Erişkin otozomal dominant polikistik böbrek hastalarının biyokimyasal parametrelerinin ve idrar bulgularının renal MR bulgularıyla korelasyonunun araştırılması
Investigation of correlation of biochemical parameters and urine findings with renal MRI findings in adult patients with autosomal dominant polycystic kidney disease
- Tez No: 951424
- Danışmanlar: DR. SERKAN AKTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Böbrek Kistleri, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Otozomal Dominant Polikistik Böbrek Hastalığı, Prognoz, Renal Fonksiyon Testleri, Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease, Kidney Cysts, Magnetic Resonance Imaging, Prognosis, Renal Function Tests
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışma, Otozomal Dominant Polikistik Böbrek Hastalığı (ODPBH) olan hastalarda biyokimyasal parametreler, idrar indeksleri ve renal manyetik rezonans (MR) görüntüleme bulguları arasındaki korelasyonları aydınlatmayı amaçlamıştır. Araştırmanın temel hedefi, popülasyona özgü yeni progresyon belirteçleri oluşturmak ve klinik uygulanabilir öngörücü kriterler geliştirmektir. Çalışma özellikle Türk popülasyonuna özgü prognostik göstergelerin tanımlanması ve doğrulanmasına odaklanmış olup, bu yaklaşımla ODPBH yönetiminde popülasyona özgü risk sınıflandırma araçlarına yönelik kritik ihtiyacın karşılanması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği'nde 01/06/2016 - 01/06/2024 tarihleri arasında takip edilen, en az 1 yıl arayla çekilmiş 2 MR görüntülemesi olan 42 ODPBH hastası retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik verileri, laboratuvar sonuçları ve MR bulguları değerlendirildi. 'Mayo Clinic' sınıflaması kullanılarak hastalar risk gruplarına ayrıldı ve progresyon analizi yapıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 50,5 yıl olup, %50'si kadındı. Hastaların %81'inde hipertansiyon mevcuttu. İki MR görüntülemesi arasında toplam böbrek hacminde anlamlı artış saptandı (928,2 mL'den 966,5 mL'ye, p=0,014). Çalışmanın en önemli bulgusu olarak, toplam böbrek hacmi 878 mL üzerinde olan hastalarda progresyon riski anlamlı şekilde yüksek bulundu (%54,5'e karşı %16,1, p=0,021). 'Mayo Clinic' sınıflamasının iki gruba (düşük ve yüksek risk) indirgenmiş hali, progresyonu öngörmede etkili bulundu. Sonuç: Çalışmamızda, Türk ODPBH hastalarında ilk kez 878 mL toplam böbrek hacmi eşik değerinin hastalık progresyonunu öngörmede güçlü bir belirteç olduğu gösterilmiştir. Bu özgün eşik değer, klinik pratikte risk değerlendirmesi için kullanılabilecek pratik ve maliyet-etkin bir araç olarak önerilmektedir. Ayrıca, 'Mayo Clinic' sınıflamasının basitleştirilmiş iki gruplu versiyonunun Türk popülasyonunda kullanılabilirliği doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to elucidate the correlations between biochemical parameters, urinary indices, and renal magnetic resonance imaging findings in patients with Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease (ADPKD), with the primary objective of establishing novel, population-specific progression markers and developing clinically applicable predictive criteria. The investigation specifically focused on identifying and validating prognostic indicators unique to the Turkish population, thereby addressing the critical need for population-specific risk stratification tools in ADPKD management. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on 42 ADPKD patients who were followed at Ankara Training and Research Hospital Nephrology Clinic between 01/06/2016 and 01/06/2024, with two MR imaging studies at least one year apart. Patients' demographic data, laboratory results, and MR findings were evaluated. Patients were stratified into risk groups using the 'Mayo Clinic' classification, and progression analysis was performed. Results: The median age of the study population was 50.5 years, with 50% being female. Hypertension was present in 81% of patients. A significant increase in total kidney volume was observed between the two MR imaging studies (from 928.2 mL to 966.5 mL, p=0.014). As the study's most significant finding, patients with total kidney volume above 878 mL demonstrated significantly higher progression risk compared to those below this threshold (54.5% vs 16.1%, p=0.021). The simplified two-group version of the 'Mayo Clinic' classification was found to be effective in predicting progression. Conclusion: Our study demonstrates for the first time that a total kidney volume threshold of 878 mL serves as a strong predictor of disease progression in Turkish ADPKD patients. This unique threshold value is proposed as a practical and cost-effective tool for risk assessment in clinical practice. Additionally, the simplified two-group version of the 'Mayo Clinic' classification has been validated for use in the Turkish population.