyene haksız bir yarar sağlanmaması gerekmektedir. Vergi ceza hukuku ise sui generis yapısı gereğince Türk Ceza Hukuku kapsamında uygulanan içtima kurumundan farklı düzenlemelere sahiptir. Bu çalışmada öncelikle içtima kurumunun kavramları açıklanarak genel ceza hukuku kapsamındaki uygulamalarına yer verilmiştir. Vergi kabahatleri ve vergi suçlarında içtima kurumunun kanun sistematiğinde nasıl düzenlendiği ve nasıl uygulandığı kanuni düzenlemeler ve güncel yargı kararları ile incelenmiştir. Uygulamada kanun hükümlerinin farklı değerlendirilmesinden kaynaklanan sorunlar, öğretideki fikir ayrılıkları ve bu hususların giderilmesine yönelik olarak yapılan güncel kanuni düzenlemeler değerlendirilerek olası sorunlar ve bunlara yönelik çözüm önerileri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Joinder of Offences as a Specific Form of Crimes and Misdemeanors: An Examination within the Context of Tax Criminal Law the legal institution of joinder of offences (known in Turkish law as içtima) addresses how legal responsibility is determined when an individual commits multiple crimes or misdemeanors either through a single act or multiple acts. This doctrine aims to prevent excessive penalties that could undermine the principle of justice and to avoid granting the offender an unfair advantage. Due to its sui generis nature, tax criminal law includes special regulations that differ from the general principles of joinder applied under Turkish Criminal Law. This study first outlines the conceptual framework of the joinder of offences and examines its application within the scope of general criminal law. It then analyzes how the concept is regulated and applied in the context of tax offences and misdemeanors, using statutory provisions and recent judicial decisions as references. The study further evaluates the problems arising from divergent interpretations of legal provisions in practice, as well as the disagreements present in legal scholarship. Current legislative amendments aimed at resolving these issues are reviewed, and potential challenges along with proposed solutions are identified.