Mehmet Ulusoy'un yönetmenlik anlayışında sembolizm ve bir örnek oyun: Benerci Kendini Niçin Öldürdü?
Symbolism in Mehmet Ulusoy's directing approach and a sample play: Why Did Benerci Kill Himself?
- Tez No: 953319
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Symbolism, Mehmet Ulusoy, Why Did Benerci Kill Himself
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Tiyatro, toplumların kendilerini ifade etme ve eleştirel düşünmelerinde önemli bir yer tutan sanat dallarından biridir. Yönetmen, bu sanatı kendi estetik anlayışlarıyla şekillendirerek uygulamaya yeni bakış açıları sunar. Türk tiyatrosunun önde gelen isimlerinden Mehmet Ulusoy, hem Türkiye'de hem de Fransa'da birçok yaratıcı çalışmaya imza atmış, kendine özgü yönetmenlik anlayışıyla dikkat çeken sanatçılardan biridir. Mehmet Ulusoy, eserlerinde sembolizme ve çok kültürlüğe büyük önem veren ve bu anlayışla sahneye farklı bir derinlik kazandıran bir yönetmen olarak tanınır. Mehmet Ulusoy, Türkiye'de temellerini attığı tiyatro eğitimine Fransa'da yaptığı çalışmalar ile pekiştirmiş batı tiyatrosunun modern tekniklerini, doğu tiyatrosunun geleneksel ritüel unsurlarını birleştirerek kendine özgü bir tiyatro anlayışı oluşturmuştur. Bu dil, özellikle semboller ve göstergeler aracılığıyla derin anlamlar yaratmaya dayalıdır. Mehmet Ulusoy'un yönetmenlik anlayışında semboller, sadece estetik değil, aynı zamanda oyunların ana temalarını derinleştiren ve izleyiciyi yansıtmayı yönlendiren önemli araçlardan biridir. Tezin ilk bölümünde sembolizm akımının ortaya çıkışı dünyada var olan etkileri ve Türk Tiyatrosuna yansıması ele alınacaktır. İkinci bölümünde ise; Mehmet Ulusoy'un hayatı, eğitimi, yaptığı çalışmaları , yönetmenlik anlayışı ile birlikte ''Benerci Kendini Niçin Öldürdü?'' adlı oyunun sembolik düşünce bağlamında incelenmesi amaçlanmaktadır. Anahtar Kelimeler; Sembolizm, Mehmet Ulusoy, Benerci Kendini Niçin Öldürdü?
Özet (Çeviri)
Theater is one of the art forms that plays a significant role in enabling societies to express themselves and engage in critical thinking. Directors shape this art with their aesthetic perspectives, offering new approaches to theatrical practice. One of the prominent figures in Turkish theater, Mehmet Ulusoy, has carried out numerous creative works both in Turkey and France. He is recognized as a director who emphasizes symbolism and multiculturalism in his productions, bringing a unique depth to the stage. Mehmet Ulusoy strengthened the foundations of his theater education in Turkey with his studies in France. By blending modern techniques of Western theater with the traditional ritual elements of Eastern theater, he developed a unique theatrical language. This language primarily relies on creating profound meanings through symbols and signs. In Mehmet Ulusoy's directorial approach, symbols serve not only as aesthetic elements but also as tools that deepen the central themes of the plays and guide the audience toward reflection. The first part of this study examines the emergence of the symbolism movement, its global impact, and its reflections in Turkish theater. In the second part, Mehmet Ulusoy's life, education, directorial approach, and works are explored. Additionally,“Why Did Benerci Kill Himself?”is analyzed within the context of symbolic thought.