Babalarda eş desteğinin rahim içi baba bağlanması ve babalık rolü algısına etkisi
The effect of space support in fathers on intra-uterine father attachment and parental role perception
  1. Tez No: 949873
  2. Yazar: EDA KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Eş Desteği, Babalık Algısı, Doğum, Bağlanma, Baba, Ebelik, Spousal Support, Perception of Fatherhood, Birth, Attachment, Father, Midwife
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu araştırma babalarda eş desteğinin rahim içi baba bağlanması ve babalık rolü algısına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikteki araştırmanın örneklemini 01/04/2024-01/04/2025 tarihleri arasında Tokat Turhal Devlet Hastanesi Gebe Okuluna, Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran ve araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 121 baba oluşturmuştur. Veriler“Kişisel Veri Formu”,“Eş Desteği Ölçeği”,“Rahim İçi Baba Bağlanma Ölçeği”ve“Babalık Rolü Algı Ölçeği”kullanılarak formlar yüz yüze katılımcıya iletilmiş formu doldurmaları istenmiştir. Verilerin analizinde SPSS istatistik paket programı kullanılmıştır. Veriler ortalama, standart sapma, minimum, maksimum, sayı (n), yüzde (%), Bağımsız örneklem T-testi veya "Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılarak değerlendirilmiştir. Ölçekler arası ilişkiyi belirlemek için Pearson korelasyon, etkiyi belirlemek için Lineer (Doğrusal) Regresyon analizi kullanılmıştır. İstatistik anlamlılık düzeyi () %5 olarak alınmıştır. Bulgular: Babaların Eş Destek Ölçeği puan ortalaması 73,88±7,05, Rahim İçi Baba Bağlanma Ölçeği puan ortalaması 72,84±10,95, Babalık Rolü Algı Ölçeği puan ortalaması 98,80±9,55 olarak saptanmıştır. Eşin gebelik sayısı ile algılanan eş desteği arasında zayıf-orta kuvvette, negatif (r=-0,306, p= 0,001) ve istatistiksel olarak anlamlı, mevcut gebelik dahil yaşayan çocuk sayısı ile algılanan eş desteği arasında zayıf, negatif (r =-0,212, p=0,019) ve istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulunmuştur. Algılanan eş desteği puanları ile rahim içi baba bağlanma puanları arasında orta kuvvette, pozitif ve istatistiksel olarak çok anlamlı (r=0,465, p=0,001), babalık rolü algısı puanları ile orta kuvvette, pozitif ve istatistiksel olarak çok anlamlı (r=0,470, p=0,001) bir korelasyon saptanmıştır. Rahim içi baba bağlanma puanları ile babalık rolü algısı puanları arasında da orta kuvvette, pozitif ve istatistiksel olarak çok anlamlı (r = 0,520, p = 0,001) bir korelasyon belirlenmiştir. Sonuç: Babaların algıladıkları eş desteği rahim içi baba bağlanmasını ve babalık rolü algısını etkilemektedir. Bu doğrultuda, babaların gebelik sürecinde algıladıkları eş desteğinin, rahim içi baba bağlanması ve babalık rolü algısı üzerindeki olumlu etkisi dikkate alınarak; eş desteğini artırmaya yönelik bütüncül, aile temelli yaklaşımlar çerçevesinde geliştirilecek eğitim, danışmanlık ve sağlık hizmeti müdahale programlarının yaygınlaştırılması ve bu programların sağlık politikalarına entegre edilmesi önerilmektedir.? Yoksa madde made mi öneri
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the effect of spousal support on intrauterine paternal attachment and paternal role perception in fathers. Material and Method: The sample of the descriptive and correlational study consisted of 121 fathers who applied to Tokat Turhal State Hospital Turhal Pregnancy School, Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinic between 01/04/2024-01/04/2025 and met the inclusion criteria. The data were collected using the“Personal Data Form”,“Spousal Support Scale”,“Intrauterine Father Attachment Scale”and“Fatherhood Role Perception Scale”and the forms were delivered to the participant face-to-face and they were asked to fill out the form. SPSS statistical package program was used to analyze the data. Data were evaluated using mean, standard deviation, minimum, maximum, number (n), percentage (%), Independent T-test or "One-Way Analysis of Variance (ANOVA). Pearson correlation was used to determine the relationship between the scales and Linear Regression analysis was used to determine the effect. Statistical significance level () was taken as 5%. Results: The mean scores of the fathers were 73.88±7.05 on the Spousal Support Scale, 72.84±10.95 on the Intrauterine Father Attachment Scale, and 98.80±9.55 on the Fatherhood Role Perception Scale. There was a weak-moderate, negative (r= -0.306, p= 0.001) and statistically significant correlation between the number of pregnancies and perceived spousal support, and a weak, negative (r= -0.212, p= 0.019) and statistically significant correlation between the number of living children including the current pregnancy and perceived spousal support. There was a moderate, positive and statistically highly significant (r = 0.465, p = 0.001) correlation between perceived spousal support scores and intrauterine paternal attachment scores, and a moderate, positive and statistically highly significant (r = 0.470, p = 0.001) correlation between perceived paternal role perception scores. There was also a moderate, positive and statistically very significant (r = 0.520, p = 0.001) correlation between intrauterine paternal attachment scores and paternal role perception scores. Conclusion: Fathers' perceived partner support affects intrauterine paternal attachment and paternal role perception.