Somut olmayan kültürel miras unsurlarından çay kültürüne yönelik gastro-turist deneyimi destinasyon imajı ve tutumun davranışsal niyete etkisinde alışkanlığın düzenleyici rolü
The moderating role of habit in the effect of gastro-tourist experience destination image and attitude on behavioral intention towards tea culture as an intangible cultural heritage element
- Tez No: 952201
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN PAMUKÇU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Halk Bilimi (Folklor), Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Folklore, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Somut olmayan kültürel miras, çay kültürü kimlik misafirperverlik ve sosyal etkileşim sembolü, gastro-turist deneyimi, destinasyon imajı, davranışsal niyet, Intangible cultural heritage, culture of çay (tea) a symbol of identity hospitality and social interaction, gastro-tourist experience, destination image, attitude, behavioral intention
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu araştırmanın temel amacı Rize ilinde çay turizminin mevcut durumunun belirlenmesidir. Temel amaç doğrultusunda araştırmanın iki alt amacı bulunmaktadır. Araştırmanın birinci alt amacı; Rize'de çay kültürü ve turizmi ile ilgili mevcut durumunun belirlenmesi, sorunların tespit edilmesi ve önerilerin geliştirilmesidir. Araştırmanın ikinci alt amacı ise Rize'de çay ile ilgili faaliyetlere katılan turistlerin gastro-turist deneyimi, destinasyon imajı ve tutumlarının davranışsal niyetlerine etkisinde alışkanlığın düzenleyici rolünün belirlenmesidir. Bu kapsamda araştırmada paydaşlar ile görüşme ve turistler ile anket uygulaması gerçekleştirmek üzere karma yöntem tercih edilmiştir. Araştırmada öncelikle kuramsal çerçeve belirlenmiştir. Uygulama aşamasında ise araştırmanın birinci alt amacına yönelik Rize'de çay kültürü ve turizmi ile ilgili bilgi ve deneyim sahibi 12 paydaş ile yüz yüze ve yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşme gerçekleştirilecek katılımcıların belirlenmesinde kasti ve kartopu örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Görüşmeler sonucunda elde edilen verilere yönelik betimsel ve MAXQDA 2024 nitel analiz programı ile içerik analizi uygulanmıştır. Bulgular Rize'nin çay turizmi ile ilgili mevcut durumu, sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri olmak üzere sınıflandırılarak verilmiştir. Görüşme sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda araştırmanın ikinci alt amacına yönelik sürece geçilmiştir. Araştırmanın nicel kısmında Rize'yi ziyaret eden ve çay ile ilgili turistik faaliyetlere katılan turistler ile gastro-turist deneyimi, destinasyon imajı ve tutumun davranışsal niyetlerine etkisinde çay içme alışkanlığının düzenleyici rolünü belirlemeye yönelik anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Anket uygulamasında kasti örnekleme yöntemi kullanılmış ve 402 turiste ulaşılmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda turistlerin gastro-turist deneyimi ve destinasyon algıları ile tutum düzeylerinin davranışsal niyetleri üzerinde anlamlı etkilerinin olduğu ancak, alışkanlığın düzenleyici rolünün olmadığı belirlenmiştir. Çay turizmi ile ilgili literatürde konuyu somut olmayan kültürel miras çerçevesinde, arz/talep yönüyle ve karma yöntemler kullanılarak kapsamlı ve bütüncül bir şekilde ele alan çalışmaya rastlanılmamıştır. Ayrıca, gastro-turist deneyimi, destinasyon, imajı, tutum, alışkanlık ve davranışsal niyeti bir arada inceleyen çalışmaya ulaşılamamıştır. Bu doğrultuda araştırmanın kapsamı ve sonuçları ile literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the current situation of tea tourism in Rize province. In line with the main purpose, the research has two sub-objectives. The first sub-objective is to determine the current situation regarding tea culture and tourism in Rize, to identify problems and to develop suggestions. The second sub-objective is to determine the regulatory role of habit in the effect of gastro-tourist experience, destination image and attitudes on behavioral intentions of tourists participating in tea-related activities in Rize. In this context, a mixed method was preferred in the research to conduct interviews with stakeholders and a survey with tourists. The theoretical framework was determined first. In the implementation phase, face-to-face and semi-structured interviews were conducted with 12 stakeholders who have knowledge and experience about tea culture and tourism in Rize for the first purpose of the research. Deliberate and snowball sampling method was preferred in determining the participants to be interviewed. The data obtained as a result of the interviews were subjected to descriptive analysis and content analysis with MAXQDA 2024 qualitative analysis program. The data obtained are classified as Rize's current situation regarding tea tourism, problems and solution suggestions for these problems. In line with the data obtained as a result of the interview, the process for the second sub-objective of the research was started. In the quantitative part of the research, a survey was conducted with tourists who visited Rize and participated in tea-related touristic activities to determine the regulatory role of tea drinking habit in the effect of gastro-tourist experience, destination image and attitude on behavioral intentions. Deliberate sampling method was used in the survey application and 402 tourists were reached. The data were analyzed with SPSS statistical program. As a result of the analysis of the data obtained, it was determined that tourists' gastro-tourist experience, destination perceptions and attitude had significant effects on their behavioral intentions, but the habit did not have a regulatory role. In the literature on tea tourism, no study has been encountered that comprehensive and holistic manner within the framework of intangible cultural heritage, with supply/demand aspects and using mixed methods. In addition, there is no study has been encountered that examines gastro-tourist experience, destination, image, attitude, habit and behavioral intention together. In this direction, it is thought that this study will contribute to the literature with its scope and results.