Edmund Husserl fenomenolojisinde transandantal bilinç
Transcendental consciousness in Edmund Husserl's phenomenology
- Tez No: 950936
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Fenomenoloji, Transandantal Bilinç, Gerçeklik, Yaşam Dünyası, Phenomenology, Transcendental Consciousness, Reality, Lifeworld
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Husserl'in kesin bir bilim olarak geliştirdiği fenomenoloji, yalnızca bir bilinç felsefesi değil, aynı zamanda gerçeklikle bilinç arasındaki ilişkinin nasıl kurulduğunu açığa çıkaran bir yöntemdir. Bu yöntemin temel amacı transandantal bilincin kurulumunu ve işleyişini analiz etmektir. Transandantal bilinç, dünya, kendimiz ve düşüncelerimiz paranteze alındığında geriye kalan fenomenolojik özdür. Tüm nesnel geçerliliklerin paranteze alınması gerçekliğin olanak koşullarını ve deneyimin özünü araştıran kökensel bir yapı olarak transandantal bilince işaret eder. Bu kökensel yapı bilince dair bütün nitelendirmeleri transandantal boyuta taşır. Kendi kurucu yaşamında nesnel olan her şeyi kurmasının yanında kendini de özdeş biçimde kuran transandantal bilinç, şeylerin anlamını ve açıklığını sağlayan yapıdır. Bu nedenle gerçekliği transandantal bilinçten bağımsız şekilde açıklamaya çalışan her yaklaşım eksiktir. Gerçeklik ne doğa bilimlerinin iddia ettiği gibi matematikleştirilmiş doğa alanında ne de psikolojik süreçlerdedir. Husserl'e göre gerçeklik, transandantal bilinç ile onun yöneldiği şeyin birlikteliğindedir. Bu açıdan transandantal bilinç, doğal ve psikolojik tüm süreçlerin ötesinde kurucu ve yönelimselliğe sahip özgün bir yapıdır. Yönelimsellik, bilinci karakterize eden süreçlerin akışını tek bir bilincin birliği olarak nitelendirmeyi sağlayan şeydir ve yönelimsellik daima bir şeyin bilincidir. Bilincin yönelimsel yapısı, deneyimlenmesi mümkün tüm yaşantıları kapsayan alanda, yaşam dünyasında fenomenolojik bir zemin kazanır. Bu bağlamda çalışma, Husserl fenomenolojisinde merkezi konuma sahip olan transandantal bilinç kavramını sistematik bir şekilde incelerken gerçekliğin de nasıl kurulduğu analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
Phenomenology, which Husserl developed as an exact science, is not only a philosophy of consciousness, but also a method that reveals how the relationship between reality and consciousness is established. The main purpose of this method is to analyze the installation and functioning of transcendental consciousness. Transcendental consciousness is the phenomenological eidos that remains after the epoche of the world, ourselves and our thoughts. The application of epoche to all objective validites points to transcendental consciousness as an originary structure that investigates the conditions of possibility of reality and the essence of experince. This original structure carries all characterize of consciousness to the transcendental level. Transcendental consciousness, which constitutes everything objective in its own concstitutive life as well as constituting itself in an identical manner, is the structure that provides the meaning clarity of things. Therefore any approach that tries to explain reality independently of transcendental consciousness is incomplete. Reality is found neither in the mathematically structured nature, as claimed by the natural sciences, nor in pyschological processes. According to Husserl, reality is in the unity of transcendental consciousness and what it is directed towards. In this respect, transcendental consciousness is a unique structure that is constitutive and intentional beyond all natural and pyschological processes. Intentionality is what allows the flow of processes that characterize consciousness as the unity of a single consciousness, and intentionality is always consciousness of something. The intentional structure of consciousness gains a phenomenological basis in the lifeworld, in the area that encompasses all experiences that can be experienced. In the context, the study will systematically examine the concept of transcendental consciousness, which has a central position in Husserl's Phenomenology and analyze how reality is constructed.