Dijital dönüşümün kurumsal hafıza üzerindeki etkilerinin eğitim kurumları kapsamında araştırılması
A study on the effects of digital transformation on organizational memory within the scope of educational institutions
- Tez No: 954190
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE GÜLNİHAL GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, Kurumsal Hafıza, Eğitim Kurumları, Örgütsel Bilgi, Dijital Kurumsal Hafıza, Digital Transformation, Institutional Memory, Educational Institutions, Organizational Knowledge, Digital Institutional Memory
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı, eğitim kurumlarında dijital dönüşümün kurumsal hafıza üzerindeki etkilerini incelemektir. Dijital teknolojilerin eğitim alanına entegrasyonu, yalnızca teknik bir yenilik değil; aynı zamanda kurumsal bilgi, deneyim ve kültürün korunması açısından da önemli bir değişim süreci olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda, dijital dönüşüm uygulamaları ile kurumsal hafıza düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymak hedeflenmiştir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeliyle yürütülmüştür. Evrenini İstanbul'un Küçükçekmece ve Bakırköy olmak üzere iki ilçesindeki resmî ortaokullarda görev yapan öğretmen ve idareciler oluşturmakta; örneklem ise kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 222 kişiden oluşmaktadır. Veriler, Likert tipi Dijital Dönüşüm Ölçeği ve Kurumsal Hafıza Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS Statistiks 30.0 programında analiz edilmiş; tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra t-testi, ANOVA, güvenirlik, korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, dijital dönüşüm ile kurumsal hafıza arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Regresyon analizine göre dijital dönüşüm, kurumsal hafıza üzerinde anlamlı ve güçlü bir bir etkisi bulunmaktadır. Cinsiyet ve yaş gibi değişkenlere göre anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir; ancak eğitim durumu ve görev türüne göre anlamlı farklar tespit edilmiştir. Katılımcıların büyük çoğunluğunun dijital dönüşüme ve kurumsal hafızaya ilişkin algılarının yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular doğrultusunda, eğitim kurumlarında dijital dönüşüm uygulamalarının kurumsal bilgi birikimiyle birlikte ele alınması gerektiği, özellikle idareciler ve deneyimli öğretmenler aracılığıyla kurumsal hafızanın dijital ortamda sürdürülebilir kılınmasının önem taşıdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of digital transformation on institutional memory in educational institutions. The integration of digital technologies into the field of education is not only a technical innovation; it is also considered as an important change process in terms of preserving institutional knowledge, experience and culture. In this context, it is aimed to reveal the relationship between digital transformation applications and institutional memory levels. The research was conducted with the screening model, which is one of the quantitative research methods. The universe consists of teachers and administrators working in official secondary schools in two districts of Istanbul, Küçükçekmece and Bakırköy; the sample consists of 222 people selected by convenience sampling method. Data were collected using Likert-type Digital Transformation Scale and Institutional Memory Scale. The obtained data were analyzed in SPSS Statistiks 30.0 program; in addition to descriptive statistics, t-test, ANOVA, reliability, correlation and regression analyses were applied. According to the research results, there is a positive and significant relationship between digital transformation and institutional memory. According to regression analysis, digital transformation is a significant and strong predictor of institutional memory. No significant difference was observed according to variables such as gender and age; however, significant differences were detected according to educational status and type of duty. It was determined that the perceptions of the majority of participants regarding digital transformation and institutional memory were high. In line with these findings, it was concluded that digital transformation practices in educational institutions should be addressed together with institutional knowledge accumulation, and that it is important to ensure that institutional memory is sustainable in the digital environment, especially through administrators and experienced teachers.