Belirsizliğe tahammülsüzlük, varoluşsal öfke, varoluşsal şükran ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkilerin incelenmesi
An examination of the relationships between intolerance of uncertainty, existential anger, existential gratitude, psychological well-being
- Tez No: 950545
- Danışmanlar: DOÇ. DUYGU DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Belirsizliğe tahammülsüzlük, varoluşsal öfke, varoluşsal şükran, psikolojik iyi oluş, beliren yetişkinlik, Intolerance of uncertainty, existential anger, existential gratitude, psychological well-being, emergingadulthood
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu araştırmanın amacı beliren yetişkin yaş grubunda belirsizliğe tahammülsüzlük, varoluşsal öfke, varoluşsal şükran ve psikolojik iyi oluş değişkenleri arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Belirtilen amaç doğrultusundabu araştırmada korelasyonel araştımalardan yordayıcı ilişkisel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi, 18-29 yaş aralığındaki 155'i kadın ve 181'i erkek olan toplamda 336 beliren yetişkinden oluşmaktadır. Yapılan araştırmada veri toplama araçları olarak; Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği, Varoluşsal Öfke Ölçeği, Varoluşsal Şükür Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve demografik bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi için bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü ANOVA ve çoklu regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Yapılan analizlerdoğrultusunda araştırma değişkenlerinin; cinsiyet, romantik ilişkiye sahip olma, aile içi ilişkilerden memnuniyet, arkadaşlık ilişkilerden memnuniyet, fiziksel sağlıktan memnuniyet, çalışma durumu ve sosyoekonomik düzey gibi değişkenlere göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklılaştığını göstermiştir. Belirsizliğe tahammülsüzlüğün ileriye yönelik kaygı ve engelleyici kaygı alt boyutlarının cinsiyete göre farklılık gösterdiği saptanmıştır. Belirsizliğe tahammülsüzlüğün engelleyici kaygı alt boyutunun, varoluşsal öfkenin ve psikolojik iyi oluşun romantik bir ilişkiye sahip olma değişkenine göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık gösterdiği bulgulanmıştır. Varoluşsal öfke ve varoluşsal şükranın dini inanca sahip olma değişkenine göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca psikolojik iyi oluş ile ileriye yönelik kaygı, engelleyici kaygı ve varoluşsal öfke arasında negatif yönde; psikolojik iyi oluş ile varoluşsal şükran arasında ise pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Belirsizliğe tahammülsüzlük (ileriye yönelik kaygı ve engelleyici kaygı), varoluşsal öfke ve varoluşsal şükran değişkenlerinin psikolojik iyi oluşu yordayıp yordamadığını belirlemek üzerine yürütülen regresyon analizinde ise bu modelin psikolojik iyi oluşun %46'sını açıkladığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aims to examine the relationships among intolerance of uncertainty, existential anger, existential gratitude, and psychological well-being in the emerging adulthood age group. In line with this objective, a predictive correlational research design was employed. The sample of the study consisted of 336 emerging adults (155 female and 181 male) between the ages of 18 and 29. Data were collected using the Intolerance of Uncertainty Scale, Existential Anger Scale, Existential Gratitude Scale, Psychological Well-Being Scale, and a demographic information form.For data analysis, independent samples t-tests, one-way ANOVA, and multiple regression analyses were conducted. The findings indicated that the study variables significantly differed according to gender, relationship status, satisfaction with family and friendship relationships, physical health satisfaction, employment status, and perceived socioeconomic level. Subdimensions of intolerance of uncertainty—prospective anxiety and inhibitory anxiety—were found to vary significantly by gender. Inhibitory anxiety, existential anger, and psychological well-being differed significantly based on whether individuals were in a romantic relationship. Additionally, existential anger and existential gratitude showed significant variation according to religious affiliation.Correlation analyses revealed a moderate, negative relationship between psychological well-being and prospective anxiety, inhibitory anxiety, and existential anger. In contrast, a moderate, positive relationship was found between psychological well-being and existential gratitude. The multiple regression analysis, conducted to determine whether intolerance of uncertainty (prospective and inhibitory anxiety), existential anger, and existential gratitude predict psychological well-being, showed that the model explained 46% of the variance in psychological well-being.