Acil servise başvuran hiponatremik hastaların retrospektif değerlendirmesi
Retrospective evaluation of hyponatremic patients presenting to the emergency department
  1. Tez No: 953052
  2. Yazar: AHMET KARAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM AKKAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hiponatremi, Semptomlar, Semptom Süresi, Acil Servis, Hyponatremia, symptoms, Time of Onset of Symptoms, Emergency Department
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Hiponatremi en yaygın elektrolit bozukluğu olup, acil servis başvurularının %3-6'sında görülmektedir. Bu çalışma hem acil servise orta veya şiddetli hiponatremi ile başvuran hastaların tanımlayıcı özelliklerini saptayarak literatüre katkıda bulunmayı amaçlayan bir araştırma, hem de 48 saat ile sınırlanan akut hiponatremi tanımına karşı cüretkar bir meydan okumadır. Çalışmaya 01/01/2022- 31/12/2023 tarihleri arasında acil servise başvuran ve serum sodyum düzeyi 1 ay (kronik) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında Ki Kare test, ikiden fazla grubu karşılaştırmak için Kruskal Wallis testi, ikili gruplar için Mann Whitney U testi kullanıldı. Serum sodyum düzeyine göre başvuruların %35.7'sinde ciddi, %64.3'ünde orta şiddetli hiponatremi tespit edildi. Hastaların ortanca yaşı 69 olup, tüm hastaların %68.7'ini, semptomatik olan hastaların ise %76.3'ünü ≥60 yaş hastalar oluşturmakta idi. Hiponatremi kadınlarda %6.8 oranında daha fazla ve daha şiddetli idi. Hipovolemi %63.6 oranında en fazla görülen volüm durumuydu. Hastaların %19.9'unda semptom görülmüş olup, 48 saat ve ≤1 hafta idi. Pek çok uzman beyin ödeminin önlenmesi ile ilgili koruyucu mekanizmaların 48 saatte gerçekleştiği konusunda hemfikir olsa da, akut hiponatremi konusunda bir süre belirlemek zordur. Bu çalışma sonuçları, adaptif mekanizmaların tamamlanmasının 48 saatten uzun sürebileceğini, özellikle 48 saat-1 hafta arası dönemin, kronik hiponatremiden farklı değerlendirilmesinin gerekebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Hyponatremia is the most common electrolyte disorder, seen in 3-6% of emergency department visits. There are few emergency department studies on this subject, and existing studies have focused on epidemiological data and risk factors. This study is both a research aiming to contribute to the literature by identifying the descriptive characteristics of patients presenting to the emergency department with moderate or severe hyponatremia, and a bold challenge to the 48-hour criterion used in differentiating hyponatremia symptoms according to their onset time. The study included 745 patients who presented to the emergency department between 01/01/2022 and 31/12/2023 with serum sodium levels 1 month (chronic) hyponatremia. Chi-square test was used to compare categorical variables, Kruskal-Wallis test for multiple groups, and Mann-Whitney U test for paired groups. According to serum sodium levels, severe hyponatremia was detected in 35.7% of presentations, and moderate hyponatremia in 64.3%. The median age was 69. 68.7% of all patients and 76.3% of symptomatic patients were ≥60 years old. Hyponatremia was 6.8% more frequent and more severe in women than man. Hypovolemia was the most common volume status (63.6%). Symptoms were observed in 19.9% of patients, with no symptoms detected in the patient group aged 48 hours and ≤1 week. Although many experts agree that protective mechanisms for preventing brain edema occur within 48 hours, it is difficult to determine a period for acute hyponatremia. The results of this study suggest that completion of adaptive mechanisms may take longer than 48 hours, and especially the period between 48 hours-1 week shoulds to be evaluated differently from chronic hyponatremia.