4+4+4 sisteminin öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
A study of evaluation of the 4+4+4 system based on teacher opinions
- Tez No: 951157
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ASLANARGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 4+4+4, Eğitim, Öğrenci, Öğretmen, Sistem, 4+4+4, Education, Student, Teacher, System
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Çalışma kapsamında Türkiye'de 2012-2013 eğitim öğretim yılı itibarı ile uygulamaya konulan 4+4+4 eğitim sistemi incelenmektedir. Bu bağlamda, yeni uygulamayla birlikte Türk eğitim sisteminde gerçekleştirilen değişiklikler ayrıntılı olarak ele alınmış ve yeni sistemin ikinci kademesi olan ortaokul düzeyi odak noktası olarak belirlenmiştir. Bu kademede özellikle 5. sınıf öğrencilerinin deneyimlediği değişimlere vurgu yapılmakta ve bu hususa önem verilmektedir. Bu doğrultuda, 5. sınıf öğrencileri ile bu kademede ders vermekte olan öğretmenlerin yeni sistemin yürürlüğe girmesiyle karşılaştıkları durumlar ve zorluklar analiz edilmektedir. Öğretmen görüşlerine göre yürütülen bu araştırmada çalışma grubu olarak amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme seçilmiştir. Bu doğrultuda, en az 15 yıl mesleki deneyime sahip 20 öğretmenle görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler ise betimsel ve içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Öğretmenlere daha önce hazırlanan sorular yöneltilmiş, görüşmeler kaydedilmiş ve sonrasında analize tabi tutulmuştur. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte öğrencilerde pedagojik, psikolojik ve duygusal uyum sorunları gözlemlenmiştir. Beşinci sınıf öğrencilerinin ortaokula erken başlaması, müfredat sorunları ve öğretmenlerin hizmet içi eğitim eksikliği sistemin başlıca aksaklıkları olarak öne çıkmıştır. Diğer yandan, binaların eğitim kademelerine göre bölünmesi ise olumlu sonuçlar sağlamıştır. Araştırma bulguları, 4+4+4 eğitim sisteminde belirlenen sorunların çözümü için tüm eğitim paydaşlarının katılımıyla etkili ve kalıcı reformların hayata geçirilmesinin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Eğitim paydaşlarının kamuoyuna imam hatip ortaokullarının yeniden açılma nedenleri hakkında şeffaf ve anlaşılır bir bilgilendirme yapması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The study examines the 4+4+4 education system implemented in Turkey as of the 2012-2013 academic year. In this context, the changes made in the Turkish education system with the new implementation are discussed in detail, and the middle school level, which is the second stage of the new system, is determined as the focal point. In this stage, emphasis is placed on the changes experienced by 5th-grade students, and this aspect is given importance. Accordingly, the situations and challenges faced by 5th-grade students and teachers teaching at this level with the implementation of the new system are analyzed. In this study, which was conducted based on teachers' opinions, criterion sampling, one of the purposeful sampling methods, was chosen as the study group. In line with this, interviews were conducted with 20 teachers who have at least 15 years of professional experience. The collected data were analyzed using descriptive and content analysis methods. Pre-prepared questions were posed to the teachers, the interviews were recorded, and subsequently subjected to analysis. According to the research findings, pedagogical, psychological, and emotional adjustment problems were observed in students with the 4+4+4 education system. Key shortcomings of the system highlighted include 5th-grade students starting middle school early, curriculum issues, and a lack of in-service training for teachers. On the other hand, dividing school buildings according to educational levels yielded positive results. The research findings indicate the necessity of implementing effective and lasting reforms with the participation of all educational stakeholders to resolve the identified problems within the 4+4+4 education system. It's recommended that educational stakeholders provide transparent and clear information to the public regarding the reasons for reopening Imam Hatip middle schools.