Machı̇ntosh ları̇ngoskop, mcgrath vı̇deoları̇ngoskop ve C-MAC vı̇deoları̇ngoskop ı̇le yapılan entübasyonun göz ı̇çı̇ basıncı, optı̇k sı̇nı̇r kılıf çapı ve hemodı̇namı̇k parametreler üzerı̇ne olan etkı̇lerı̇nı̇n karşılaştırılması
Comparison of the effects of intubation with machintosh laryngoscope, mcgrath videolaryngoscope, and C-MAC videolaryngoscope on intraocular pressure, optic nerve sheath diameter and hemodynamic parameters
- Tez No: 953553
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL KARAASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: C-MAC videolaringoskop, göz içi basıncı, Machintosh laringoskop, McGrath videolaringoskop, optik sinir kılıf çapı, C-MAC Videolaringoscope, intraocular pressure, Machintosh laringoskop, McGrath videolaringoscope, optic nerve sheath diameter
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
AmaÇ: Çalışmamızda Machintosh laringoskop, McGrath videolaringoskop ve C-Mac videolaringoskopların, GİB'i, OSKÇ, KİB ve hemodinamik parametreler üzerine etkilerini karşılaştırdık. GİB ve KİB' i en az etkileyen laringoskopu bulmayı amaçladık. Materyal ve metot: Çalışmaya 18-65 yaş arası 120 hasta dahil edildi. Hastalar kullanılan laringoskopa göre 3 gruba ayrıldı. Giriş verileri (T0) kaydedildikten sonra; anestezi indüksiyonunda propofol 2 mg/kg, fentanil 1 mcg/kg ve 0.6 mg/kg rokuronyum iv uygulandı. Laringoskopiden hemen önce (T1), entübasyondan hemen sonra (T2), entübasyon sonrası 5.dk (T3) ve entübasyon sonrası 10.dk (T4) olmak üzere SAB, DAB, OAB, KAH, SpO2 ölçüldü ve T2, T3 ve T4 zamanlarında EtCO2 değerleri ölçüldü. Yine belirtilen zamanlarında GİB ve OSKÇ ölçüldü. Bulgular: Her bir grupta 40'ar hasta mevcuttu ve gruplar arasında demografik verilerde anlamlı fark yoktu. GİB' ler açısından hem sağ hem sol göz için McGrath videolaringoskopun T2' de daha az basınç yükselmesine neden olduğu görüldü. OSKÇ değerlerine bakıldığında T2, T3 ve T4 zamanlarında Machintosh laringoskop grubunda hem sağ hem sol gözde McGrath ve C-Mac videolaringoskop gruplarına göre istatistiksel olarak daha yüksek bulundu (p0.05). Sonu : GİB ve KİB yükselmesinin riskli olacağı hastalarda McGrath videoringoskop kullanımı daha faydalı olabilir. Ayrıca McGrath videolaringoskop ile entübasyon hemodinamik parametrelerde daha ılımlı değişikliklere neden olur.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we compared the effects of Machintosh laryngoscope, McGrath videoingoscope and C-Mac videoryngoscopes on IOP, ONSD, ICP and hemodynamic parameters. We aimed to find the laryngoscope that least affects IOP and ICP. Material and method: A total of 120 patients aged 18-65 years were included in the study. The patients were divided into three groups according to the type of laryngoscope used. After the input data (T0) is saved; propofol 2 mg/kg, fentanyl 1 mcg/kg, 0.6 mg/kg rocuronium were administered in anesthesia induction. SAP, DAP, MAP, HR, SpO2 values were measured immediately before laryngoscopy (T1), immediately after intubation (T2), at the 5th minute after intubation (T3), and at the 10th minute after intubation (T4). EtCO2 values were noted at T2, T3, and T4 times. Furthermore, IOP and ONSD were measured at the five specified times. Results: There were 40 patients in each group, and there was no significant difference in demographic data between the groups. In terms of IOPs, it was observed that the McGrath videolaryngoscope for both the right anf left eyes causes less pressure rise in T2. In both the right and left eyes, the ONSD values in the Machintosh laryngoscope group were statistically higher at T2, T3, and T4 times than in the McGrath and C-Mac videolaryngoscope groups (p0.05). Conclusion: The usage of the McGrath videolaryngoscope may be more beneficial in patients in whom IOP and ICP elevation will be dangerous. Furthermore, intubation with the McGrath videolaryngoscope results in more favorable changes in hemodynamic parameters.