Romantik ilişkide mükemmeliyetçilik ile ilişki kalitesi: Duygu düzenleme güçlüğünün aracı rolü
Perfectionism in romantic relationships and relationship quality: The mediating role of emotion regulation difficulties
- Tez No: 954069
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYDİ AHMET SATICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İlişki kalitesi, ilişkilerde mükemmeliyetçilik, duygu düzenleme güçlüğü, Relationship quality, perfectionism in relationships, difficulty in emotion regulation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırmanın amacı, romantik ilişkide mükemmeliyetçilik ile ilişki kalitesi arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğünün aracılık rolünün olup olmadığını ortaya koymaktır. Çalışma, romantik ilişkiye sahip 307 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Bunların 169'u kadın ve 138'i erkektir. Yaşları 19 ile 61 arasında değişen katılımcıların, 164'ünün çocuğu yoktur. Çalışmada veri toplamak amacıyla Algılanan Romantik İlişki Kalitesi Ölçeği, Romantik İlişkilerde Mükemmeliyetçilik Ölçeği ve Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği-Kısa Form kullanılmıştır. Elde edilen veriler, Pearson korelasyon analizleri ve Hayes'in PROCESS makrosu Model 4 üzerinden yürütülen aracılık analizi ile değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlarda, ilişki kalitesi üzerinde ilişki süresi, ilişki durumu ve çocuk sayısının anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Aracılık analiz sonuçlarına göre, duygu düzenleme güçlüğünün romantik ilişkilerde mükemmeliyetçilik ile ilişki kalitesi arasında kısmi aracı rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular ilgili alanyazında tartışılmış ve gelecekte yapılacak olan araştırmalara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether difficulty in emotion regulation has a mediating role in the relationship between perfectionism in romantic relationships and relationship quality. The study was conducted with 307 participants who were in a romantic relationship. 169 of them were female and 138 were male. Of the participants whose ages ranged from 19 to 61, 164 did not have children. The Perceived Romantic Relationship Quality Scale, Perfectionism in Romantic Relationships Scale, and Difficulties in Emotion Regulation Scale-Short Form were used to collect data in the study. The obtained data were evaluated with Pearson correlation analyses and mediation analysis conducted via Hayes' PROCESS macro Model 4. The results obtained determined that relationship duration, relationship status, and number of children had a significant effect on relationship quality. According to the mediation analysis results, it was concluded that difficulty in emotion regulation played a partial mediating role between perfectionism in romantic relationships and relationship quality. The findings were discussed in the relevant literature and suggestions were made for future research.