The Cultural policies of the Turkish Republic during the establishment of nation state
Ulus devlet olma sürecinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kültür politikaları
  1. Tez No: 94951
  2. Yazar: İPEK KAMACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN TEKELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kemalizm, milliyetçilik, modernleşme, kültür politkası. IV, Kemalism, nationalism, modernisation, culture policy
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET ULUS DEVLET OLMA SURECİNDE TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN KÜLTÜR POLİTİKALARI (1923-1938) İpek KAMACI Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Danışmanı: Dr. Orhan TEKELİOĞLU Şubat 2000 Bu çalışma, Türkiye'nin kuruluş sürecinde görülen belli kültür politikalarını incelemektedir. Çalışmada kültür politikaları ideolojik olarak, Ziya Gökalp'in“kültür”ve“medeniyet”kavramlarını ayrıştıran tezini farklılaştırarak benimsemiş olan Kemalizm tarafından şekillenmiştir. Bu iki zıt öğe modernleşme ve ulus inşaa etme projesi çerçevesinde birbirine kaynaştırılmıştır. Ülkü, Yeni Türk Mecmuası ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin programları bu kültür politikasının halka nasıl aktarıldığını gösterebilmek amacıyla incelenmiştir. Bu bağlamda söz konusu dergi ve parti programlarının içeriği, milliyetçi, halkçı ve laik değerler açısından ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CULTURAL POLICIES OF THE TURKISH REPUBLIC DURING THE ESTABLISHMENT OF NATION STATE (1923 - 1938) İpek KAMACI Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Asst. Prof. Orhan TEKELİO?LU February, 2000 This study aims to analyse the understanding of cultural politics during the establishment period of Turkish Republic. It is argued that this understanding of cultural politics is ideologically shaped by Kemalism that maintains Ziya Gökalp's separation of culture and civilization. These two contradictory elements are intermixed within the will of modernization and nation building process. Ülkü, Yeni Türk Mecmuası and programs of Republican People's Party were studied in order to make apparent the transferring of cultural politics on the public. In this context, party programs and magazins are examined in terms of their content with regard to an identity formation characterized by nationalist, populist and secular values.