Arapça konuşan öğrencilerin Türkçe öğrenmeye yönelik tutum ve öz yeterlik algılarının incelenmesi
Investigation of Arabic speaking students' attitudes and self-efficacy perceptions towards learning Turkish
- Tez No: 950470
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT DELİBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tutum, Türkçe öğrenme tutumu, öz yeterlik algısı, Arapça bilen öğrenciler, Türkçe öğretimi, Yabancı dil öğrenme, Attitude, attitude towards learning Turkish, self-efficacy perception, Arabic speaking students, Teaching Turkish, Learning a foreign language
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı, Arapça konuşan öğrencilerin Türkçe öğrenmeye yönelik tutumlarını ve öğrenmeye yönelik öz yeterlik algılarını çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Bu araştırmanın evrenini Ankara'daki farklı üniversitelerde öğrenim gören öğrenciler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise Ankara ilindeki farklı üniversitelerde öğrenim gören ve Arapça konuşan lisans ve lisansüstü düzeydeki 151 öğrenci oluşturmaktadır. Bu araştırmada, Abidin, Mohammadi ve Alzwari (2012) tarafından geliştirilen“tutum ölçeği”ile Rowbotham ve Schmitz (2013) tarafından geliştirilen ve Ahmet Akın, Yasemin Özen, Ümran Akın ve Kafiye Ertürk (2016) tarafından Türkçeye uyarlanan“Öğrenci Öz Yeterlik Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan tarama modeli kullanılmıştır. Öğrencilerin tutum ve öz yeterlik düzeylerinin değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını ve tutum ile öz yeterlik arasında ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallist testi ve Spearman testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda Arapça konuşan öğrencilerin Türkçe öğrenmeye yönelik tutumlarının yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Arapça konuşan öğrencilerin Türkçeye yönelik tutumlarının cinsiyet ve yaş değişkenlerine göre farklılaşmadığı, ancak bilinen dil sayısına göre farklılaştığı görülmüştür. Araştırmaya katılan öğrencilerin öğrenmeye ilişkin öz yeterlik algılarının yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Uygulanan test sonuçlarına göre Arapça konuşan öğrencilerin öz yeterlik algılarının cinsiyet ve yaş değişkenlerine göre farklılaşmadığı görülmüştür. Bilinen dil sayısı değişkenine göre öğrencilerin öz yeterlik algılarının farklılaştığı belirlenmiştir. Araştırmada uygulanan Spearman testi sonucunda, tutum ile öz yeterlik arasında ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine Arabic-speaking students' attitudes towards learning Turkish and their perception of self-efficacy towards learning in terms of different variables. The universe of this study consisted of students studying at different universities in Ankara. The sample of the study consisted of 151 Arabic-speaking undergraduate and graduate students studying at different universities in Ankara.“Attitude scale”developed by Abidin, Mohammadi, and Alzwari (2012) and the“Student Self-efficacy Scale”developed by Rowbotham and Schmitz (2013) and adapted into Turkish by Ahmet Akın, Yasemin Özen, Ümran Akın, and Kafiye Ertürk (2016) were used in this study. The quantitative method was used in the current study. Descriptive statistics such as percentage and frequency were used in the research. As a result of the research, it was seen that Arabic-speaking students' attitudes towards learning Turkish language were at a high level. Also, it was determined that students' attitudes towards language do not differ according to gender and age variables, however they differ according to the number of languages known. Students who participated in the study showed a high level of self-efficacy to learning. The results of the test showed that Arabic-speaking students' self-efficacy perceptions did not differ according to gender and age variables. The students' self-efficacy was differentiated according to the variable of the number of languages known. As a result of the Spearman test applied in the research, it was determined that there was a relationship between attitude and self-efficacy.