İstanbul Boğazı'ndaki deniz fenerleri ve tahlisiye yapılarının koruma ve değerlendirilmesi
Discussion about the usage of Istanbul Bosphorus's lighthouses and restoration of salvage buildings
  1. Tez No: 95052
  2. Yazar: REYHAN AY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz, deniz feneri, tahlisiye, gemi, ışık, kule, Işık rengi, sea, lighthouse, savage, ship, light, tower, color of light XI
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
İlk bölümde deniz fenerlerinin tanımı, kavramı, tarihçesi, ışık kaynaklan ve optik aletleri, Türkiye'deki deniz fenerlerinin gelişimi ve fenerlerin çeşitli özelliklerine göre sınıflandırılması konulan ile İstanbul boğazındaki önemli görülen 7 deniz feneri ayrıntılı olarak incelenmiştir. ikinci bölümde Tahlisiye kavramı, tarihçesi ve İstanbul Boğazındaki faaliyette bulunan tahlisiye yapılan hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde Riva tahlisiye istasyonunun mimari özellikleri ve koruma sorunlan ele alınarak, koruma projesi hazırlanmıştır. Ekler kısmında 191 1 yılma ait fener risalesi ve ülkemizdeki önemli deniz fenerlerinin katalog çalışması hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The lighthouse's definition, concept, light source and optical equipment's; and the classification and historical development of Turkey's lighthouses are discussed in the 1st section. In addition to that, the 7 known lighthouses at Istanbul Bosphorus are also mentioned in detail. The definition and history of savage buildings; and some information about Istanbul Bosphorus' s Savage buildings that are still used are discussed in the 2nd section. Riva Savage Building is examined according to architectural plan and a restoration project is presented with respect to known protection problems in the 3rd and final section. The list of the lighthouse at 1911 and the catalog of known Turkish lighthouses are given in appendices.