Portföy yönetim kuruluşlarının hukuki ve mali yükümlülükleri, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Legal and financial obligations of portfolio management companies, challenges encountered and recommendations of solution
- Tez No: 953087
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DENİZ YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Portföy, Portföy Yönetimi, Portföy Yönetim Kuruluşları, Portföy Yönetim Kuruluşlarının Hukuki Yükümlülükleri, Portföy Yönetim Kuruluşlarının Mali Yükümlülükleri, Portfolio, Portfolio Management, Portfolio Management Companies, Legal Obligations of Portfolio Management Companies, Financial Obligations of Portfolio Management Companies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Portföy yönetim kuruluşları, yatırımcıların risk ve getiri beklentilerini dengeleyen stratejiler geliştirerek finansal çözümler sunan önemli kurumlardır. Bu kuruluşlar, yatırım fonlarının yönetimi, portföy çeşitlendirmesi ve finansal piyasa istikrarının sağlanması gibi kritik rolleri yerine getirirken hukuki ve mali düzenlemelere sıkı bir şekilde uyum sağlamak zorundadır. Ayrıca, müşteri varlıklarının korunması ve piyasa bütünlüğünün sağlanması gibi sorumluluklar, portföy yönetim sektörünün temel taşlarını oluşturmaktadır. Portföy yönetim kuruluşları, faaliyetlerini yerine getirirken bir çok hukuki ve mali yükümlülükle karşı karşıya kalmaktadır. Yasal düzenlemelere uyum sağlama, teknolojik altyapının güncel tutulması ve veri güvenliği gibi konular, sektörde öne çıkan zorluklar arasındadır. Bunun yanı sıra, piyasa dalgalanmalarının yarattığı belirsizlikler ve artan müşteri talepleri, kuruluşların operasyonel süreçlerini daha karmaşık hale getirmektedir. Bu durum, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde düzenleyici çerçevelerin geliştirilmesi ve sektörün ihtiyaçlarına uygun çözümler üretilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Portfolio management organizations are important institutions that provide financial solutions by developing strategies that balance investors' risk and return expectations. While fulfilling critical roles such as managing mutual funds, portfolio diversification and ensuring financial market stability, these institutions must strictly comply with legal and financial regulations. In addition, responsibilities such as protecting client assets and ensuring market integrity constitute the cornerstones of the portfolio management industry. Portfolio management institutions face many legal and financial obligations while carrying out their activities. Issues such as compliance with legal regulations, keeping technological infrastructure up-to-date and data security are among the most prominent challenges in the sector. In addition, the uncertainties created by market fluctuations and increasing customer demands make the operational processes of institutions more complex. This situation necessitates the development of regulatory frameworks at both national and international levels and the development of solutions tailored to the needs of the sector.