İskemi reperfüzyon hasarına karşı carvacrol'un koruyucu etkilerinin sıçan inferior epigastrik arter cilt ada flebi üzerinde incelenmesi
Protective effects of carvacrol against ischemia-reperfusion injury on rat inferior epigastric artery skinflap
  1. Tez No: 950706
  2. Yazar: ÖZLEM ZÜRAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN TAN BAŞER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: iskemi-reperfüzyon hasarı, carvacrol, inferior epigastrik cilt flebi, sıçan, Ischemia-reperfusion injury, Carvacrol, Inferior epigastric skin flap, Rat
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: İskemi reperfüzyon hasarı, plastik cerrahide cilt fleplerinin yaşayabilirliğini etkileyen en önemli konulardan biridir. Carvacrol, birçok farklı dokuda İ/R hasarının önlenmesinde etkinliği gösterilmiş antienflamatuar, antioksidan, anti-apopitotik fenolik bir bileşiktir. Bu çalışmanın amacı, sıçan inferior epigastrik arter cilt ada flebi kullanılarak, preoperatif ve postoperatif sistemik carvacrol uygulamasının iskemi reperfüzyon hasarını önlemedeki etkilerini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada kullanılan 32 adet Wistar-Albino erkek sıçan randomize olarak 4 gruba ayrıldı: Sham (Grup 1), kontrol (Grup 2), postoperatif tedavi (Grup 3), preoperatif ve postoperatif tedavi (Grup 4). Sham grubu iskemiye maruz bırakılmadan, kontrol grubu %5 DMSO, grup 3 ve 4 ise tedavi günlerine uygun şekilde 50 mg/kg/gün carvacrol intraperitoneal uygulanmıştır. Çalışmada sıçan inferior epigastrik arter cilt ada flebi 4. gün kaldırılmış, iskemi süresi 8 saat olarak belirlenmiştir. 7. günün sonunda flep sağkalımları değerlendirilip, biyokimyasal ve histopatolojik için doku örnekleri alınmıştır. Bulgular: Carvacrol uygulanan grup 3 ve 4'te, kontrol grubuna kıyasla flep canlılık oranları anlamlı olarak yüksek görülmüştür. Total oksidan stres ve oksidatif stres indeksi, grup 3 ve 4'te kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Total antioksidan kapasite carvacrol uygulanan her iki grupta da kontrol grubuna göre anlamlı olarak yükselmiş bulunmakla birlikte, grup 3 ve 4 arasında anlamlı fark yoktur. Ödem, inflamasyon ve nekroz parametreleri tüm gruplarda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşük bulunmuştur. IL-1 düzeyleri grup 3 ve 4'te kontrol grubuna göre azalmış fakat sham grubuna göre yüksek bulunmuştur. Sonuç: Carvacrol, cilt flebini İ/R hasarından koruyarak yaşayabilirliğini arttırmaktadır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar Carvacrol'un İ/R hasarını önlemede ve azaltmada güçlü bir alternatif olarak kullanımı için zemin oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Ischemia-reperfusion (I/R) injury is one of the most critical issues affecting the viability of skin flaps in plastic surgery. Carvacrol is a phenolic compound with proven anti-inflammatory, antioxidant, and anti-apoptotic properties in preventing I/R injury in various tissues. This study aims to evaluate the effects of preoperative and postoperative systemic carvacrol administration in preventing I/R injury using a rat inferior epigastric artery skin island flap model. Materials and Methods: A total of 32 male Wistar-Albino rats were randomly divided into four groups: Sham (Group 1), Control (Group 2), Postoperative Treatment (Group 3), and Preoperative and Postoperative Treatment (Group 4). The Sham group was not exposed to ischemia, while the Control group received 5% DMSO. Groups 3 and 4 received intraperitoneal carvacrol at 50 mg/kg/day according to the treatment schedules. The rat inferior epigastric artery skin island flap was elevated on day 4, and the ischemia duration was set at 8 hours. On day 7, flap survival was evaluated, and tissue samples were collected for biochemical and histopathological analyses. Results: Flap viability rates were significantly higher in Groups 3 and 4 compared to the Control group. Total oxidant stress (TOS) and oxidative stress index (OSI) were significantly lower in Groups 3 and 4 compared to the Control group. Total antioxidant capacity (TAC) was significantly higher in both treatment groups compared to the Control group, with no significant difference between Groups 3 and 4. Parameters such as edema, inflammation, and necrosis were significantly reduced in all treatment groups compared to the Control group. IL-1 levels were decreased in Groups 3 and 4 compared to the Control group but were higher than in the Sham group. Conclusion: Carvacrol enhances the viability of skin flaps by protecting them from I/R injury. The results of this study provide a basis for the potential use of Carvacrol as a strong alternative in preventing and mitigating I/R injury.