Sanat eğitimcilerinin kripto sanat (NFT) hakkındaki görüşleri
Art educators' opinions on crypto art (NFT)
- Tez No: 951761
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kripto Sanat, NFT, Dijital Sanat, Sanat Eğitimi, Crypto Art, NFT, Digital Art, Education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Teknolojik gelişmelerin etkisiyle pek çok alanda olduğu gibi sanat alanında da önemli yenilikler ortaya çıkmıştır. Geleneksel anlamda sanat, daha çok galeri gibi fiziksel mekânlarda sınırlı sayıda izleyiciye ulaşma olanağı sunarken, dijital teknolojilerin gelişimi sayesinde sanatın hem üretim hem de dolaşım alanları genişlemiştir. Bu dönüşüm, sanat eserlerinin dünyanın farklı coğrafyalarından geniş kitlelerce erişilebilir hâle gelmesini sağlamıştır. Son yıllarda hızla popülerlik kazanan ve sanatı fiziksel ortamlardan sanal platformlara taşıyan yaklaşımlardan biri de NFT (Non-Fungible Token) temelli sanat anlayışıdır. NFT'ler,“benzersiz ve değiştirilemez dijital varlıklar”olarak tanımlanmakta ve dijital sanatın önemli bir bileşeni haline gelmektedir. Bilgisayar teknolojisinin günlük yaşamda daha yoğun biçimde kullanılması, sanatın geleneksel sınırlarını aşarak dijital ortamlarda daha geniş ve dinamik bir yapıya kavuşmasını sağlamıştır. Bu bağlamda NFT'ler, sadece sanat alanında değil, aynı zamanda oyun ve diğer dijital sektörlerde de önemli bir yer edinmiş; sanatçılara üretim, dağıtım ve ticarileştirme açısından yeni olanaklar sunmuştur. Yapılan araştırmalar, NFT'lerin temelini oluşturan blokzincir teknolojisi, Ethereum, metaverse (sanal evren) gibi kavramların tanımlanmaya çalışıldığını ve bu kavramlar etrafında dijital sanatın yeni bir yapı kazandığını göstermektedir. Dijital sanat, kripto sanat ile birleşerek NFT'ler aracılığıyla yeni bir sanat piyasası formuna dönüşmüştür. Bu dönüşüm sürecinde sanat eğitimi kritik bir rol üstlenmektedir. Yeni dijital sanat yapılarının genç nesillere aktarılması, sanatın dijital kültürle ilişkisi bağlamında değerlendirilmesi ve yaratıcı süreçlerin yeniden tanımlanması açısından sanat eğitimi önemli bir araçtır. Bu doğrultuda, bu çalışma kapsamında sanat eğitimi alanında görev yapan eğitimcilerin kripto sanat (NFT) hakkındaki görüşleri incelenerek, bu yeni dijital sanat anlayışının eğitsel boyutları ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the influence of technological developments, important innovations have emerged in the field of art, as in many other fields. While art in the traditional sense offers the opportunity to reach a limited number of audiences in physical spaces such as galleries, both the production and circulation areas of art have expanded thanks to the development of digital technologies. This transformation has made works of art accessible to large audiences from different geographies of the world. One of the approaches that has rapidly gained popularity in recent years and moved art from physical environments to virtual platforms is the NFT (Non-Fungible Token)-based approach to art. NFTs are defined as“unique and immutable digital assets”and have become an important component of digital art. The more intensive use of computer technology in daily life has enabled art to transcend its traditional boundaries and gain a broader and more dynamic structure in digital environments. In this context, NFTs have gained an important place not only in the field of art but also in gaming and other digital sectors; It has offered artists new opportunities in terms of production, distribution and commercialization. Research shows that concepts such as blockchain technology, Ethereum, metaverse (virtual universe), which form the basis of NFTs, are being defined and digital art has gained a new structure around these concepts. Digital art has merged with crypto art and transformed into a new form of art market through NFTs. Art education plays a critical role in this transformation process. Art education is an important tool for transferring new digital art structures to younger generations, evaluating art in the context of its relationship with digital culture, and redefining creative processes. In this regard, within the scope of this study, the opinions of educators working in the field of art education about crypto art (NFT) were examined and the educational dimensions of this new digital art understanding were tried to be revealed.