Tıkınırcasına yeme davranışının depresyon ve bağlanma stilleri açısından incelenmesi
Examination of binge eating behavior in terms of depression and attachment styles
- Tez No: 954277
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM DURUSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Tıkınırcasına Yeme, Bağlanma Stilleri, Depresyon, Duygu Düzenleme, Yeme Bozuklukları, Binge Eating, Attachment Styles, Depression, Emotion Regulation, Eating Disorders
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
TIKINIRCASINA YEME DAVRANIŞININ BAĞLANMA STİLLERİ VE DEPRESYON AÇISINDAN İNCELENMESİ Haliç Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Psikoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Sinem DURUSAL Haziran 2025, 77 sayfa Bu araştırma tıkınırcasına yeme davranışını, depresyon ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkiyi anlamayı ve bağlanma stilinin depresyon ve tıkınırcasına yeme arasındaki ilişkide düzenleyici rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmaya 18-40 yaş aralığındaki 71 yetişkin katılmış ve veriler çevrimiçi anket yoluyla Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği, Tıkınırcasına Yeme Değerlendirme Ölçeğİ-Kısa Form (EDE-Q-13) ve Beck Depresyon Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen verilerle tek yönlü ANOVA, Bonferroni Post hoc, bağımsız örneklem t-testi, basit doğrusal regresyon analizi, PROCESS Macro eklentisinin Model 1 modeli kullanılarak düzenleyicilik analizi yapılmıştır. Yapılan analizler, kaygılı bağlanma stili ile depresyon ve tıkınırcasına yeme davranışı arasında olumlu yönde anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, depresyonun tıkınırcasına yeme davranışı ile ilişkisinde kaygılı bağlanmanın düzenleyici bir rol oynadığı bulunmuştur. Bu bulgular, bağlanma stillerinin, yalnızca kişilerarası ilişkileri değil, bireyin psikopatolojik eğilimlerini ve yeme davranışlarını şekillendirmede de etkili olduğunu göstermiş, bağlanma temelli modellerin ve duygu düzenleme süreçlerinin yeme davranışının anlaşılmasında önemini vurgulamıştır. Araştırma, yeme bozukluklarına yönelik psikoterapötik müdahalelerde bireyin bağlanma stilinin değerlendirilmesi ve duygu regülasyon becerileri kazandırılmasının önemini vurgularken, tıkınırcasına yemenin duygusal yeme, hazzı erteleme, stres toleransı gibi değişkenler tarafından da incelenerek bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
EXAMINATION OF BINGE EATING BEHAVIOR IN TERMS OF DEPRESSION AND ATTACHMENT STYLES Haliç University Institute of Graduate Studies Department of Psychology, Master's Thesis Supervisor: Dr. Lecturer Sinem DURUSAL June 2025, 77 pages This study aims to examine the relationship between binge eating behavior, depression, and attachment styles, as well as to investigate the moderating role of attachment style in the relationship between depression and binge eating. The sample consisted of 71 adults aged between 18 and 40, and data were collected through an online survey using the Three-Dimensional Attachment Styles Scale, the Eating Disorder Examination Questionnaire – Short Form (EDE-Q-13), and the Beck Depression Inventory. The data were analyzed using one-way ANOVA, Bonferroni post hoc test, independent samples t-test, simple linear regression, and a moderation analysis through Model 1 of the PROCESS Macro. The results revealed a significant positive relationship between anxious attachment style, depression, and binge eating behavior. Moreover, anxious attachment was found to moderate the relationship between depression and binge eating. These findings suggest that attachment styles not only shape interpersonal relationships but also influence individuals' psychopathological tendencies and eating behaviors. The study highlights the importance of attachment-based models and emotion regulation processes in understanding eating behaviors. It emphasizes the need to assess individuals' attachment styles and to enhance emotion regulation skills in psychotherapeutic interventions targeting eating disorders. Furthermore, it underlines the necessity for future research to explore binge eating in relation to other variables such as emotional eating, delayed gratification, and stress tolerance.